♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

John Le Carrè’in Son Romanı Türkçe’de : Nazik Bir Durum

Yaz aylarının olmazsa olmazı polisiye romanlardır ve sıcağı unutturacak soluk soluğa bir macera derdi tasayı unutturur. Neyse ki ne okuyalım tasasına düşmekten kurtuluyoruz. Türün en önemli ustalarından John Le Carrè’in son romanı “A Delicate Truth”, “Nazik Bir Durum” adıyla Kırmızı Kedi’den raflarda.

Sinema filmlerine de bolca kaynak eden romanlarıyla türün yaşayan ustası 1961’den bu yana 23 romana imza atmış durumda. Her yayınevi dönem dönem el atmış olsa da bir kaç roman sonra bırakmış ve bayrağı başka bir markaya devretmişti. Geçtiğimiz yılın son ayında tüm zamanların en iyi casus romanlarından biri olarak kabul edilen “The Spy Who Came in from the Cold”u “Soğuktan Gelen Casus” adıyla yayımlayan Kırmızı Kedi bu durumun değişeceğini de müjdelemişti. Modern Britanya'nın yaşadığı öfke, hayal kırıklığı ve sabırsızlığın “Nazik Bir Durum”u kısmen şekillendirdiğini belirten Le Carré’in romanı 2013 yılında yayımlanmış ve imzası bulunan her roman gibi büyük ilgi görmüştü. Aynı yıl “Homeland” dizisinden hatırlayacağımız Damian Lewis tarafından BBC 4 için radyoya da uyarlanmıştı. 

Kötülüğün zaferi sadece iyi adamların hiçbir şey yapmamasına bağlı! Le Carrè yılların deneyimini son kitabı “Nazik Bir Durum” ile gözler önüne sererken Britanya’nın Ortadoğu politikalarına da ayna tutuyor.

İslami terörle mücadele kılıfı altında paralı askerler sağlayan bir şirketle kirli bağlantılar kuran hırslı bir bakan. Britanya Hükümeti’nin üst kademelerindeki bu büyük tezgâhı fark eden genç bir bürokrat. Bu kumpası aydınlatmak için giriştiği araştırmalarda devlet sırlarından küresel ekonominin komplolarına, cinayetlerden entrikalara sürüklenen genç bürokrat, pastoral İngiliz taşrasında emekli bir diplomat ve başına buyruk güzel kızıyla kader birliği yapacaktır.

Le Carré son kitabı Nazik Bir Durum ile Yeni İşçi Partisi’nin iktidarında Ortadoğu’daki çalkantılara karşı duruşunu, alması gereken sorumlulukları ve yaptığı ölümcül hataları deşifre ediyor, gözler önüne seriyor. 

“Le Carré yılların deneyimiyle, edebi becerisinin ve uluslararası analizlerinin gücünü ortaya koyuyor. Başka hiçbir yazar aleni ve gizli tarihi –politikacılar için acımasız, okuyucular için nefes kesici şekilde– anlatmamıştı.” The Guardian


Dizisi : Dünya Edebiyatı 
Türü : Polisiye Roman
Özgün Adı : A Delicate Truth
Yazan : John Le Carré
Çeviren : Ali Cevat Akkoyunlu
Sayfa  : 320 
Fiyatı : 25 TL  


Share this:

1 yorum :

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template