♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Nadeem Aslam'dan Yaşama Düzülen Bir Övgü : Viran Ülkenin Bekçisi

“Kaybolan Sevgililere Yollar” adlı romanıyla tanıdığımız Nadeem Aslam’ın bir romanı daha Türkçede! Yazarın 2008 yılında yayımlanan ve Warwick Prize for Writing adayı olan romanı “The Wasted Vigil”, “Viran Ülkenin Bekçisi” adıyla Kırmızı Kedi’den raflarda.

İlk romanı “Season of the Rainbirds” ile ödüllü bir başlangıç yapan Aslam, 11 yılda tamamladığını söylediği “Maps for Lost Lovers” ile 2004 yılına damga vurarak Encore Ödülü ve Pasifik Kıyısı Kitap Ödülü'nü kazanmıştı. Altı yıl sonra dilimize çevrilerek “Kaybolan Sevgililere Yollar” adını alan roman Türk okurunun karşısına çıkmıştı. Beğenilmesine rağmen yazar unutuldu, romanı da uzun süredir raflarda yoktu. Márquez sevenlerin yoğun ilgisine rağmen unutulan yazarı nihayet bir hatırlayan çıkmış. Şiirsel dili ile çarpıcı romanlara imza attığı söylenen Aslam’ın dördüncü romanı “The Blind Man's Garden”da 2013 yılında çıkmış ve 11 Eylül sonrası bakışıyla ilgi görmüştü. Hazır hatırlanmışken yazarın ilk ve son romanlarının da dilimize kazandırılmasını bekliyoruz. 

Pakistan kökenli İngiliz yazar Nadeem Aslam'dan ölümün sıradanlaştığı, neredeyse kutsandığı bir coğrafyada yaşama düzülen bir övgü… Afganistan’ın savaşlarla yazılan yakın geçmişinden unutulmayacak bir hikâye…

Hakinin egemen olduğu, altında sakladığı zenginlikleriyle Büyük İskender’den Babür Şah’a nicelerini kendine çekmiş topraklarıyla Afganistan. İngiliz tarihinin en büyük yenilgisine sahne olan, art arda yaşanan işgallerin yol açtığı yıkımın, acının hiç eksilmediği bir ülke. Nadeem Aslam, “İmparatorluklar Mezarlığı” olarak da bilinen bu sahnede Taliban, Amerikalılar ve Sovyetler üçgeninde bir halkın yaşadığı büyük trajediyi gözler önüne seriyor. Günümüze dek uzanan etkileriyle bir dönemin siyasi çekişmelerinin ne denli ölümcül yaralar açabileceğini, körü körüne bağlanılan ideolojilerin insanı sürüklediği cehennem çukurlarını betimliyor.

“Tutkulu ve berrak bir dil... Viran Ülkenin Bekçisi bize edebiyatın yapabileceklerini gösteriyor...”    Sunday Times

Dizisi: Dünya Edebiyatı
Türü: Roman
Özgün Adı: The Wasted Vigil
Yazan: Nadeem Aslam
Çeviren: Ayça Çınaroğlu
Sayfa: 376
Fiyatı: 29 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template