♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kitap Yayınevi’nden Temmuz Yenileri

Kitap Yayınevi Temmuz ayını iki kitapla karşılıyor. İngiliz edebiyatının dil üstadı Nathaniel Hawthorne’un sıra dışı uzun öyküsü “Rappaccini’nin Kızı” Helikopter Yayınevi etiketiyle raflarda yerini alıyor. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ile Kitap Yayınevi’nin ortak yayını olan ve baskısı tükenen “Bizans - Yapılar, Meydanlar, Yaşamlar” da ikinci baskısıyla Kitap Yayınevi etiketiyle yeniden raflarda…

Rappaccini’nin Kızı / Nathaniel Hawthorne
İngilizce edebiyatın dil üstatlarının önde gelenlerinden Nathaniel Hawthorne’un sıra dışı bir uzun öyküsüyle karşı karşıyasınız. Zaten kendi sıradan biri sayılmayacak bu yazar hiç de sıradan olmayan bir şey anlatıyor. Hem gerçek üstü (ya da dışı), hem de birçok gerçeği çağrıştırıyor. Okuyana bağlı hepsi. İsterseniz “İşte! Kadın-erkek ilişkileri böyle bir şeydir!” diye yerinizden sıçrayabilirsiniz. Belki de “Ne diyor bu adam? Niye böyle imalarda bulunuyor?” diye merak edebilirsiniz. Ne tepki verirseniz verin, bilmelisiniz ki “Rappaccini’nin Kızı” dünya çapında yankılar uyandırmış, iki kez filme alınmış, birçok dile çevrilmiş, birçok kez opera olarak sahnelenmiş. Ayrıca başına gelen en güzel şeylerden biri ünlü Meksikalı ozan Octavio Paz’ın öyküyü dramatize edip tek perdelik bir oyun haline getirmiş olması. Bu öyküde her şey öylesine canlı tasvir edilmiş ki, rengârenk çiçeklerle bezeli bir bahçenin önünden geçerken aklınıza “Rappaccini’nin Kızı”nın gelmemesi mümkün görünmüyor. Mutlaka anımsayacaksınız bu öyküyü, hele o bahçede çiçeklerle uğraşan bir hanım görürseniz hafifçe ürperebilirsiniz bile.
Türkçesi: Zeynep Avcı
1.Baskı: Temmuz 2016
Helikopter Yayınevi
56 sayfa, 11 TL


Bizans - Yapılar, Meydanlar, Yaşamlar
Bizans: Yapılar, Meydanlar Yaşamlar, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ne (CNRS) bağlı olarak İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde (IFEA) düzenlenen konferanslar dizisinin ürünü. Ocak 2004-Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu konferanslar, konularının uzmanı tarihçiler, arkeologlar, sanat tarihçileri tarafından verildi. Jean Pierre Sodini/Konstantinopolis, bir megapolün doğuşu; Elisabeth Malamut/ I. Aleksios Komnenos döneminde Konstantinopolis; Marie-France Auzepy/ Konstantinopolis’in Hipodromu; Alessandra Ricci/Bizans’ta kır sevgisi, Konstantinopolis’in Anadolu yakasındaki banliyösü; Pierre Chuvin/Ayasofya yeniyken bazilikanın bezemeleri; Marie-France Auzepy/ Konstantinopolis’in siyasal ve dinsel yaşamında Ayasofya’nın yeri, Michel Kaplan/Büyük bir imparatorluk vakfı: Pantokrator (Zeyrek Camii);  Catherine Jolivet-Lévy/ Khora Manastırının (Kariye Camii) bezemeleri; Paul Magdalino/Paleologoslar döneminde yaşanan Bizans Rönesans’ı: Theodoros Metokhites ve Kariye Manastırı; Stefanos Yerasimos/Kostantiniye kiliselerinden İstanbul camilerine bir değişimin tarihi; Brigitte Pitarakis/İmparatorluğun mücevherleri ve Konstantinopolis’in kuyumcuları; Nano Chadzidakis/Konstantinopolis’in ikonaları; Michel Balivet/1391’de Ankara’da bir ilahiyat tartışması: Hacı Bayram-ı Veli ve II. Manuel Paleologos; Véronique François/ İyileşmek ve iblislerden korunmak: Konstantinopolis’ten İstanbul’a toprak kaplar; Auzépy/8. Konstantinopolis ve Araplar; Balivet/Konstantinopolis’te Türkler; Schreiner/Konstantinopolis’te seyyahlar ve rehberleri; Jean-Claude Cheynet/Bizans mühürleri, bir toplumun görüntüleri; Christophe Giros / Bizanslılar ve Savaş; Nicole Thierry/ 10. yüzyılda kral kiliseleri: Ahtamar, İşhan, Tokalı.
Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ile Kitap Yayınevi’nin ortak yayınıdır.
Editör: Annie Pralong 
Çeviri: Buket Kitapçı Bayrı
Yayına Hazırlayanlar: Aksel Tibet & Füsun Kiper
Tarih ve Coğrafya
1.Baskı: Kasım 2011
2.Baskı: Temmuz 2016
400 sayfa, 40 TL




Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template