♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık’tan Mayıs Yenileri

Sel Yayıncılık Mayıs ayını sekiz kitapla karşılıyor. John Steinbeck’in sıra dışı metinlerinden “Asiler Otobüsü”, Elias Canetti’nin otobiyografik üçlemesinin ikinci kitabı “Kulaktaki Meşale”, Richard Brautigan’ın intiharının ardından yayınlanan son kitabı “Talihsiz Bir Kadın”, Zeynep Uzunbay’ın öykü toplamı “Kamçılanma Mesafesi”, Ercan y Yılmaz’ın ödüllü öykü kitabı “On Üç Sıfır Sıfır”, Xavier de Maistre’in mücevher romanı “Odamda Yolculuk” ayın edebiyat kitapları olarak raflarda yerini alıyor. Henri Lefebvre’in “Marksizm”i ve Paul Lafargue’nin “Tembellik Hakkı” da sosyoloji dizisinin yeni kitapları…


ASİLER OTOBÜSÜ * John Steinbeck
Nobel ve Pulitzer ödüllü John Steinbeck’in insanlık halleri üzerine derin ve yoğun çözümlemeleriyle tartışmasız en sıradışı metinlerinden biri olan Asiler Otobüsü, dolambaçlı yollarda ilerlerken hayaller kuran, atacakları adımları hesaplayan ya da sadece hayatta kalmaya çalışanların tutkularını yoldan çıkışın şiddetiyle adım adım resmediyor.

Farklı arzular, korku ve heyecanlar, çamurlu yollar, durmaksızın yağan yağmur, dayanıksız bir köprü; hepsi California kırsalında seyreden eski bir otobüste kesiştiğinde, yolculuğun kendisinin varılacak menzilden çok daha önemli olduğuna inananların, arka sokaklarda ve tali yollarda, içlerindeki karanlığı keşfedenlerin hikâyesi de hayat buluyor.
Orijinal Adı: The Wayward Bus * Çevirmen: Berrak Göçer * Türü: Roman * 304 Sayfa * 30 TL


KULAKTAKİ MEŞALE: Bir Yaşamın Öyküsü * Elias Canetti
Elias Canetti, otobiyografik üçlemesinin bu ikinci kitabı Kulaktaki Meşale’de, Viyana’da geçen ilkgençlik günlerinin karmaşık atmosferine taşıyor okuru. Kurtarılmış Dil’de hem çocukluk travmalarını hem de edebiyat ve kültürle kurduğu ilk ilişkilerin seyrini anlatan Canetti, bu eserinde ise genç ve tutkulu bir edebiyatçıya dönüşüm sürecini gözler önüne seriyor; gizlemeden, sakınmadan, büyüklenmeden ve açık yüreklilikle.

Canetti’nin satırlarında, Büyük Savaş sonrasında çöken bir imparatorluğun darmadağınık başkenti Viyana’ya hâkim olan belirsizlik, ekonomik zorluklara göğüs germeye ve yeni yüz yılın vahşetlerini anlamaya çalışanlar, öfkeli kitleler, edebiyatın ve sözün kutsallığına inanan sanatçılar, yoksul şairler ve zengin hamiler, bütün renkleri ve çelişkileriyle “Canetti’nin insanları” resmediliyor. Yazarın toplumla ve kendiyle kurduğu gelgitli ilişkiyi, onun dürüst kaleminden okuma şansına erişmek isteyenlere...
Orijinal Adı: Die Fackel im Ohr * Çevirmen: Şemsa Yeğin * Türü: Deneme * 376 Sayfa * 30 TL


TALİHSİZ BİR KADIN * Richard Brautigan
Richard Brautigan’ın, intiharının ardından yayınlanan son kitabı Talihsiz Bir Kadın, ölümler, seyahatler, yeni ya da tanıdık insanlar, yangınlar ve fırtınalarla sarmalanan dünyasının nihai ürünüdür. Ölümü savuşturmanın, ondan kaçmanın ya da onunla yüzleşmenin yollarını arayan birinin anlatısı değil, yalnızlığın karşısına yola çıkmayı, yokluğun karşısına yaşama dair küçük detayları koyma hikâyesidir.

Amerika’yı baştan başa kat ederken ölüm fikrini daima bavulunda taşıyan bir yolcunun, loş otel odaları, kirli yataklar, arabalar ve yollar boyunca zihnine doluşan fikirlerle örülü tekinsiz bir Beat evreni.
Orijinal Adı: An Unfortunate Woman * Çevirmen Adı: Sanem Erdem * Türü: Roman * 104 Sayfa * 18 TL


KAMÇILANMA MESAFESİ * Zeynep Uzunbay
Başlarındaki dumanı kahkahalarıyla dağıtan, öfkelerini, deliliklerini madalya misali göğüslerinde taşıyan kadınlar. Bazen sokaklarda söylenen şarkılarda buluşan, bazen sadece bakışarak anlaşan, dibe vurdukları yerlerde birbirlerini anlatan kadınlar...

Zeynep Uzunbay, erk dilini lügatten silen üslubuyla, yalnızca bir cins olmaya indirgenen kadına, güçlü sesini bir kez daha anımsatıyor. Kamçılanma Mesafesi’nin müstakil görünen öyküleri, tıpkı bir nehrin kolları misali birleşip bütün ayrı akışların, savruluşların nihayet birbirine değdiği noktada, derinliği kadınlarla ölçülen bir suya dönüşüyor.
Türü: Öykü * 120 Sayfa * 16 TL


ON ÜÇ SIFIR SIFIR * Ercan y Yılmaz
Ercan y Yılmaz, 2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü’ne değer görülen ilk öykü kitabı On Üç Sıfır Sıfır’da, matruşka bebekler gibi iç içe giren, içine girdikçe dışa açılan hikâyeler anlatıyor. Çocukluk, kadınlık, yoksulluk ve yoksunluk hallerinden nesnelerin dillendiği evrenlere geçen Yılmaz, sınırların derin ayrımlarla çizildiği, depremlerle sarsılan bir ülkede, okuru iki çeyrek altın bozdurularak yaptırılan çiçekli bir perdenin peşinden zamanlarca, diyarlarca sürüklüyor.

İlk kitabını eline alacak olmanın heyecanıyla saniyelerin pençesine düşen genç yazarlar, küçük ve kalabalık evlerde yaşayan, odası yastığından ibaret kocaman yürekli çocuklar, gurbetteki babalar, kayıplar, kıyımlar... Ercan y Yılmaz’ın kişileri, politik olanla kişisel olanın birlikte raks ettiği o müphem ve can alıcı perdede canlanıyor.
Türü: Öykü * 88 Sayfa * 16 TL


ODAMDA YOLCULUK * Xavier de Maistre
Odamda Yolculuk, Xavier de Maistre’in insanlığa yüzyıllar önce armağan ettiği bir seyahat biçimidir; oda hapsiyle cezalandırılmış genç bir subayın, dört duvarın sınırlarını sonsuzluğa evrilttiği düşsel bir yolculuktur bu. İzlenecek güzergâh, mola verilecek duraklar, deneyimlenecek coğrafyalar bellidir; hatta her seyahatte olduğu gibi beklenmedik kazalar dahi gerçekleşecektir.

Zamanı ve mekânı önemsemeksizin bu mecburi istirahatini kapatana yönelik bir eleştiriye dönüştüren, ruh ve beden bütünlüğüne dair tartışmalar kadar dönemin politik atmosferini de satır aralarından yansıtan ve günümüze kadar ulaşan üç asırlık bir mücevher...

“Beni bir şehri dolaşmaktan men ettiler. Hepsi bu. Ama bütün bir evreni bana bıraktılar: Uçsuz bucaksızlık ve sonsuzluk emrime amadedir.”
Orijinal Adı: Voyage autour de ma chambre * Çevirmen Adı: Işık Ergüden * Türü: Roman * 96 Sayfa *  16 TL


MARKSİZM * Henri Lefebvre
Henri Lefebvre’in dünyayı, toplumsal çalkantı ve üretim ilişkilerini kavramak ve yorumlamakta başat kılavuzlardan biri olan Marksizmi temellendirmedeki katkısı kesinlikle göz ardı edilemez. Kuşaklar boyunca okunmuş ve okunmaya devam edecek bu çalışmasında Lefebvre, Marksizmi felsefi, ahlaki, sosyolojik, tarihsel, iktisadi ve siyasi yönleriyle ele alarak; her dönem derin sarsıntılar yaratmış ve yaratacak olan bu ideolojiyi dogmatizme düşmeden, kendine özgü geniş kavrayışıyla, özlü ve anlaşılır bir ifadeyle aktarıyor.

Etkisi görülmeye başladığı andan itibaren pek çok yanlış yorumlamaya da konu olmuş Marksizme dair bu giriş kitabı, Marksist felsefeyi olduğu kadar, Marx’ın, düşüncesini temellendirmek için kullandığı tarihsel analizi ve bilimsel yaklaşımı ortaya koyarken, siyasi ve sosyolojik olarak tarihe damgasını vurmuş bu dünya görüşünü en bildik iki veçheye, iktisada ve topluma indirgemekten de özenle kaçınarak gereken bağlama oturtuyor.
Orijinal Adı: Le Marxisme * Çevirmen Adı: Vedat Günyol * Türü: Sosyoloji * 104 Sayfa * 18 TL


TEMBELLİK HAKKI * Paul Lafargue
Çalışmanın, bize dayatıldığı kadar doğal ve ezeli bir yeti olmadığını anlatan, yüzyıllar aşarak günümüze ulaşabilmiş bu küçük kitapçık için Paul Lafargue’a teşekkür borçluyuz. Tembellik Hakkı, bir aylaklık çağrısı değil, vahşi kapitalizmin kadın, erkek, çocuk demeden herkesi mecbur kıldığı çalışma mevhumuna, yaratıcılık yitimine bir itirazdır. Ücretli kölelik düzenini tümüyle reddetmek yerine insanca “çalışma” talebini en başa yazarak boş vakit hakkından vazgeçen işçilere, bu düzeni değiştirilemez sayarak içinde debelenen hepimize, yaklaşık yüz elli yıllık güçlü bir sövgü ve yergidir.
Özgün bir Marksist olan Lafargue, kendi tarihsel düşüncesini Proudhoncu görüşler ve Paris Komünü’nün etkileriyle harmanlayarak “çalışma-tüketme-uyuma” cehennemi döngüsünü parçalamaya vurgu yapar. 19. yüzyılın kolektif zihniyet yapılarının analizini ve entelektüel monografisini sunarken, hedefinde bu çalışma aşkının esas kaynağı; din adamları, ekonomist ve ahlakçılar vardır.

Gerçek yaşamın, bir azınlığı zenginleştirmeye devam etmek için çalışmak ve tüketmek arasında yitip gittiği gerçeğini görmek isteyenlere...
Orijinal Adı: Le Droit à la paresse * Çevirmen: Işık Ergüden * Türü: Sosyoloji * 64 * 16 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template