♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Adriana Lisboa’nın Ödüllü Romanı Türkçe’de : Kelebeklerin Yazı

Brezilya’nın genç kuşak yazarlarından Adriana Lisboa’nın 2003 yılı Jose Saramago Ödülü’nü kazandığı romanı “Sinfonia em branco”, “Kelebeklerin Yazı” adıyla Kırmızı Kedi’den raflarda.

Genç kuşağın önde gelen yazarlarından Lisboa, hayli üretken bir isim. Altı romanı dışında, şiir kitabı, kısa öyküleri, genç yetişkinler ve çocuklar için yazdığı kitaplarla ödülle taçlanmış ve 2012’de soyadını taşıyan yarım saatlik bir dökümanter filme de konu olmuş. İkinci romanı olan “Kelebeklerin Yazı” 11 dile çevrilmiş ve aldığı prestijli ödüllerle de yazarın adını dünyaya duyurmuş. Saramago geleceği parlak diyorsa bize yorum yapmak düşmez. İlk kez dilimize çevrilmesi de işin diğer güzel tarafı. Yeni bir yazarla tanışma fırsatını bunca övgüden sonra tepmeyiz… 

Kelebeklerin Yazı derin duygular ve yoğun tutkular üzerine sürükleyici, şiirsel bir roman. Brezilya’nın genç kuşak romancıları arasında başı çekenlerden olan Adriana Lisboa, romanında Rio de Janeiro’da yaşayan varlıklı bir aileyi kuşatan bir dramı işliyor. Ailenin büyük kızı Clarice, genç yaşta evden ayrılmak zorunda kalır, kardeşi Maria Inês ile uzun bir ayrılığın ardından yıllar sonra tekrar buluşur. Kişilikleri çok farklı olan bu iki kardeş, birbirlerine hem yakınlaşır hem de –paylaştıkları sır yüzünden– uzaklaşırlar; romantik çocukluk anıları ile –Clarice’in de evden uzaklaşmasına neden olan– travmaların ezici yükü arasında gidip gelirken uçurumun kenarında var olmaya, kendilerini kurtarmaya çabalarlar. Bir aile dramının çevresinde dokunan çeşitli aşk hikâyeleri ise anıların ve söylenmeden kalanların gölgesinden kurtulamaz. 

Sonunda iki kardeşin yüz yüze gelmek zorunda oldukları hesaplaşmada ise kazananın ve kaybedenin kim olduğu belli değildir. Kumaşını ilmek ilmek dokuyan, şaşırtıcı gerçekleri sonlara saklayan Kelebeklerin Yazı, anlatılanlarla değil, anlatılmayanlarla çarpıyor okuru.

“Bu yazarın geleceği çok parlak. Yazdıkları pek çok şey vaat ediyor, bunların bir kısmına zaten ulaşmış.”
JOSÉ SARAMAGO

“Sürükleyici bir hikâye, zarif bir üslup. Kelebeklerin Yazı, bu yılın en büyüleyici romanı.” 
ELLE

Dizisi : Dünya Edebiyatı
Türü : Roman
Özgün Adı : Sinfonia em branco
Yazan : Adriana Lisboa
Çeviren : İpek Gürsoy Kutluyüksel
Sayfa : 248
Fiyatı : 18 TL 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template