♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

London Has Fallen : Londra Düşer, Başkan Düşmez!

11 Eylül saldırılarını can simidi olarak kullanmayı seçen Hoolywood, milliyetçiliğine level atlatarak şovunu sürdürüyor. Her durumda başkanını, bayrağını koruduğunu göstermenin yeni yollarını aramaya devam ediyor. Bu zihniyetin son ürünü 2013 yapımı “Olympus Has Fallen”ın sevilince kaçınılmaz olarak devam filmi geldi. 2016 yapımı “London Has Fallen” bu kez Amerikan Başkanını deplasmanda ölüm kalım mücadelesine sokarken terörü de maksimize ediyor.

Antoine Fuqua’nın yönettiği ilk film “Olympus Has Fallen”, aksiyon-gerilim olarak son yılların en başarılı filmleri arasında gösterilmişti. Beyaz saraya yapılan saldırı sonrası rambovari bir kurtarma operasyonu ile başkanını kaderine terk etmiyor ve kurtarıyordu. İkinci film için kollar sıvandığında senarist ve yönetmen kadrosunda değişim yaşanmış. Creighton Rothenberger ve Katrin Benedikt yine öykünün yaratıcıları olurken senaryo aşamasında Christian Gudegast ile Chad St. John da onlara katılmış. En büyük değişimse filmi bir İranlının Babak Najafi’nin yönetmesi… Bu tarz bir milliyetçi şovu Amerikalıların genellikle en büyük terör tehdidi olarak gördüğü ülke vatandaşının yönetmesi de hayli ilginç. Kısa filmlerin ardından ilk uzun metraj sınavını 2010’da İsveç yapımı “Sebbe” ile başarıyla veren Najafi, iki yıl sonra “Snabba cash II” ile aksiyondaki hünerini göstermişti. Okyanusu “Banshee”nin iki bölümünü yöneterek aşan Najafi Hollywood’daki ilk sınavını da “London Has Fallen” ile veriyor. Sevilen oyuncu kadrosu da aynen korunmuş. Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Alon Moni Aboutboul, Angela Bassett, Robert Forster, Melissa Leo ve Radha Mitchell kadrounun başını çeken isimler desek de tüm yük yine Butler’ın omuzlarında.

Kahramanımız Mike Banning önemli bir kararın arifesinde… Doğacak çocuğu öncesinde istifasını vermeye hazırlanan bir adam artık. Aksiyonun uzağına düşmek ve ailesine daha fazla zaman ayırmak istiyor. İngiltere Başbakanının ani vefatı işleri değiştiriyor. Londra’da düzenlenecek cenaze töreninde Başkan Asher’ın yakın koruması olarak görevlendiriliyor. Törenin başlamasından kısa bir süre sonra, Londra’da bombalar patlamaya başlıyor. Teröristlerin en önemli hedefi Başkan Asher’ın can güvenliğini korumak ve saldırıların sorumlularını etkisiz hale getirmek de kahramanımıza düşüyor.

İlk filmle atılan sağlam adımın üzerine minik dokunuşlar yaparak hiç zaman kaybetmeden aksiyonuna odaklanıyor London Has Fallen. Seyirciyi yormayan, basit ve akıcı bir senaryoya sahip… Elbette mantık yürütmenizi istemiyor ve buna fırsat vermemek için elinden geleni yapıyor. 20 dünya liderinin katıldığı törende başlayan saldırıları hayli gerçekçi ve etkili bir şekilde veriyorsa da kalan 19 lider için hiç uğraşmıyor. Karikatürize ederek geçiştiriyor. En önemli olan elbette Amerikan Başkanı olacak… Saldırının arkasında da her zamanki gibi araplar var. Tahmin edilebileceği gibi Aamir Barkawi’nin amacı intikam. Sık sık yinelediği üzere intikam planında hataya yer yok. Hatasız bir plan kurmuşlar ve uyguluyorlar ama bilmedikleri şey Amerikan Başkanı’nın o kadar da kolay öldürülemeyeceği. Filmin verdiği mesaj da o zaten. Londra düşer ama Başka düşmez… 

Najafi ilk sınavını başarıyla geçmiş. Filme hakim, tempoyu iyi ayarlamış ve boş sahne yok. Bunun bir aksiyon şovu olduğunu göstererek hiç hız kesmiyor. Klişeleri, abartıları ve mantık hatalarını görünmez hale getiren de bu durmak bilmeyen temposu. Elbette şovenist dokunuşlar da olacak. Gerekli şovlar en olmadık yerde karşımıza çıkıyor ama onları da olabildiğince kısa kesiyor.

Çok saçma bir ana fikirden yola çıkılmış olmasına ve klişelerle dolu işleyişine rağmen ilk filmi aşan bir devam filmi London Has Fallen. Dur durak bilmeyen temposu ile aksiyon sevenler için nasıl geçtiğini fark etmeye fırsat bulamayacakları keyifli bir 119 dakika sunuyor. 


Meraklısına: “Olympus Has Fallen” kritiğini okumak için tıklayın

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template