Hakan Bilge’nin kaleme aldığı, Coppola'nın The Godfather üçlemesini çözümleyen Godfather Mitosu adlı sinema kitabı Şule Yayınları'ndan çıktı.
Godfather Mitosu, Coppola’nın kuşatıcı bir bakışı hak eden gangster üçlemesini enine boyuna tartışan, bu filmlerdeki göstergeleri titiz bir bakış açısıyla analiz eden, kapsamlı ilk Türkçe çalışmadır.
Sinema tarihinin “en iyi bilinen mafya ailesi” Corleone’lerin iç ve dış mücadelelerini, aile kurumunun tasvirini, verili sistemde karşılığı bulunan gangsterlerin hesaplaşmalarını ve şiddetin trajedisini seyretmek için değil, okumak için önemli bir fırsat sunuyor.
Gangster Filmleri & Film Noir, Militer Öznenin Sahneye Çıkışı & Vietnam Sendromu Alegorisi, Babanın ya da İmparatorluğun Ölümü, Kutsal Üçleme & Hristiyanlığın Ahlaki Çöküşü, Hollywood Ülkesi & Ailenin Yüceltilmesi, Modernizmin Sembolü Tren & Büyük Mafya Toplantısı, Sadistik Şiddet Sahneleri & Erkekliğin İğdiş Edilmesi gibi çeşitli bölümlerden oluşan kitapta Coppola’nın gangster üçlemesi detaylı bir biçimde ele alınıyor. Amerikan gangster sinemasının gelişimi belli başlı örnekler üzerinden tanıtılıyor. Ayrıca kitapta Chinatown, Taxi Driver, Blue Velvet gibi yeni kara filmlere atıflar yapılarak The Godfather’ın sinema tarihindeki yeri de sorgulanıyor.
The Godfather, birçok film listesinde her zaman en yukarılarda yer almayı başarmış olmasının yanı sıra birçok çağdaş yönetmeni de etkilemiş bir forma sahip. Sinema tarihinde gezintiler yaparak gangster üçlemesindeki sahneleri tek tek çözümleyen yazar, sinema öğrencileri ve konunun meraklıları için bir kaynak kitap meydana getirmiş oluyor.
Filmdeki oyuncuların güçlü personaları üzerinde de duran yazar; Nino Rota’nın ünlü tema müziğini, Sicilyalıların adetlerini, ataerkil şiddetin doğasını, kadın kimliğini ve feminist açılımları tek tek değerlendiriyor.
Godfather Mitosu, Hakan Bilge
Şule Yayınları, Kasım 2015
422 sayfa
25 TL
Yorum Gönder