♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sevan Nişanyan’dan “100 Güzel Kelime”, Ağaçkakan Yayınları’ndan Raflarda

Ağaçkakan Yayınları’na ait “Hazır Bilgi” serisi tüm hızıyla devam ediyor. Serinin beşinci kitabı Sevan Nişanyan’dan “100 Güzel Kelime” raflarda yerini aldı. Sevan Nişanyan 100 güzel kelime seçti, kökeninden anlamına derinlemesine açıkladı.

Ali Nesin’in önsözüyle:
“En kabullenmiş düşünceleri sorgulamak gerektiğini Sevan’dan öğrendiğimi söyleyebilirim. Daha önce de biliyordum tabii ama teorik bir bilgiydi! Gene de bir iki defa savunduğu bir sava güçlü bir argümanla karşı çıktığımı anımsıyorum. Cevabı sadece bir “hımmm” oldu ve tartışma orada noktalandı! İşte Sevan!

Gün 24 saat. Çok fazla! Kendimize bir başka eğlence bulduk: Türkçe erkek adları listesi! Bir iki hafta uğraştık. Unuttuğumuz ad kaldığını sanmıyorum! Oradan doğal olarak Arapçaya geçtik. KTB kalıbından kitap, kütüphane, kâtip, mektup, mektep vs. Kaf’la kef arasındaki fark. Ayın’ın incelikleri. Çok ilginç geldi bana. Arapça kelime üretme kalıplarını öğretti. Biraz Arapça bilgisi var, zamanında Latince de öğrenmiş. İngilizcesi ana dili gibi. Fransızcası ve Almancası da mükemmel denilecek seviyede. Ama Türkçe bilgisi dehşetengiz. Bir gün Sevan’a 

-Bu kadar çok kelimeyi nereden öğrendin, nasıl biliyorsun? diye sordum.
-E biraz Türkçe biliyoruz herhalde! diye cevap verdi.
Gerçekten de biliyordu. Bilmediği konu yoktu ki…”

Yeni Tanışanlar için Sevan Nişanyan
1956’da İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Işık Lisesi ve Robert Lisesinde tamamladı. 1974’te üniversite eğitimi için ABD’ye gitti, Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesinde tarih, felsefe ve Güney Amerika Siyasi Sistemleri üzerine eğitim gördü. Türkçe’ye çevirdiği Grundrisse, yazdığı yüz sayfalık bir önsöz ile 1979’da henüz 23 yaşındayken yayımlandı. Birikim dergisinde ve The New York Times’ta yazıları çıktı. Agos ve Taraf’ta köşe yazarlığı yaptı. 1984-1985 yıllarında Commodore 64 adlı kişisel bilgisayarı (PC) Türkiye’ye getiren firmanın kurucusu ve yöneticisi oldu. 1995’te Şirince’ye yerleşen Nişanyan, bu köyde geleneksel mimari dokuyu korumak ve canlandırmak için yaptığı çalışmalarla tanındı. Türkçenin etimolojisi, siyaset ve gezi başta olmak üzere pek çok alanda kitapları vardır. 29 Ekim 2008 ve 14 Aralık 2009 tarihleri arasında Taraf gazetesinde “Kelimebaz” adıyla dile ilişkin köşe yazıları yazdı. Bu yazıları iki ayrı kitapta toplanarak “Kelimabaz – 1” ve “Kelimebaz – 2” isimleriyle yayımlandı. Bu kitaptaki yazılar da Taraf gazetesindeki köşe yazıları arasından yazarı tarafından seçilmiştir. Sevan Nişanyan, İzmir’in Selçuk İlçesi’nin turistik köyü Şirince’de SİT alanındaki arazisine 2008 yılında 60 metrekarelik taş bir bina inşa etmeye başladı. İnşaat mühürlendiği halde iki kez mührü sökerek binayı bitirdi. Bu sebepten aldığı 2 yıllık hapis cezasını çekmek üzere başlayan cezaevi hayatı benzer başka davalarla beraber arttı. Sevan Nişanyan iki yılı aşkın bir süredir cezaevinde. Kesinleşmiş toplam cezası 11,5 yılı aştı. Henüz sonuçlanmamış diğer davalarla birlikte bu sürenin yakın zamanda 25 yılı aşma ihtimali var.

100 Güzel Kelime 
Sevan Nişanyan
Hazır Bilgi Serisi - 5
Dizi Danışmanı: Tolga Arvas
Dizi ve Kitap Tasarım: Vecdi Özkan
Birinci Basım: Nisan 2016, İstanbul (3.000 adet)
Satış Fiyatı: 16 TL.
Dağıtım Tarihi: 6 Mayıs 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template