İlk romanından itibaren polisiye romanın önde gelen isimlerinden biri olan, dizi ve film uyarlamalarıyla çok satar haline gelen Jean-Christophe Grangé’nin son romanı “Lontano”ya gecikmeli de olsa kavuştuk. Yedinci romanı “Koloni”den itibaren yılda bir roman yayımlayarak düşüşe geçen yazar nihayet bu alışkanlığından vazgeçerek “Kaiken”den sonra iki yıl sessiz kalmıştı. Anlaşılan bu ara iyi gelmiş. “Lontano” yazarın fiyasko olan son dört romanını unutturarak en iyi romanlarına daha yakın duruyor.
İlk kez seri romana girişen Grangé, ikinci kitapla birlikte yaklaşık 1500 sayfayı bulan bir hikâye yaratmış. Fransa ve Kongo arasında mekik dokuyan ve kökleri 40 yıl öncesine dayanan bir hikâye bu. Merkezinde de bir aile yer alıyor. Yazarın klan olarak işlediği ve ailenin her ferdine özel sayfalar ayırarak derinleştirdiği bir aile: Morvan’lar… Her devrin adamı olan, devlet sırlarını saklama ustası, İçişleri Bakanlığına bağlı bir polis, yaşlı bir kurt Grégoire Morvan bu ailenin reisi. Her şeyi çocukları için yaptığını söyleyen bir faşist, infazdan çekinmeyen bir katil. Aynı zamanda karısı Maggie’ye şiddet uygulamaktan çekinmeyen bir adam. Çocuklarıysa birer âlem... Büyük oğlu Erwan kendisi gibi bir polis. Cinayet büroda yüksek başarı oranıyla çalışan ama birçok yönden babasına benzeyen bir adam… Diğer oğul Loïc uyuşturucu bağımlısı bir borsacı… Güzelliği dillere destan Sofia olan evliliği, iki çocuğa rağmen sallantıda ve Grégoire’nin kâbusu olan boşanmaya doğru yol almakta… Kızları Gaëlle ise oyuncu olma hayalleri kuran bir fahişe. Baba Grégoire Morvan’ın sırlarla dolu geçmişiyle bezeli bu klanı yakından tanırken sık sık geçmişe gidiyoruz ama daha çok soru ile karşılıyoruz. Bu soruların yanıtını da ikinci kitap “Congo Requiem” de alacağız gibi görünüyor.
Lontano, kötü polis hikâyesi anlatıyor ve olayların fitilini de Finistére’de kötü sonuçlanmış çaylak vakası ateşliyor. Haberi alınca, iki günde kolayca çözüleceğini düşündüğü olayı araştırması için oğlu Erwan’ı gönderen Grégoire’nin olayla ufak tefek bağlantısı ortaya çıkınca işler değişiyor ve 40 yıl önceki bir seri katilin izi sürülmeye başlanıyor. Grangé de burada devreye giriyor ve her romanında olduğu gibi çok ülkeli ve kültürlü bir polisiye gerilimle okurunu sarıp sarmalıyor. Son romanlarına göre daha şiddetli ve sert bir cinsellik de barındırıyor. On birinci romanında ilk romanlarının doluluğunu ve heyecanını yakalamış. Yine de 654 sayfalık romanın fazlaca uzun olduğunu söylemeli. İyi bir editörün yardımıyla 100-150 sayfa atılsa daha tempolu bir romana dönüşebilirmiş. Romanın en zayıf yanıysa katilin kolayca tahmin edilebiliyor olması.
Şiddet ve cinsellik dozunu arttıran Grangé, okurunu politik skandallardan çömez asker eğitimi ritüellerine, sado-mazo partilerden finans çevrelerine sürüklerken gen bilimini de araya sıkıştırarak seri katilin peşine düşürüyor. Bu arada bıraktığı bolca soru işareti için “Congo Requiem”i de heyecanla bekletiyor. Bir an önce çevirilir de fazla beklemeyiz umarım. Tatmin edici cevaplar alacak mıyız bilinmez ama “Lontano”nun beklentileri fazlasıyla yakaladığını söylemek mümkün.
Lontano / Jean-Christophe Grangé
Çeviren: Tankut Gökçe
Doğan Kitap, Mayıs 2016
Sayfa Sayısı: 656
Etiket fiyatı: 29.00 TL
Yorum Gönder