♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

El desconocido : Bomba Fonlar

Sıradan bir günde, rutin işler yapılırken çalan bir telefon her şeyi değiştirebilir. Bilinmeyen numaranın çağrısı her şeyi kabusa dönüştürebilir. Hem de gelen bir uyarıya teslim olunmak zorundaysa çaresizlik içinde tüm dualar edilir. 2015 yapımı İspanyol işi “El desconocido” bir baba ile iki çocuğunu arabada seyir halinde yakalıyor ve altlarına bomba koyarak patlatma tehdidinde bulunurken gerilim ve adrenalini bir arada yaşatıyor.

Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde sükseli bir şekilde yaparak adını duyuran filmin senaryosu Alberto Marini imzalı. Yönetmen koltuğundaysa ilk uzun metrajı için Dani de la Torre oturuyor. Künyeye adını ilk kez 2004 yılında “Romasanta” ile yazdıran Marini, uzun yıllardır işin mutfağında olan bir isim. 2001 yapımı “Mientras duermes / Ölüm Uykusu” ile tek başına ilk senaryosuna imza atan Marini bol ödüllü filmin ardından 2015’de üç filmle döndü. Kıyamet sonrası gerilimini dramla harmanlayan roman uyarlaması “Extinction” ile klişe korku “Summer Camp”e bakılırsa iyiyi en sona saklamış. Üç kısa filmli de la Torre’ye kıyak yapmış desek yeridir. Zira 1975 doğumlu İspanyol yönetmen ilk filmine fazlasıyla iyi bir senaryo ile imza atıyor. İyi de bir oyuncu kadrosu kurulmuş. Filmi sırtlayan Luis Tosar’a Javier Gutiérrez, Goya Toledo, Elvira Mínguez, Fernando Cayo, Paula del Río ve Marco Sanz eşlik ediyor.

Rahat bir hayat süren ve bir bankanın genel müdürü olan Carlos, sabah işe gitmeden önce iki çocuğunu da okula bırakacaktır. Otomobil kullanırken telefon çalar. Hattın öbür ucundaki adam, çocukların koltuğunun altında bir bomba olduğunu ve belli bir zaman içinde yeterli miktarda parayı toplayamazsa bombanın patlayacağını söyler. Carlos, şüphe ve çaresizlik içinde, gereken miktarı toplamak üzere hareket geçer.

Formül belli... Bildik bir konu, tahmin edilebilir nedenlerle konmuş bir bomba ve İspanya sokaklarında dolaşan bir araba... Bu basit formüle rağmen saat gibi işleyen bir senaryo... Marini adeta domino taşlarını dizmiş ve en baştakine hafifçe dokunarak hepsinin teker teker yıkılmasını seyrettiriyor. Şapkadan tavşan çıkarmaya, allayıp pullamaya, seyirciyi şaşırtmaya, ters köşe yapmaya çalışmıyor. Olabildiğince düz ve anlaşılır olmasını sağlıyor sadece. Bu sayede gerçekçi ve inandırıcı olacağının farkında. Sonrası bitmek bilmeyen bir heyecan ve gerilim kasırgası... Bu iyi senaryoyu aynı mantıkla peliküle aktaran de la Torre de üzerine düşeni yapıyor. Arabada sıkışmışlık hissini gerektiği gibi vererek dar mekandan alnının akıyla çıkıyor. Temposunu da iyi ayarlayarak seyircisini de bombanın üzerine oturtuyor. Tehditkar davranırken bunların boş tehditler olmadığını da gösteriyor. Filmi sırtlayan Luis Tosar’ın harika performansına ise diyecek söz bulmak zor. Başta ses miksajı olmak üzere teknik anlamda da usta işi bir çıkarılmış. 

Gezdiği festivallerde alkışlanan film dağıtım şansı da yakalayarak beş ülkede gösterime girmiş. Bizde dağıtımcıların gözünden nasıl kaçtığını anlamak da zor... Ülkesinde sinema yazarlarınca yönetmenine en iyi yeni çıkış ödülü kazandıran filmin Hollywood’un radarına girmesi ve yeniden çevrime girişilmesi de şaşırtıcı olmaz. İyi yazılmış, iyi yönetilmiş ve oynanmış usta işi bir gerilim “El desconocido”, 102 dakikayı keyifle eritmenizi bekliyor. Iskalamayın...


Share this:

1 yorum :

  1. ismini bir türlü hatırlayamadığım filmdi. Bir yerlerde okumuştum senaryosunu yazarkaefede görünce hatırladım. teşekkürler en kısa zamanda izleyeceğim bir film.

    YanıtlaSil

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template