Nora Kitap ekim ayını iki kitapla karşılıyor. Ertuğrul Uzun’un yasanın, yargının ve kararın imkânını analiz ederek hukukçulara ve yargıçlara akla başvurmadan hüküm vermeme çağrısında bulunduğu “Hukuk Metodolojisinin Sorunları” ihmal edilmemesi gereken bir kaynak. Bir gün ihtiyaç olabilir! Franz Kafka’nın “Dönüşüm” ile başlayan serisi ise üçüncü kitap “Milena’ya Mektuplar” ile sürüyor. Kitaplar 14 Ekim’den itibaren raflarda...
Hukuk Metodolojisinin Sorunları / Ertuğrul Uzun
Hukuki bilgi nasıl olanaklıdır? Hukuki çıkarımı hem hukuki hem de çıkarım yapan nedir? Olgu ve olaylar ile normlar arasındaki bağ nasıl kurulur? Bir olgu ve olayın tanıtlanmasıyla bir gerekçelendirmenin kanıtlanmasını ayırt eden nedir? Kuralların çözüm beklentilerini karşılamadığı durumlarda hüküm nasıl inşa edilir? Yargılamayı kendileriyle temellendirdiğimiz gerekçeleri safsata olmaktan koruyan uslamlamalara nasıl dayandırırız? Giderek, çoğu zaman birden çok doğru seçenek varken, hukuki usa vurmamızın başka türlü olamazlığına ilgilileri ikna etmek için sağlam temeller bulabilir miyiz?
Ertuğrul Uzun Hukuk Metodolojisinin Sorunları’nda işte bu temel soruları cevaplamaya çalışıyor. Felsefeye, linguistiğe, mantığa, siyasala ve sosyolojiye başvurmadan konuşulamaz bu konularda elbette. Kitap hukukçulara ve yargıçlara akla başvurmadan hüküm vermeme çağrısında bulunuyor. Ama genel okurun da anlayabileceği bir biçimde kaleme alınmış olmasıyla da dikkati hak ediyor. Kısacası yasanın, yargının ve kararın imkânını analiz ediyor.
OHAL’de olsak da ihmal etme hukuku, yargıyı ey okur, bir gün senin de ihtiyacın olabilir!
"Türk hukuk biliminin en geri kalmış kısmı, hukukun genel teorisidir. Bu teorinin en geri kalmış kısmı ise hukuk metodolojisi ve argümantasyon teorisidir. Türk hukuk bilimi, hukuk metodolojisi ve argümantasyon teorisi açısından “taş devri”nde yaşıyor. Ertuğrul Uzun’un elinizde tuttuğunuz bu kitabı, taş devri gecesinde bir kutup yıldızı gibi parlıyor."
Prof.Dr. Kemal Gözler
"Yorum sorununu çözme iddiasındaki safdil bir hukuki söylem “yorum metotları’’ başlığı altında ve tasniften başka bir işe yaramayan bir anlatı üretimini kendine uğraş edinedursun, ErtuğrulUzun’un bize bir panoramasını sunup uygulamasını gösterdiği asıl Hukuk Metodolojisi, hukuki tartışmanın ve kanıtlamanın iç dünyasına nüfuz edilmedikçe yargılamanın değil bilişsel ahlaki koşullarının bile sağlanamayacağını; bilimsiz ve yöntemsiz, hakîm, fehîm ve metin olunamayacağını gösteriyor."
Yrd.Doç.Dr. Ahmet Halûk Atalay
Türü: Hukuk Metodolojisi
Nora Kitap, 1. Baskı Ekim 2016
Sayfa: 335
Fiyat: 25 TL
Milena’ya Mektuplar / Franz Kafka
“Yorgunum, hiçbir şey bilmiyorum ve tek istediğim yüzümü kucağına koymak, ellerini başımın üzerinde hissetmek ve sonsuza kadar öyle kalmak.”
Kafka'nın, öykülerini Çekçe’ye çeviren karizmatik ve yetenekli Milena Jesenská'ya yazdığı mektuplar başlarda iş yazışması niteliği taşırken zamanla büyüyen bir aşka aracılık eder. Milena evlidir ve kocasıyla Viyana’da yaşamaktadır, Kafka’ysa nişanlıdır ve Prag’dadır. Kafka’nın ölümünden kısa bir süre öncesine dek süren ve mektuplarda yaşanan bir aşka tanıklık edeceğiniz Milena'ya Mektuplar sadece geleceği olmayan bir aşk hikâyesini değil, Kafka'nın karmaşık kişiliğini de bütün samimiyetiyle yansıtıyor.
Eserlerinde yabancılaşma ve insan-merkezcilik, varoluş endişesi, suçluluk ve absürtlük temalarını sık sık işleyen Kafka’nın Dönüşüm, Babaya Mektup ve Milena’ya Mektuplar kitaplarının ardından Ottla’ya ve Ailesine Mektuplar kitabı da yakında Nora Kitap’ta.
Türü: Edebiyat
Çevirmen: Semih Uçar
Nora Kitap, 1. Baskı Ekim, 2016
Sayfa: 312
Fiyat: 20 TL
Yorum Gönder