♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Erdal Öz’den Düzyazılar: Düşünüyorum da, Müthiş Bir Şey!

Nabzı şiirle atan bir büyük edebiyatçının seyir defteri, Erdal Öz’ün Düzyazıları “Düşünüyorum da, Müthiş Bir Şey!” Can Yayınları’ndan raflarda…

“Ben, kendi yazdıklarımın ilk okuruyum. Yazdığım her cümle, her paragraf, okur olarak kendimi düşünüp yazdığım, okur olarak benim beğenimden süzülüp geçecek cümleler, paragraflardır. Benim kafamdaki okurum “ben”im, kendimim. Başkaları beni ilgilendirmez. Öyleyse, benim okurum, benim yazdıklarımdan hoşlanabilmek için, benim yapımda, benim düzeyimde, benim beğeni düzeyimde biri olmak zorundadır.”

Erdal Öz, çok genç yaşında şiirler, öyküler, inceleme yazıları yazarak başlamıştı edebiyata. Dönemin Pazar Postası, Yeditepe, a Dergisi gibi ünlü sanat dergilerinde cesur yazılar kaleme almış, 71 Askerî Muhtırası’nı izleyen tutukluluk süreçlerinde öyküye, edebiyat yazılarına ara vermek zorunda kalmıştı. Bu kitap, edebiyatımızın bu önemli isminin düzyazılarını bir araya getiriyor. Onu daha yakından tanımak, edebiyat görüşünü doğrudan öğrenmek için okura olanak tanıyor.

Erdal Öz, bazı yazılarını, kimi söyleşilerinden yola çıkarak yazı haline getirdiği metinleri gözden geçirmiş, bilgisayarına kaydetmişti. Dolayısıyla söz konusu metinler ilk kez burada yayımlanıyor. Düşünüyorum da, Müthiş Bir Şey!, tam bir “Erdal Abi” cümlesi. Yazma eylemi için söylüyor bunu. “Düşünüyorum da, müthiş bir şey,” diyor, “Tanrı’yla yarışmak gibi bir şey!”

Düşünüyorum da Müthiş Bir Şey adını taşıyan düzyazılar Erdal Öz’ün sevdiği, beyaz kapakla okuyucusuyla buluşuyor.

ERDAL ÖZ, 26 Mart 1935’te Sivas, Yıldızeli’nde doğdu. Devlet memuru olan babasıyla birlikte Türkiye’nin değişik yerlerini dolaştı. Tokat Lisesi’ni bitirdikten sonra, İÜ Hukuk Fakültesi’nde başladığı yükseköğrenimini Ankara Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. TDK Yayın Kolu’nda, Türk Sinematek Derneği Ankara Şubesi’nde çalıştı. İstanbul’da arkadaşlarıyla birlikte a Dergisi’ni çıkardı. İlk öykü kitabı Yorgunlar, 1960’ta a Dergisi Yayınları arasında çıktı. İlk romanı Odalarda, aynı yıl Varlık Yayınları’ndan çıktı. Ankara’da Sergi Kitabevi’ni açtı. 12 Mart Askerî Darbesi’yle başlayan karanlık dönemde siyasal görüşlerinden dolayı üç kez tutuklandı, hapis yattı ama yargılanma sonucunda aklandı. Bu dönemi işlediği Yaralısın adlı romanıyla 1975 Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görüldü. 1975-1981 yılları arasında Cem Yayınevi’nin Arkadaş Kitaplar adlı çocuk edebiyatı dizisini yönetti. 1981’de Can Yayınları’nı kurdu. Sular Ne Güzelse adlı kitabıyla 1998 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Cam Kırıkları ile 2001 Sedat Simavi Öykü Ödülü’nü aldı. Kanayan (1973) adlı öykü kitabında, Deniz Gezmiş Anlatıyor (1976) ve Gülünün Solduğu Akşam (1986) adlı anı-romanlarından sonra Gülünün Solduğu Akşam’a girmeyen notlar ve izlenimlerini 2003’te Defterimde Kuş Sesleri’nde topladı. SSCB gezisinin izlenimlerini içeren Allı Turnam (1976), 1998’de Bir Gün Yine Allı Turnam adıyla yeniden yayımlandı. Havada Kar Sesi Var adlı öykü kitabı 1987’de basıldı. Dedem Korkut Öyküleri (1979), Alçacıktan Kar Yağar (1982), Babam Resim Yaptı (2003) adlı üç çocuk kitabı yayımlandı. Erdal Öz, 6 Mayıs 2006’da aramızdan ayrıldı.

DÜŞÜNÜYORUM DA, MÜTHİŞ BİR ŞEY! - DÜZYAZILAR
Yazar: Erdal Öz 
Tür: Deneme
Sayfa sayısı: 302 sayfa
Fiyatı: 23 TL
Yayın tarihi: 6 Eylül 2016 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template