♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Glenn Meade’nin Başyapıtı “Sekizinci Gün” Yeniden Raflarda

Dünyaca ünlü İrlandalı yazar Glenn Meade’nin en iyi romanı olarak bilinen “Sekizinci Gün” Kırmızı Kedi etiketiyle yeniden raflarda.

Gazetecilikten yazarlığa geçiş yapan 1957 doğumlu yazar, ilk romanı “Kar Kurdu”yla adını duyurmuş ve romanları yirmiden fazla dile çevrilmiş bir isim. Romanları, eleştirmenlerce olay ve kurgu bakımından, Frederick Forsythe, John le Carre ve Tom Clancy’nin heyecanlı bir karışımı olarak niteleniyor. Meade’nin 2002 yılında yayımlanan romanı “Resurrection Day” yazarın öngörüsünün gerçekleşmesiyle sonuçlanarak değerini bulmuştu. Aynı yıl Doğan Kitap’tan “Sekizinci Gün” adıyla yayımlanan roman gündemin referansı olarak da sıkça anılmıştı. Sekiz baskının ardından uzun süredir raflarda olmayan roman aynı çeviriyle yeniden raflarda yerini alıyor.

Glenn Meade, romanının sonunda, "Bu kitabı yazarken, sürekli olarak El Kaide’nin bir Amerikan kentinde önemli bir terör saldırısı gerçekleştireceğinden korkuyordum. Araştırmalarımın büyük bölümünü tamamladıktan, birçok terör uzmanına danışıp fikirlerini öğrendikten sonra, böylesi bir saldırının sadece mümkün değil, aynı zamanda çok yakında olabileceği sonucuna vardım. Aynı uzmanlar, kitabımda yararlanmayı düşündüğüm ve onlara özetlediğim dehşet verici senaryonun tümüyle gerçekleştirilebilir olduğunu söylediler. ‘Evet, bu kesinlikle olabilir’ dedi hepsi. ‘Dua edelim de olmasın'."

Dualar işe yaramadı. Daha sonra ABD’nin Afganistan’a askerî harekât düzenlemesiyle sonuçlanan terörist bir saldırı, "8. Gün"de anlatıldığı gibi olmasa da, tüyler ürpertici bir şekilde gerçekleşti. 

Dünya tarihinde uluslararası stratejileri de yeniden belirleyecek kadar etkili olan bu saldırı, ardında birçok soru işareti de bıraktı. Daha sonra değişik komplo senaryoları yazıldı, çeşitli platformlarda bugün de süren tartışmalara neden oldu.

11 Eylül olayı yaşanmasaydı da, "8. Gün" değerinden hiçbir şey yitirmezdi, çünkü aynı kurgunun bugün bile gerçekleşmesi mümkün. Bu bakımdan okunması gereken romanlardan biri…

Sekizinci Gün / Glenn Meade
Glenn Meade yazarlık kariyerinin zirvesi olarak nitelediği Sekizinci Gün’de, 11 Eylül saldırılarıyla kısa süre içinde gerçeğe dönüşecek bir kehanette bulunuyor. Tarihin en korkunç terör olaylarından biri karşısında güvenlik kurumlarının başarısızlığının nedenlerini anlatıyor. İstanbul’dan Moskova’ya oradan da Amerika’nın kalbine uzanan bir hatta, radikal İslamcı terör örgütlerinin sınır tanımazlığını vurguluyor. 

Glenn Meade Amerika’da uzun seneler yasaklanan Sekizinci Gün’de kılı kırk yararak yaptığı araştırmalarını sürükleyici kurgusuyla birleştiriyor. Buz Kapanı’yla yakaladığı uluslararası şöhretine, Sakkara’nın Kumları, Romanov Komplosu, Son Tanık gibi çok satarlarına, Sekizinci Gün’le devam ediyor. 

“1999 yazında, Sekizinci Gün’ü yazmaya başladığımda, kitabın neye benzeyeceğini kesin olarak bili-yordum: elinde yeni ve ölümcül bir kitle imha silahı bulunan El-Kaide hücresinin Amerika’nın başkenti Washington’a karşı girişeceği sarsıcı bir saldırı.”

Meade 11 Eylül saldırılarından önce Sekizinci Gün’ü kaleme aldığında, olabilecek bir gerçeği, çok daha fazla felaket ve ölüm getirecek bir gerçeği gözler önüne sermişti. Saldırılardan sonraysa romanındaki lider Usame bin Ladin’in adını değiştirmesine rağmen yayınevi kitabı yayımlamayı reddetti. Yazar bu tepkiyi, “Çünkü roman gerçeğe çok yakın,” diye açıklayacaktı. 

Sekizinci Gün titiz bir çalışmanın ve önemli bir çabanın ürünü. Aşırı İslamcı bir örgütün saldırılarıyla ilgili pek çok ayrıntıyı gözler önüne sererken Amerikan güvenliğinin yetersiz kalışının nedenlerini de masaya yatıyor.

Yazar: Glenn Meade
Kitap adı: Sekizinci Gün
Özgün adı: Resurrection Day
Özgün dili: İngilizce 
Çeviren: Ali Cevat Akkoyunlu
Tür/Dizi: Roman, Polisiye
Sayfa sayısı: 668 
Etiket fiyatı: 35 tl


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template