♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ve Yayınevi’nden Ekim Yenileri

Nitelikli içerikleri estetik tasarımlarla okura sunan butik bir yayınevi olarak gönüllerde yer eden Ve Yayınevi Ekim’de raflarda yerini alacak olan kitaplarını duyurdu. Turgut Çeviker’in yayına hazırladığı ve Özdemir İnce’nin önsözünü yazdığı “Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları”, ilk kez dilimize çevrilen modern İran şiirinin kurucusu Nima Yuşic’in seçilmiş şiirlerinden oluşan “Ey İnsanlar”, Barış Acar’ın haikularından oluşan “Toz / Dust”, M. Bülent Kılıç’ın uzun, çarpıcı, soluk soluğa okunan okunan tek bir şiirden oluşan “Sımoğlu Süleyman Kıssası”, Süreyya Aylin Antmen'in ikinci şiir kitabı "Geceyle Bir" ayın yeni kitapları… Süreyya Aylin Antmen’in ilk şiir kitabı “Sonsuzluğa Kiracı” da 2. basımıyla yeniden okurla buluşuyor…

Her zamanki gibi tüm nüshaları numaralandırılmış olan kitapları Ve Dükkan’dan % 40 indirimli ön siparişle almak mümkün. Gönderimlerin 20 Ekim’den itibaren başlayacağını da hatırlatalım…


Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları
1950’lerde Dinar’da şair Nedret Gürcan’ın yayımladığı edebi, siyasi dergi ve gazeteler ile diğer etkinlikler, bu taşra kentini kültürel bir odak haline getirmişti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kültür merkezleriyle sıkı bir ilişki içinde kurduğu düzeni etkin bir biçimde yaşama geçirmişti. Aynı zamanda Dinar’ın ve bölgenin tanınmış bir işadamı olan Nedret Gürcan, söz konusu kültürel hareketlerle kentin yazgısını büyük ölçüde etkilemiş ve kalıcı izler bırakmıştır.

Bu kitapta yer alan mektupların büyük bölümü 1950-1960 yılları arasından geliyor –etkinliklerin en yoğun olduğu o yıllardan. 1960 sonrası mektuplar ise kurulmuş dostlukların hayata yayılmasını temsil ediyor bir bakıma. Bu dostlukların kalem sahipleri arasında şu isimler de yer alıyor: Ahmed Arif, Cemal Süreya, Fakir Baykurt, Cengiz Tuncer, Tarık Dursun K., Âşık Veysel, Metin Erksan, Özdemir İnce, İlhan Berk, Adalet Cimcoz, Nihat Ziyalan, Türkân İldeniz, Ülkü Tamer, A. Kadir, Ergin Günçe.

Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları, –edebiyat dünyamızda– 1950’lerdeki merkez-taşra ilişkilerine bakmamızı sağlıyor; bu bağlamda, birçok bakımdan önem içeriyor ve kendi dönemlerini belgeliyor.

Turgut Çeviker’in özenle derleyip yayına hazırladığı kitabın önsözünü Özdemir İnce yazdı.
Derleyen ve Yayına Hazırlayan: Turgut Çeviker
Mektup, 384 sayfa, Ekim 2016, 1. basım, 35 TL


Ey İnsanlar - Nima Yuşic
Modern İran şiirinin kurucusu Nima, seçilmiş şiirlerinden oluşan “Ey İnsanlar” ile ilk kez Türkçede… Şiirleri Farsçadan M. Bülent Kılıç çevirdi ve kitabı yayına hazırladı.

İran şiirinin biçimsel özelliklerinde devrim yapan, şairin toplumsal görevi olduğunu savunan Nima, geleneksel şiirin dönüşümünde önemli rol oynadı, kendisinden sonra gelen şairleri derinden etkiledi.

Kitapta Nima hakkındaki yazıların yanı sıra Nima’nın bazı mektupları ile fotoğraf albümü de yer alıyor.

“Nima benim şiir yaşamımda ayrı bir aşamaydı. Eğer şiirimi değiştirdiyse, yani yeni bir çıkış olanağı sağladıysa, kuşkusuz ki, bu, bu aşamadan geçmiş olmam ve onu tanımış olmamla ilgilidir. Nima gözümü açtı ve ‘bak’ dedi.”  Furug Ferruhzad
Çeviren ve Yayına Hazırlayan: M. Bülent Kılıç
Şiir, 96 sayfa, Ekim 2016, 1. basım, 16 TL


Toz / Dust - Barış Acar
“bilse, toz bilir
kör noktaları evde
birikmek için”
*
“dust is the guide
into the whereabouts
of blind spots in a house”

Sanat kuramı üzerine çalışmalarıyla tanınan Barış Acar’ın haikularından oluşan “Toz / Dust”, haiku dizimizin de ilk kitabı. Haikular Çağdaş Acar tarafından İngilizceye çevrildi, Sevinç Altan tarafından resimlendi. 11 x 16 cm boyutundaki kitap 500 adet basıldı, tüm nüshaları numaralandı.
Haiku, 64 sayfa, Ekim 2016, 1. basım, 12 TL


Sımoğlu Süleyman Kıssası - M. Bülent Kılıç
“ama madem ki vurdum onları
madem ki usulca öldün sen
oturup ağlayabilirim artık, hatırlayarak eski zamanları
dipçiğimle eşeleyerek külleri
sıyırarak uykunun çiğ etini gecenin kemiğinden
(buz tutmuş gölde yalnız bir balık
nasıl duyarsa çarptığı yüzeyin sağır yangısını avurtlarında
ve yaşarsa belli etmeden kimselere bunu)”

Poetikasını “Benim için şiir büyük harfle yazılan Tarih’e mütevazı bir isyan, bir meydan okumadır. Şairin ödevi tarih kitaplarının hiçbir zaman yazmadığı, yazmayacağı şeyleri yazmaktır. Sarı iskarpinleri olsun isteyen delikanlıyı, Sivaslı karıncayı, Fahriye ablayı…” sözleriyle özetleyen M. Bülent Kılıç, uzun, çarpıcı, soluk soluğa okunan tek bir şiirden oluşan Sımoğlu Süleyman Kıssası ile poetikasıyla bütünüyle örtüşüyor.

Şiire İranlı ressam Nazar Mousavinia’nın resimleri eşlik ediyor.
Şiir, 40 sayfa, Ekim 2016, 1. Basım, 12 TL


Geceyle Bir / Süreyya Aylin Antmen
“çok uzak bölgelere taşıyacağım
saçlarının gizi o altın geceyi,
bahar ballarına uyarak döneceğim sonra
kayıtsız uçurumlarca bölünmüş bu bölgelerden,
yeniden sana, bir tek sana:
gecenin isteğiyle,
geceyle bir.”

Geceyle Bir, günümüz genç kuşak şiirinin önemli şairlerinden Süreyya Aylin Antmen’in ikinci şiir kitabı. Daha ilk kitabı Sonsuzluğa Kiracı‘yla kendine özgü sesini, biçemini bulmuş, ilgi uyandırmış bir şair. Şiirin derin yapısına önem veriyor. İzleksel bir genişlik, anlam katmanları arasında kaybolduğunuz bir derinlik var şiirlerinde. Bilinmeyeni görünür kılma çabası metafizik bir boyut da katıyor yer yer şiirine. Karanlık bölgelerden, zamanın sonsuzluğundan, insan ruhunun derin uçurumlarından sesleniyor Antmen, acının ve kederin derinliklerinde yıkanmış, okuyanı sarsan güçlü bir şiir koyuyor önümüze.
Şiir, 72 sayfa, Ekim 2016, 1. basım, 15 TL


Sonsuzluğa Kiracı - Süreyya Aylin Antmen
“Süreyya Aylin Antmen’in ‘Sonsuzluğa Kiracı’sı bir ilk kitap. Yeryüzüne bakmaktan gelen bir gizil gücü var bu şiirlerin. Çatallanan. Başka yollara karışmayı seven. Kendi içine doğru genişleyen. Kiracı olduğu dünyaya hareket halinde bir devamlı yolculuk. Sonsuza eğilen bir mülksüzlük hali… Kendi ağrısını iki sözcükle temellendirir şiirlerinde Antmen: ‘Sonsuz’ ve ‘kiracı’. Hatta bu iki sözcüğü büyük bir endişeye dönüştürür. Buradan hareketle bir yeryüzü okuması çıkarır. Şiirine yeni algı kanalları açar: Çıkmaz, sınır, hiçlik, tapusuzluk, yokluk, yara…”  Veysi Erdoğan

Süreyya Aylin Antmen’in ilk şiir kitabı Sonsuzluğa Kiracı 2. basımıyla yeniden okurla buluşuyor.

“kendimdeyim
o unutulmuş yabancıda
işte burada parlıyor Brecht’in ayı
dünyanın sesini giderek kıstıgı bu yerde
sonsuzluğa kiracı kalayım ve usulca
uzanayım ölümsüzlükle burulan denize”
Şiir, 64 sayfa, Ekim 2016, 2. Basım, 15 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template