♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Friedrich de la Motte Fouqué’den Yüzüklerin Efendisi’ne İlham Veren Kitap: Tılsımlı Yüzük

Erken dönem Alman romantizminin önde gelen yazarlarından Friedrich de la Motte Fouqué, dünyaya sesini ilkin su perisinin efsanesini öykülediği Undine’yle duyurdu.

“İnsan, içindeki özlem onu nereye çekiyorsa oraya gitmeli. Bu niyetle yola çıkmışsa, omuzlarındaki yükleri, yeryüzünün bütün nimetlerini elinin tersiyle silip atabilmeli.”

Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ne ilham kaynağı olan Tılsımlı Yüzük de yazarın İskandinav sagalarına ve mitlerine, Ortaçağ’ın şövalye anlatılarına ve bu anlatıların temsil ettiği değerlere yönelik ilgisini yansıtan bir eser. Arka planındaki Haçlı Seferleri’yle perilerin, hayaletlerin, orman cinlerinin taçlandırdığı bu şövalye romanı; adalet ve barış uğruna yollara düşen cesur kahramanların, bu yollarda göğüslenilen güçlüklerin, kurulan kadim dostlukların, sadakatin ve elbette filizlenen güçlü aşkların da destanıdır.

FRIEDRICH DE LA MOTTE FOUQUÉ: 1777’de Norman kökenli, Fransız Protestanı mülteci bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 1794’te Weimar dükünün muhafız alayında sancaktar olarak görev yaptı; aynı yıl Fransa’ya karşı ilk ittifak içinde savaşa katıldı. 1797’de İngiliz dili öğrenimi görmeye başladı. Erken dönem romantik hareketle ilk kez bu dönemde karşılaştı. İzleyen yıllar, Fouqué’nin aralarında E.T.A. Hof¬f¬mann gibi ünlü isimlerin bulunduğu romantik çevreye eklemlendiği yıllardır. 1804’te Pellegrin takma adıyla yazdığı Dramatische Spiele (Oyunlar) yayımlandı. Bu tarihten sonra Fouqué, peş peşe eser vermeye başladı ve popülerlik kazandı. Eserlerinde Nordik mitoloji, Ortaçağ efsaneleri, şövalyelik ve kahramanlık gibi Romantik dönemin en sevdiği konuları işledi. 1809’da yazdığı Undine, 1812’de E.T.A. Hoffmann tarafından Undine Operası adıyla bestelendi. Fouqué, 1813’te büyük şövalye romanı Tılsımlı Yüzük’ü yazdı. 1820’den sonra Fouqué’nin popülerliği gitgide azaldı ve mistisizme yöneldi. 1843’te Berlin’de öldü.

Tılsımlı Yüzük / Friedrich de la Motte Fouqué
Çeviri: Zehra Kurttekin 
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 501 Sayfa
Fiyatı: 34 TL
Yayın tarihi: 15 Haziran 2017


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template