♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Louis Althusser’den Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş

“Bu küçük kitap, kendilerini – doğru veya yanlış olarak – “filozof olmayanlar”dan sayan ancak felsefe hakkında bir fikir edinmek de isteyen bütün okurlara hitap ediyor.”

“Bana sorulsaydı: Tamam da , son kertede filozof dediğin nedir? Şöyle derdim: Teori alanında savaşan bir adam.”

Felsefenin, daha genel anlamıyla düşünmenin yalnızca felsefecilere ya da entelektüellere bırakılamayacak kadar ciddi bir iş, bir mücadele alanı olduğuna inanan Althusser, meslekten felsefeci olmayanlar için bir “elkitabı” yazmayı çok uzun zaman düşünmüştü. İşte Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş bu uğraşın bir neticesidir.

Fikirlerini hayranlık uyandıran çarpıcı bir netlikle dile getirir Althusser. Esas itibarıyla materyalist felsefenin temellerini, tarihsel gelişimini anlatmaktadır düşünür; ama bunu yüzyıllar boyu kendisini “felsefe” olarak tanımlayan, bu sayede de tüm alanı işgal eden idealist felsefenin ağır bir eleştirisiyle birlikte yaptığı için, alıntılarıyla, göndermeleriyle, satır aralarına serpiştirdikleriyle tüm bir felsefe tarihi de sunmaktadır.   

Kitapta ele alınan temalar Althusser’in düşünce sistematiğinin farklı unsurlarına, geçmişte uğraştıklarına veya gelecekte üzerinde çalışacaklarına bağlanır; örneğin ünlü “Devletin ideolojik aygıtları” tartışmasının nüvesi, ana hatları bu metinde ortaya konulmuştur.

Althusser’in düşüncesiyle tanışmak için mükemmel bir fırsat!

LOUIS ALTHUSSER, 1918’de Cezayir’de doğdu. İkinci Dünya Savaşı’nın başında Almanlara tutsak düşen Althusser, savaşın sonuna kadar özgürlüğüne kavuşamadı. 20 yaşından sonra aralıklarla depresyon geçirmeye başladı; tedavi gördüyse de rahatsızlığı sürdü. Paris’te Ecole Normale’de felsefe doçenti olarak görev yaptı. 30 yaşına kadar koyu bir Katolikti, daha sonra evleneceği Hélène Rytmann’la tanıştıktan sonra Komünist Parti’ye üye oldu. Marx İçin ve Kapital’i Okumak adlı yapıtlarıyla kuşağının aydınlarını etkiledi, bunu Marksist felsefe üzerine başka çalışmaları izledi. Yapısalcılık, bilgi kuramı ve Marksizm, Althusser’ci düşüncenin üç temel alanıydı. 1948'den beri birlikte yaşadığı Hélène Rytmann'la 1976'da evlendi. 1980’in 18 Kasım’ında karısını boğarak öldürdü. Ruhsal dengesinin bozukluğu nedeniyle işlediği cinayet yüzünden yargılanmayan Althusser, yine uzun süre akıl hastanesinde gözetim altında kaldı. Özyaşamöyküsü olan Gelecek Uzun Sürer’i 1990’da kalp krizi  sonucunda ölene kadar yazmaya devam etti.

FİLOZOF OLMAYANLAR İÇİN FELSEFEYE GİRİŞ 
Yazar: Louis Althusser
Çeviri: İsmet Birkan
Tür: Deneme
Sayfa sayısı: 269 Sayfa
Fiyatı: 21 TL
Yayın tarihi: 17 Mayıs 2016

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template