♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayınları’ndan Nisan Yenileri

Sel Yayınları Nisan ayını altı kitapla karşılıyor. Eduardo Galeano’nun tepetaklak dünyada ayakta durmamız için kılavuzluğu “Tepetaklak * Tersine Dünya Okulu”, Upton Sinclair’in emekçi sınıfın durumunu gözler önüne seren romanı “Şikago Mezbahaları”, Ercan y Yılmaz’ın yeni romanı “O Öyle Olmadı” ve René Belletto polisiyesi “Mektup” ayın edebiyat kitapları. Salâh Birsel külliyatının en havai eseri “Hafiyeler Önde Gider” ve Demir Özlü – Ferit Edgü Mektuplaşmaları “Özyurdunda Yabancı Olmak” da diğer yeni kitaplar…


TEPETAKLAK * Tersine Dünya Okulu * Eduardo Galeano
Eduardo Galeano insan onurunun, erdemliliğin, adalet duygusunun ve toplumsal belleğin yağma, talan, çıkar ilişkileri ve emperyal politikalarla alaşağı edildiği günümüzün “tepetaklak” dünyasında ayakta durmamız için kılavuzluk etmeyi sürdürüyor.

Yeni dünyayı saran belleksizleşme sendromuna keskin kalemiyle savaş açan Galeano, Meksikalı gravür ustası José Guadalupe Posada’nın kışkırtıcı tasvirleriyle zenginleşen Tepetaklak – Tersine Dünya Okulu’nda adaletsizliğin, ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin temel ilkelerini; dünyamızı tahrip edenlerin dokunulmazlık kalkanını; iletişimsizliğin ve tüketimin yayılma stratejilerini; suçlu yaratma ve kitleleri köleleştirme sanatını yine benzersiz üslubuyla ele alıyor. 

Okurunu ise çığırından çıkmış dünyayı eski haline döndürebilme umuduyla keyifli bir suça, unutturulmaya çalışılan tarihsel olayları ifşaya ortak ediyor.

EDUARDO GALEANO, Montevideo, Uruguay’da orta sınıfa mensup Katolik bir ailede doğdu. On dört yaşında ilk politik çizgi romanı, Sosyalist Parti’nin haftalık yayın organı El Sol’da yayınlandı. Gazetecilik kariyerine 1960’larda, Marcha’da editör olarak başladı. 1973’teki askeri darbe sonucunda hapse atıldı, ardından sürgüne yollandı. Yerleştiği Arjantin’de Crisis adlı bir kültür dergisi çıkarmaya başladı. 1976’da Arjantin’de Videla rejimi, askeri bir darbeyle iktidara gelince İspanya’ya kaçmak zorunda kalan Galeano, 1985 yılında geri dönebildiği Montevideo’da 13 Nisan 2015’te hayatını kaybetti. Yazarın Ve Günler Yürümeye Başladı, Aynalar, Latin Amerika’nın Kesik Damarları, Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri, Kadınlar, Ateş Anıları-I Yaratılış ile Ateş Anıları II-Yüzler ve Maskeler, Tepetaklak - Tersine Dünya Okulu isimli kitapları yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır. Ateş Anıları III, Yürüyen Kelimeler, Zamanın Ağızları ile son kitabı El Cazador de Historias yayın programımızdadır.
Dünya Edebiyatı / Deneme
Özgün Adı: Patas Arriba - La Escuela Del Mundo Al Revés
Türkçesi: Bülent Kale
350 syf., 28 TL


ŞİKAGO MEZBAHALARI * Upton Sinclair
Şikago Mezbahaları, yazıldığı dönemden bugüne ABD’deki emekçi sınıfların durumunu gözler önüne seren çarpıcı eserlerden biridir.

Şikago’daki devasa et endüstrisi kısa sürede kullanıp bir kenara attığı ve sefalete mahkûm ettiği emekçilerin yerine sürekli yenilerini aramakta, dünyanın dört bir yanından Amerikan rüyasına kanarak gelenler bu acımasız çarkın dişlileri arasında öğütülmektedir. Zenginlik ve özgürlük hayaliyle bu fabrikaların çevresinde toplananların karşısına ise, iş ve can güvenliğinin bulunmadığı, bir ucundan kesimlik hayvanların, diğer ucundansa kurban edilmeye hazır örgütsüz işçilerin girdiği bir cehennem çıkacaktır. 

Upton Sinclair’in, romanını yazmak üzere kimliğini gizleyerek içine sızıp çalıştığı mezbaha bölgesindeki tanıklıkları, o gün olduğu gibi bugün de ne tüketicinin sağlığını ne çalışanların refahını önemseyen kapitalist üretim ve tüketim anlayışına ışık tutuyor. Gücünü gerçeğin acımasızlığından alan sarsıcı bir roman.

Upton Sinclair: 1878’de ABD’de dünyaya geldi. Üniversiteye girdiği New York’ta geçimini yazarlıkla sağlamaya başladı. Eleştirmenlerce beğenilen fakat yüksek satışlara ulaşamayan dört roman yazdıktan sonra, 1906’da yayımlanan Şikago Mezbahaları’yla büyük bir başarı kazandı. Kitaplarında büyük ölçüde yirminci yüzyıl başlarındaki toplumsal ve ekonomik koşulları, yoksul kesimin ve ezilenlerin verdikleri mücadeleleri konu almıştır. Yazdığı birçok romanın yanı sıra Sergei Eisenstein ve Charlie Chaplin’le birlikte çeşitli film projelerinde de yer almıştır. Altın Zincir (çev. Emin Türkeliçin), Sanayi Kralı ve Patron (çev. Zaven Biberyan) gibi başka eserleri de Türkçeye kazandırılan Sinclair’in Oil adlı romanı da yayın programımızdadır.
Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: The Jungle
Türkçesi: Kıvanç Güney
400 syf., 28 TL


O ÖYLE OLMADI * Ercan y Yılmaz
Güzelliklerin zorbalığın hâkisiyle boğulduğu zorlu bir coğrafyada kurulan buruk hayaller dostluklarla büyütüldüğünde, bütün renkler beyazdır artık.

Bir sırrın gizlenmesi mi, açığa çıkarılması mı daha çok sızlatır belleği.

Ercan y Yılmaz’dan, gerçeğin düşe, düşün gerçeğe dönüştüğü; tesadüflerin hayatın tuhaf patikalarında birbiriyle kesiştiği; bir kayboluşun başka bir arayışa, vazgeçişin ise mümkün kılışa evrildiği bir şerh düşme O Öyle Olmadı. 

Özlemin, kavuşamamanın, bekleyişin, belki de hep kaybedişin öyküsü. 

“Hikâyesi uzun olan, cümleleri kısa tutar.”

Ercan y Yılmaz: 1982 yılında Batman’da doğdu. Sınıf Öğretmenliği ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini bitirdi. “Beyazı Kirli” öyküsüyle 2009 Gila Kohen Öykü Ödülü’nü aldı, bu öyküyü de içeren On Üç Sıfır Sıfır adlı kitabıyla 2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Yazıp yönettiği “Vitrin” adlı filmiyle 2011 İstanbul Kısa Filmciler Derneği’nden En İyi Film Ödülü’nü aldı. Öykü Gazetesi yayın yönetmenlerinden. Kitapları: Yürüyen Siyah (2012 Arkadaş Z. Özger Jüri Şiir Ödülü), On Üç Sıfır Sıfır (2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü), Biraz Dolaşacağım (öykü seçkisi; 2016), Sahir (roman; 2016).
Çağdaş Türk Edebiyatı / Roman
224 syf., 16 TL


HAFİYELER ÖNDE GİDER * Salâh Birsel
Geçmiş zamanı dillendirirken günümüze kaşık çalmaktan geri durmayan Salâh Birsel’in us tasına bu kez hafiyeler düşüyor.

Külliyatının en havai eserlerinden Hafiyeler Önde Gider’de Birsel, II. Abdülhamit döneminin gedikli hafiyelerine ve jurnalcilerine bir selam çakarak, dünya yazın tarihine damga vurmuş yazarların metinlerinin peşinde hafiyelik yapıyor. Aklının çengeline takılan kavramları boylu boyunca tezgâha yatırıyor; Batı’yla Doğu’yu ayıran keskin çizgileri bulanıklaştırıyor; tarihsel anekdotlarda tüy misali salınırken, kıvrak üslubuyla dünyayı hallaç pamuğu gibi atıyor.

“Şimdi de gelsin mi Salâh Birsel’in paraşüt oturtması:
Hafiyeler önde gider. Hafiye olmayan hiç kimseyi de önde yürütmezler.”

Salâh Birsel: 1919’da doğdu. İlk şiiri 1937’de Gündüz dergisinde çıktı. Günlüklerini 1950’de Beş Sanat dergisinde yayımlamaya başladı. Türk şiirinde özgün bir yer edinen Birsel daha çok aklın ve zekânın egemenliğini ön planda tutan, şairanelikten uzak, yergici şiirlere ağırlık verdi. Asıl ününü 1970’ten sonra yayımladığı 1001 Gece Denemeleri ve Salâh Bey Tarihi olarak adlandırdığı dizi kitapları ve günlükleriyle elde etti. Şair ve deneme yazarı Salâh Birsel 1999’da vefat etmiştir.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Deneme
Yay. Haz: Mısra Gökyıldız
118 syf., 12 TL


ÖZYURDUNDA YABANCI OLMAK * Demir Özlü – Ferit Edgü Mektuplaşmaları
Bu kitapta, 1950 kuşağından iki yazarın mektupları yer alıyor. 

Dostlukları 65 yıl öncesine giden, ayrı düştüklerinde, birbirlerine okuduklarını, yazdıklarını, düşündüklerini ileten yüzlerce mektuptan kayıplara karışmamayı başarmış 139 mektubun odak noktasında doğal olarak kendileri var. 

Ama aynı zamanda onlar kadar birer yabancı olarak yaşadıkları özyurtları.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Mektup
Yay. Haz: Mısra Gökyıldız
248 syf., 18 TL


KİTAP * René Belletto
İmzasız ve anlamlandırılamayan bir mektup, hayati bir dönemece varmak üzere gün sayan münzevi bir adamın tüm gerçekliğini nasıl altüst edebilir?

Sinematografik üslubu ve okuru soluksuz bırakan kurgusuyla çağdaş Fransız edebiyatının dikkat çeken yazarlarından René Belletto, yalnızlık, obsesyon, varoluşsal sıkıntılar ve geçmişe dayalı travmalarla örülen modern yaşamları, endişe uyandıran detaylarla yoldan çıkarıyor. Kaygılı bir zihnin ve yalnızlıktan soğumaya yüz tutmuş bir kalbin oynayabileceği oyunların tutsağı haline gelmiş bir adamı isimsiz ama adresi açık bir kitabın peşinden sürüklüyor.

Gerçeklikle sanrıların birbirine karıştığı zarif bir kara polisiye…

René Belletto: 1945 Lyon doğumlu Fransız yazar. Ödül kazanmış polisiye romanları ve fantastik edebiyat türündeki kitaplarıyla tanınıyor. Sinemaya uyarlanan eserleri de mevcuttur. Okuru hızla içine alan atmosferler yaratmakta usta olan ve yirminin üzerinde romanı bulunan yazarın ödüllü eserleri arasında Le Temps Mort, Le Revenant, Sur La Terre Comme Au Ciel, L’Enfer sayılabilir. Kitap yazarın son romanıdır.
Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: Le Livre
Türkçesi: Orçun Türkay
184 syf., 15 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template