♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Get Hard : Hapishaneye Hazırlık Dersleri

Bir milyoner için hapishane kabusun tam karşılığıdır. Hiç bilmediği bu dünyada hayatta kalmaya çalıştıkça batacak ve kısa sürede hayatının zindana çevrildiğini görecektir. Peki ya önceden her şeye hazırlık yapma şansı olursa? 2015 yapımı Amerikan işi “Get Hard”, yaşayacaklarının provasını önceden yapma şansı eline geçerse neler olacağının cevaplarını vermeye çalışıyor.

Bir komedi için çok başlı bir proje “Get Hard”... Dört kişilik bir yaratıcı ekibin ellerinde çıkma. Adam McKay, Jay Martel ve Ian Roberts konuyu bulmuş... “Anchorman”in senaristi ve yönetmeni McKay, “The Awful Truth”un senaristi Martel ve üç sezonu deviren “Key and Peele”nin senaristi Roberts’dan oluşan üçlüye dahil olan Etan Cohen yönetmen koltuğuna da oturmuş. Tv işlerinin ardından 2006’da “Idiocracy” ile iyi iş çıkaran Cohen iki yıl sonra “Tropic Thunder”la bunu tekrarlayarak adını duyurmuştu. Aynı yıl “Madagascar: Escape 2 Africa”ya da imza atmış olsa da beklediği fırsatı “Men in Black 3”le yakalamış ve her ne kadar devam filmi de olsa ilk kez bir senaryoyu tek başına kotarmıştı. Bu kez bir adım daha atmış ve ilk kez yönetmen denemesine soyunmuş. Başrolde de elbette Will Ferrell yer alıyor. Kevin Hart, Craig T. Nelson, Alison Brie, Edwina Findley Dickerson ve Erick Chavarria da ona eşlik edenler arasında başı çekenler...

İşinde başarılı bir milyonerle tanışıyoruz... James tam bir kral ve patronunun kızıyla evlenmek üzere olan bir adam... Yatırım şirketinin ortaklığını da kaptığı günün gecesinde verilen partide her şey değişiyor. Şirketteki yolsuzluğu kanıtlarıyla önüne konunca başlayan mahkeme süreci sonunda yüksek güvenlikli bir cezaevinde yatması kararı alınıyor. İşlerini yoluna koymak üzere otuz günlük bir süre veriliyor... Böylece Darnell ile tanışıyoruz... Arabaları yıkayan ve ev almak için paraya ihtiyacı olan bir adam... James’i çaresiz görünce sohbetleri hapishanede yaşamaya alışması gerektiğine çıkıyor. James için her şey istatistikten ibaret. Öyle ya, karşısında siyah bir adam var ve muhtemelen hapishanede yatmıştır. O zaman ona yardım eder. Böylece James’i hapishane hayatına alıştırmak üzere eğitmenimiz Darnell oluyor ve macera başlıyor...

Çok basit bir fikirden yola çıkarak ezber bozmadan beklenen tüm tiplemeleri kullanarak güldürmeye çalışan bir film “Get Hard”... Özel karakterler yaratmak ya da sahneler kurmak gibi bir derdi yok. Konuyu okuduğunuzda aklınıza neler geldiyse hepsini işlemeye çalışarak eğlendirmeye çalışıyor. Olabildiğince bel altı esprilere yaslanıyor... Menüsü de bir hayli geniş bu konuda ve bolca tekrar yapıyor. Anüste bir şeyler saklamak, tecavüze uğrama ihtimalleri, saksafon çekme ve akla gelebilecek her türlü cinsel muamele üzerinden güldürme denemeleri. Ferrell’in ağzını açarak bir penise ağır çekimde yaklaşması tüm bu komedi çaresizliğinin doruk noktası... Bunlara gülebiliyorsanız film tam size göre, hiç durmayın izleyin. Süresinin yarısını bel altı esprilerle geçirmeye çalışmanın da fazlaca abartılı durduğunu da kabul ederek izleyin. Kalan sürede de klasik zenci söylemleri ve çeteleri ile dazlaklar çetesi geyikleri dönüyor hepsi bu. Yaratıcıkla uzaktan yakından bir ilişki kurulmadan sıralanan esprilerle geçirilecek 100 dakika... Ucuz senaryonun her şeyi işleme merakı yüzünden dağılan filmi tempo sorunu da mevcut. 15 – 20 dakika daha kısa olabilirmiş. 

Yılın Will Ferrell komedisi olarak merakla beklenen ve Mart’ın son haftasında dünyanın gösterime giren 40 milyon dolar bütçeli film ilk üç günlük hasılatıyla yapımcıların yüzünü güldürdü. Toplam 90 milyon dolarlık hasılatla kapanışını yapması da hayli şaşırtıcı. Karakterlerinden olay örgüsüne tamamen klişelerden beslenen ve bel altı esprilerle eğlendirmeye çalışan “Get Hard”, alacağınız keyfin komediyi nerden sevdiğinize göre değişeceği bir seyirlik.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template