♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Yedi Kollu Şamdanın Yazgısı

Avusturya edebiyatının önde gelen isimlerinden Stefan Zweig’ın Süleyman’ın tapınağından çıkan ve Yahudilerin kutsal emaneti sayılan yedi kollu şamdanın hikâyesini anlattığı Gömülü Şamdan adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’ndeki yerini aldı.

Efsane şamdan 455 yılında Roma’yı yağmalayan Vandalların eline geçer. Bu olay Yahudi cemaatinin yaşlılarını çok sarsar. O sırada ellerinden gelen yegâne şeyi yaparlar; olan biteni gelecek kuşaklara aktarması için o sırada yedi yaşında olan Benjamin’i de yanlarına alarak kutsal Menora’yı denizaşırı yolculuğuna uğurlarlar. 

Seksen yıl sonra Benjamin, şamdanı Yahudilere geri vermesi için İmparator İustinianos’a yalvarmak üzere Bizans’a gider. İustinianos’un Kudüs’teki bir Hıristiyan kilisesine gönderdiği şamdan orada kaybolur.

Dini öğeler taşıyan bu sanat eserinin bu tuhaf yolculuğunu Yahudilerin asırlardır süregelen göçebeliğinin sembolü olarak gören Zweig, Gömülü Şamdan’da efsaneye bir gün yeniden kavuşma umudu barındıran bir final atfeder.

Yeni Tanışanlar İçin Stefan Zweig (1881 – 1942)
Roman, şiir, öykü, deneme ve oyun gibi farklı türlerde yetkin ürünler veren yazar, Viyana’da doğdu. Yaşamı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık etti. 1913’te Salzburg’a yerleşti. 1934’te Nazilerin baskısı yüzünden bu kentten ayrıldı. Önce İngiltere’ye, 1940’ta da Brezilya’ya göç etti. 1942’de karısıyla birlikte intihar etti. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu ilgi onu derin karakter incelemelerine götürmüştü. Önemli denemeleri arasında Balzac, Dickens ve Dostoyevski’yi konu aldığı Drei Meister (1920; Üç Büyük Usta); Hölderlin, Kleist ve Nietzsche’yi incelediği Der Kampf mit dem Damon (1925; Kendileriyle Savaşanlar) ile Casanova, Stendhal ve Tolstoy’la ilgili Drei Dichter ihres Lebens (1928; Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar) sayılabilir. Çok sayıda yapıtı arasında Verwirrung der Gefühle (1925; Karmaşık Duygular) adlı bir öykü kitabıyla Ungeduld des Herzens (1938; Sabırsız Yürek) adlı bir psikolojik romanı da mevcuttur.

Gömülü Şamdan / Stefan Zweig
Orjinal isim: Der Begrabene Leuchter
Çevirmen: Regaip Minareci
İş Bankası Kültür Yayınları
Modern Klasikler / Roman
120 Sayfa
Etiket Fiyatı: 10,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template