♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Lars Iyer’den Özlemini Duyduğumuz Yeni Başlangıcın Sıradışı Manifestosu : Wittgenstein Jr.

“Wittgenstein en sıradan kelimeleri bile masaya yatırıyor. Sıfırdan başlamak konusunda ısrarcı. Tekrar baştan başlamak. Yanlış başlangıçları bir kenara atmak. Kaynağa ilişkin bir başlangıç için çabalamak. Daha derin temellere inmek. Hiçbir tatmin sağlamasa da akıntının tersine yüzmek.”

Romanlarında “düşüncenin edebiyatını” yapan Lars Iyer Kuşku, Dogma, Göç kitaplarından oluşan üçlemesinin ardından, filozoflardan ilham alarak kurguladığı yeni roman serisine Wittgenstein’la başlıyor. Nükteli üslubu Beckett’la karşılaştırılan yazar, felsefi yaklaşımları edebileştirerek yeniden kurgulayabilmesiyle büyük övgü topluyor. Wittgenstein Jr. Ludwig Wittgenstein’ın dil, mantık felsefesi, bilginin sınırları, düşüncenin tabiatına dair sorduğu sorularla; senin, benim, bizim, “kurtuluşumuz” üzerine kafa yoruyor.

Wittgenstein Jr. Avusturyalı filozofun hayatı, düşünceleri ve onun etrafında gelişen efsanelerin ışığında yazılmış bir roman. Fakat hikaye günümüzde, Cambridge Üniversitesi’nde geçiyor. Öğrencilerin benzediğini düşündükleri genç hocalarına Wittgenstein demeleriyle başlıyor hikaye. Genç profesör Wittgenstein’la birçok ortak nokta paylaşıyor. Genç profesör de Wittgenstein gibi mantığın peşinde aklını yitirmekten korkuyor; herkes için her şeye yeniden başlamanın yollarını arıyor. O da Wittgenstein gibi tutkuyla düşüncenin dehlizlerine iniyor, kendisini ve toplumu çözebilmek, yaşamın anlam kazanacağı o âna erişmek için. Ünlü filozof gibi o da üniversiteye ve sarıldığı sisteme karşı çıkıyor, her şeyi olduğu gibi, olması gerektiği gibi görebilmek adına.

Wittgenstein Jr. yeni bir başlangıç ihtimalinin nüvelerini yerleştiriyor zihinlere. Hatalarımızı itiraf etmeye çağırıyor. Farkında ol! Kendini kandırma! diye haykırıyor. Sahip olma tutkumuzu eşeliyor, sahip olmaya değil de nedenini bilerek “yapmaya” davet ediyor; iz bırakmanın ama bıraktığını unutmanın erdemini gösteriyor. İstiyor ki kibrimize yenik düşmeden zayıflıklarımızı ve önümüzdeki belirsizliği kabul edelim. İşte bu yolda Wittgenstein Jr. sarsıcı bir başlangıç sunuyor.

Lars Iyer Spurious adlı bloğunda yer alan yazılarından yola çıkarak yaratıyor romanlarını. Felsefe, din, edebiyat ve benzeri konuları irdelediği bu bloğun yanı sıra 2011 yılında “Sıcak Küvetinde Çıplak, Dipsiz Uçurumla Yüz Yüze (Edebiyat ve Manifestoların Sonunun Ardından Edebi Bir Manifesto) adı altında, edebiyatın ölümüne ve yeniden doğma ihtimaline dair bir de manifestosu bulunuyor. 

“Iyer, derin melankolik izler taşıyan bir hiciv ustası... Bir yandan entelektüel yaşamın parodisini sunarken diğer yandan günbegün yok oluşunun yasını tutmayı çok iyi başarıyor...”
-The New York Times

“Olağanüstü… Iyer kendi özgün türünü yaratıyor.”
-The Daily Beast

“Yılın en komik romanlarından biri…”
-Flavorwire

“Çok iyi kaleme alınmış… Iyer kahkahaları hak ediyor.” 
-Guardian

“Nefes kesici. Wittgenstein Jr. Iyer’in bugüne dek yazdığı en güçlü kitabı. Komik, beklenmedik ve insanın içine işliyor…”
Emily St. John Mandel, The Millions

Cambridge Üniversitesi öğrencileri tuhaf görünümlü yeni mantık hocalarının ünlü filozofa benzerliğine kayıtsız kalamazlar: Wittgenstein yeniden Cambridge’dedir. Bildiği, inandığı her şeyi alaşağı edecek gerçek düşüncenin peşinde, yaşarken rüya görmeden ve kendini kandırmadan düşünebilmek, akademinin görünmez prangalarından kurtulmak ve her şeye ulaşabildiğini sanan öğrencilerinin hiçbir şeye ulaşamadığını göstermek uğruna düşüncenin huzurunu bozan melankolik bir filozof.

Ve aşka, sekse, ilişkiye, mantığa, felsefeye, düşünceye ve ölüme dair her şeyi beraber yeniden keşfedecekleri biriyle karşı karşıya olduklarından bihaber on iki öğrenci. Hayatla yüzleşmeden önceki son dönemeçte, er ya da geç hissedecekleri daimi boşluktan nafile kaçışlarında, Wittgenstein’la birlikte saf düşünceyi bulmaya zorlayacaklar kendilerini. Yeni bir düşünce okuluna hayat veren hocalarının peşinde hakikati bulmayı, güzeli ve iyiyi yeniden hissedebilmeyi deneyecekler.

Wittgenstein Jr. soluk almadan bir çırpıda okuyabileceğiniz, içinde yaşadığımız kolektif fanteziyle sizi yüzleştirecek, özlemini duyduğumuz yeni başlangıcın sıradışı manifestosu.

“Dünyanın sonu böyle gelecek, diyor Wittgenstein. Bunun şaka olduğunu sanan bir grup geri zekalının avam alkışları eşliğinde.”

Yazar Hakkında
1970 yılında Londra’da dünyaya gelen Lars Iyer, İngiltere’deki New Castle Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir. Kuşku, Dogma ve Göç kitaplarından oluşan üçlemesiyle bilinen felsefeci ve yazar Iyer, İngiltere’de Kant öncesi felsefi yöntemleri kullanan yaygın geleneğin aksine, çalışmalarında Kant sonrası yaklaşımlara odaklanır. Ayrıca Maurice Blanchot üzerine iki akademik çalışması bulunmaktadır. 

WITTGENSTEIN JR. bir roman
Lars Iyer
Türkçesi: Selin Siral
1. Baskı, Nisan 2016
236 s.
20,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template