♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık'tan Ekim Yenileri

Sel Yayınları Ekim ayını altı yeni kitapla karşılıyor. Toni Morrison’un insan bedeninin hayatla, doğayla ve kendisiyle ilişkisine odaklandığı romanı “Merhamet”, Martin Page’in biyografik bilginin, sanatçının özel hayatının ve karakterinin yapıtlarının önüne geçmesine dair ironik romanı “Samuel Beckett’a Göre Arıcılık”, George Orwell’in denemeleri “Balinanın Karnında”, Ersan Üldes’in farklı dillere de çevrilen ve 2011’de Avrupa’nın En İyi Kurgu Kitapları antolojisine giren romanı “Zafiyet Kuramı”, Elias Canetti’nin ne kadar önemli bir kalem olduğunu gösteren denemeleri “Sözcüklerin Bilinci” ve Küçük İskender’in şiirsel romanı “Cehenneme Gitme Yöntemleri” raflarda yerini aldı...

Bu arada Sel Yayıncılık 25. yılını kutluyor. Her kitap kurdunun kitaplığında özel yeri olan ve “*” sembolünü anlamlandıran yayınevini kutluyor, daha nice yaşlara diyoruz. İlk aldığınız Sel kitabını sosyal medyada #Sel25 etiketiyle paylaşarak kutlamalara katılabilirsiniz... 

MERHAMET * Toni Morrison 
Afro-Amerikan edebiyatının gelişmesinde ve görünür kılınmasında büyük katkısı bulunan Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison, Amerika’da köle ticaretinin palazlandığı 1600’lü yılların sonuna çeviriyor bu kez gözünü; insan hayatının hiçe sayıldığı, özgürlüğün bir kavram olarak bile düşünülemediği bir dönemde, sefalet içindeki yolculuklara ve pazarlıklara konu olan insan bedeninin hayatla, doğayla ve kendisiyle ilişkisine odaklanıyor.

Her şeye rağmen kendini gerçekleştirme adına tutunacak bir dal bulan kadınların dünyasıyla, efendi ile köle, ticaret ile tarım, özgürlük ile kâr arasında ikiye ayrılan erkeklerin dünyası bir çiftlikte çakışıyor. Dini, kültürel, bölgesel, mezhepsel farklılıklar ve insanlığın kölelikle ilişkisi panoramik bir biçimde sunularak tablo tamamlanıyor.

Morrison, beyazların insanı dahi ticari bir unsur olarak gören sınırlı dünyasında ister çiftliğin hanımı, ister hizmetçi ya da köle olsun, hep yan rollere itilen kadınların iç çelişkilerinin, arzu ve sevgiyle mücadelelerinin etrafında masalsı ama bir o kadar gerçek bir hikâye anlatıyor. 

TONI MORRISON (Chloe Anthony Wofford), 1931’de Ohio’da doğdu. Howard ve Cornell üniversitelerinde edebiyat eğitimi aldı. Tezini Virginia Woolf ve William Faulkner’in eserleri üzerine hazırladı. Texas Southern University’de ve Howard’da İngilizce dersleri verdi. İlk romanının tohumlarını da Howard’da katıldığı bir yazı grubunda attı. Daha sonraki yıllarda editörlüğün yanı sıra, akademide ders vermeyi sürdürdü. 1989’dan emekli olduğu 2006 yılına kadar Princeton Üniversitesi’nde beşeri bilimler kürsüsünde görev yaptı. National Book Critics Circle Award, American Book Award, Presidential Medal of Freedom, National Humanities Medal ve Sevilen adlı kitabıyla Pulitzer gibi pek çok önemli ödüle layık görülen Toni Morrison, 1993 yılında bütün yapıtları için Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak, bu ödülün verildiği ilk siyahi kadın oldu. Merhamet’in yanı sıra Sevilen, En Mavi Göz ve son kitabı “God Help the Child” yayın programımızdadır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı/Roman 
Özgün Adı: A Mercy
Türkçesi: Zeynep Heyzen Ateş
174 sayfa, 14 TL


SAMUEL BECKETT’A GÖRE ARICILIK * Martin Page
Şiir, roman, deneme, oyun türünde pek çok önemli esere imza atan ve grotesk edebiyatın öncü isimlerinden kabul edilen Samuel Beckett, özel hayatı ve kişisel özellikleriyle ön plana çıkmaktan imtina etmiş, sözünü eserleri ile söylemeyi ve bazen suskun kalmayı tercih etmiş bir isim.

Samuel Beckett’a Göre Arıcılık, Beckett’ın kapalı dünyasına bir giriş çabası gibi görünse de, biyografik bilginin, sanatçının özel hayatının ve karakterinin yapıtlarının önüne geçmesine dair ironik bir roman. Sanatçının hayatının bir koleksiyon unsuru haline gelmesine, gündelik eylemlerin, hobilerin ve hatta hastalıkların abartılı bir anlamla donatılarak sanat tarihinin bir parçasıymış gibi sunulmasına; özel olanın edebi olanla ilişkili olma zorunluluğuna indirilmiş hiciv dolu, metaforik bir darbe…

MARTIN PAGE, 1975 doğumlu Fransız yazar. Hukuk, sosyoloji, dilbilim, psikoloji, felsefe, sanat tarihi ve antropoloji gibi çok sayıda alanda sürdürdüğü üniversite öğrenimi sırasında gece bekçiliğinden gözetmenliğe dek çeşitli işlerde çalıştı. İlk romanını 25 yaşında yayımladı (Comment je suis devenu stupide, 2000). Bugüne dek yayımladığı dokuz yetişkin romanlarının yanı sıra, deneme ve öykü türünde de yayımlanmış eserleri, gençler için de yazdığı ve çeşitli konuları ele aldığı roman ve çizgi-romanları da bulunmaktadır. Kitapları on beş dile çevrilmiştir. 2011’den bu yana da Pit Agarmen (Martin Page adının anagramı) isimli bir blogu ve yine aynı isimle yayınladığı bir kitabı daha vardır. Samuel Beckett’a Göre Arıcılık ise Chaumont (Haute-Marne) Salon du Livre ödülüne layık görülmüştür.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: L’Apiculture selon Samuel Beckett
Türkçesi: Işık Ergüden 
85 sayfa, 8 TL


BALİNANIN KARNINDA * George Orwell
Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından George Orwell, ona haklı ününü sağlayan, totaliter rejimler kadar bu rejimleri yaratan insani hırsların da güçlü bir yergisini konu eden romanlarıyla dünya edebiyatında tartışılmaz bir yer edinmiştir. Denemelerinde net bir biçimde görülebilen politik duruşu, güçlü gözlem yeteneği ve yazarın hem hayatla hem metinlerle ilişkisini sorgulama eğilimi ise bu romanların arka planındaki güçlü hayat görüşünü gözler önüne serer. Franco faşizmine karşı İspanya’ya savaşmaya gitmekten, hapishane üzerine yazmak için sahte bir isimle kendini tutuklatmaya; evsizlerin arasına karışarak düşkünlerevinde vakit geçirme çabasından, Britanya’da İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte yükselmekte olan antisemitizm dalgasına karşı açık yüreklilikle getirdiği eleştirilere kadar uzanan bir berraklıkla hem de.

Orwell’ı bu zenginlikle anlamak adına bir araya getirdiğimiz denemelerinden “Balinanın Karnında”, Henry Miller’ın Yengeç Dönencesi üzerinden çağının edebiyat anlayışının dökümünü yaparken, yazarın hayatla kurduğu ilişkinin metinlerine etkisine dair güçlü bir sorgulamaya girişiyor. Tolstoy’un, Shakespeare ve eserlerini “şişirilmiş bir balon” olarak niteleyerek yerdiği risalesiyle girdiği polemik ise edebiyat eleştirisinin tek yanlılığına indirilen keyifli bir darbe. Döneminin güncel konularından evrensele ulaşan çok yönlü bir okuma…

GEORGE ORWELL, 1903 yılında Bengal’de doğdu. Kısabir süre sonra annesiyle İngiltere’ye taşınan Orwell, 1911 yılında disiplinli bir Katolik okulu olan St Cyprian’s’ta öğrenim görmeye başladı. Burslu olarak gittiği Eton Koleji’nden mezun olduktan sonra, o sırada bir İngiliz sömürgesi olan Burma’da bulunmuş; kısa süreliğine buranın polis teşkilatında görev yapmıştır. Bu memuriyet döneminde şahit olduğu acımasız uygulamalar, emperyalizme karşı geliştirdiği derin öfkeye katkıda bulunmuştur. Orwell’ın hem okul hayatı ve sömürge ülkelerdeki deneyimleri hem de İspanya İç Savaşı döneminde Franco’ya karşı savaşacak gönüllülere katılarak gittiği İspanya’daki deneyimleri, sonradan yazılarını etkileyecek gözlemlerle doludur. Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan George Orwell’ın en önemli iki eseri Hayvan Çiftliği (1945) ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1949) genel anlamda totaliter rejimlerin olduğu kadar, bu rejimleri yaratan insani hırsların da yergisi niteliğindedir. Derin gözlem yeteneğini sade bir üslupla birleştiren Orwell; roman, deneme ve fabl gibi çeşitli türlerde eserler vermiştir. Orwell, ardında on adet kitap ve sayısız makale bırakarak 1950 yılında Londra’da ölmüştür. Kitaplar ve Sigaralar (2012), Neden Yazıyorum (2013) ve Balinanın Karnında (2015) adlı eserleri yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır. Yazarın iki derleme eseri daha yayın programımızdadır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Deneme
Özgün Adı: Inside The Whale
Türkçesi: Zafer Avşar
150 sayfa, 14 TL


ZAFİYET KURAMI * Ersan Üldes
“Bir kimlik olarak yazarlığı rütbe gibi taşımak, dünyadaki en tehlikeli tatmin şekillerinden biridir. Yazmak başka; ama yazar olmak, yeryüzünde ısrarla o kimlikle bulunmak, psikoloji bilimine havale edilesi bir bozukluktur. Yazdıkları tatmin edici olmayanlar, sizin üzerinizden, yani yazar dostu adı verilen, yazarın yanında daha önemsiz kalmamak için sürekli diri kalmak, sürekli taze fikirler yumurtlamak zorunda olan zavallıların üzerinden tatmin olmaya çalışırlar.”

Ersan Üldes’in farklı dillere de çevrilen romanı Zafiyet Kuramı, 2011 yılında Best European Fiction (Avrupa’nın En İyi Kurgu Kitapları) antolojisinde yer aldı. Bugüne kadar bu antolojiye Türkiye’den seçilen tek yazar olan Üldes, Zafiyet Kuramı’nda edebiyat dünyasının ve roman tarihinin temel tartışmalarını hicivli üslubuyla ele alırken, bu tartışmaya içkin konuları kendine has bir kavramsallaştırma ile tekrar gündeme getiriyor. İronik, sürükleyici ve çok katmanlı bir hikâye etrafında edebiyat ve yayıncılık dünyasının kalıplarına soğukkanlı bir eleştiri yöneltiyor.

“Ersan Üldes, romanının merkezine bir çevirmeni yerleştiriyor. Bu çevirmen, yabancı yazarların metinlerini, hikâyeleri ‘iyileştirerek’ sabote ederken kendi gücünü artırıyor.” Rosie Goldsmith, The Independent 

“Ersan Üldes’in metni oyuncu ve maceracı. Ünlü bir Alman romancının metinlerini kendi diline çeviren bir tercümanın romanları ‘iyileştirmeyi’ kendine vazife edinmesiyle gülünç sonuçlar doğuyor.” Larry Rohter, The NewYork Times

ERSAN ÜLDES, 1973 yılında Manisa’da doğdu. 1995 yılında YTÜ’den mühendis olarak mezun oldu. İlk romanı Yerli Film (İnkılap, 1999) İnkılap Kitabevi Roman Ödülü’nü aldı. Ardından Aldırılan Çocuklar Örgütü (Telos, 2004) ve Zafiyet Kuramı (Plan b, 2007) adlı romanları yayımlandı. Zafiyet Kuramı, Bosnalı yazar Aleksander Hemon editörlüğünde yayımlanan Avrupa’nın En İyi Kurgu Kitapları 2011 (Best European Fiction 2011) Antolojisi‘ne seçildi. On Kişot (Plan b, 2011) adlı kitabında, Cervantes’in edebi mirasına sahip çıkan on ayrı Türk romanını inceledi. Yazarın son kitabı Hindi’nin Ruhu 2015 yılında Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Roman
216 sayfa, 15 TL


SÖZCÜKLERİN BİLİNCİ * Elias Canetti 
İnsan kavramını tüm uluslardan ve ırklardan bağımsız şekilde ele alan Elias Canetti’nin, tanıklık ettiği dünyayı müthiş bir zekayla irdeleyen ve güncelliğini asla yitirmeyen denemeleri, onun bir filozof ve bir yazar olarak değerini bir kez daha ortaya koyuyor. 

Kafka, Konfüçyüs, Büchner, Tolstoy, Karl Kraus gibi isimler ile Hiroşima ve Hitler gibi insanlığın başına gelebilecek en korkunç yıkımlar hakkındaki yorumların yanı sıra, güncelerin yazılmasına ya da bir romanın oluşumuna ilişkin düşüncelerin paylaşıldığı Sözcüklerin Bilinci, bu özelliğiyle çok geniş bir alanı kapsayarak deneme türünün özgün örneklerini ortaya koyuyor.

Canetti, birbirinden çok farklı konuların bir eserde yan yana gelmesinin tesadüf olmadığını belirterek, olası eleştirilere önsözde şöyle cevap veriyor:
“... Toplumsal ile özeli birbirinden ayırabilmek artık olanaksızlaştı; sınırlar eskiden hiç duyulmadık biçimde karışmakta. İnsanlığın düşmanları hızla güç kazandılar ve dünyayı yıkmak gibi bir son ereğe hızla yaklaşır oldular; bunlara bakmayıp yalnızca bizim için hâlâ bir anlam taşıyan tinsel örnekleri gözlemlemekle yetinmek diye bir şey olası değil...”

ELIAS CANETTI, (Rusçuk, 1905 – Zürih, 1994) İspanya’dan göç eden Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Öğrenimini Zürih ve Frankfurt’ta tamamladıktan sonra Viyana’ya dönüp Doğa Bilimleri ve Felsefe bölümlerinde doktora yaptı. Ardından, yazarlığa yöneldi ve 26 yaşında başyapıtı sayılan Körleşme’yi kaleme aldı. Kitlelerin psikolojisini ona yabancı birinin bakış açısından anlatan roman, dönemin Nazi Almanya’sında yasaklandı ve ancak 1960’lardan sonra geniş kitleler tarafından keşfedilebildi. Canetti, 1938’de Avusturya’nın ilhakından sonra Londra’ya, ardından Zürih’e taşındı. İkinci Dünya Savaşı dahil tarihin en büyük kitlesel eylemlerine tanıklık etmiş olması onu kitle ve iktidar ilişkileri üzerine düşünmeye ve yazmaya yöneltti. Bu düşüncelerinin sonucu olarak 1960’ta Kitle ve İktidar isimli incelemesini tamamladı. Çocukluk ve gençlik yıllarına ve daha sonraki yaşamının bir bölümüne dair anılarını Kurtarılmış Dil, Kulaktaki Meşale ve Gözlerin Oyunu adlı üç kitapta anlattı. 1981’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ömrünün büyük bir kısmını İngiltere’de geçirdi. Eserlerini Almanca kaleme aldı. Canetti’nin Soylu Sınıfın Sonbaharı: İngiltere Yılları (çev. Veysel Atayman, 2010), Hayvanlar Üzerine (çev. Levent Konca, 2014), Körleşme (çev. Ahmet Cemal, 2015), İnsanın Taşrası (çev. Ahmet Cemal, 2015), Saatin Gizli Yüreği (çev. Ahmet Cemal, 2015), Marakeş’te Sesler (çev. Kamuran Şipal, 2015) ve Sözcüklerin Bilinci (çev. Ahmet Cemal, 2015) adlı eserleri yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır. Yazarın tüm kitapları yayınevimiz tarafından yayımlanacaktır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Deneme
Özgün Adı Das Gewissen der Worte
Türkçesi: Ahmet Cemal
311 sayfa, 22 TL


CEHENNEME GİTME YÖNTEMLERİ * küçük İskender
Güzel çocuklardı onlar. Kendi yarattıkları ve yaratırken inandıkları bir dünyada ay çarpması yaşadılar. Dayanıksız ama onurlu bedenlerine dolan uyuşturucu onları hepimizden ayrı bir yerde yalnızlıklarıyla hesaplaşmaya zorladı. 

Kimse kabullenmese de iyi çocuklardı onlar. Vaat edilen cenneti ellerinin tersleriyle itip can çekiştikleri cehennemi yurtları saydılar. O cehennemi sahiplendiler ve ölümüne savundular. Şiirle avunup müzikle beslendiler herkese inat.

Şimdi ancak hayaletleri var bu topraklarda. Belki de zor hatırlanan isimleri, hâlâ unutturulmaya çalışılıyor. 

küçük İskender, 1990’ların kayıp Z kuşağındaki büyük bir trajedinin soylu küçük kahramanlarını Cehenneme Gitme Yöntemleri’ne taşıyor. İster uzun bir şiir diye okuyun, ister kısa bir roman; her şey sonu kötü biten bir filmden ibaret.  

küçük İskender mahlasıyla tanınan Derman İskender Över, 28 Mayıs 1964 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdi ve beş yıl eğitim gördü. Kendi arzusuyla bıraktığı tıp eğitimini takiben İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’ne de üç yıl devam etti. Şiir, özgür metin, günlük, roman, inceleme, deneme, derleme, antoloji, tekst, senaryo türlerinde ürünler yayımladı. Kimi batı ülkelerinde çıkan antolojilerde şiirleri yayımlandı. 2000 yılında İtalya’da düzenlenen Avrupalı Genç Şairler Yarışması’nda (La Giovane Poesia D’europa Nel 1999) adı önerildi; burada ilk ona girdi ve diğer şairlerle birlikte bir kitaba alındı. 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday şiir ödüllerini ve 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü aldı. Avrupa’da, ABD’de şiir okumalarına, panellere, sempozyumlara katıldı. Ayrıca Kürtçe ve Almanca basılmış kitapları vardır. Türkiye’de yirmi yılı aşkın süredir şiir performansları yaparak genç şairlerle, müzisyenlerle sahne paylaştı. İçlerinde Ağır Roman ve O Şimdi Asker’in de bulunduğu beş filmde rol alarak sinema tutkusunu gizlemedi.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Şiirsel Roman
109 sayfa, 12 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template