♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bir Wall Street Gerilim Romanı : Büyük Vurgun

2014 yılı Ağustos ayında yayın dünyasına iddialı bir portföy ile katılan, kurgu ve kurgu dışı türünden yayına hazırladığı kitapların yanı sıra yer verdiği özel dizilerle öne çıkan, satışlarını Beyoğlu’ndaki ofisinden ve kendi web sitesi üzerinden yapan Matbuat Yayın Grubu “Financial Thriller” serisine türün iyi örneklerinden “Büyük Vurgun” ile başlıyor.

James Conway’in 2008 krizinde kârlı çıkan az sayıdaki fonlardan biri üzerinden anlattığı hikâye, uluslararası sermaye piyasalarının ve entegre borsaların işleyişini, bir gerilim hattında ele aldığı akıcı bir roman. Dünyanın büyük reklam firmalarında Global Yaratıcı Direktör olarak görev yapan James P. Othmer, bu kitabıyla sadece yazdığı türü değil, ismini de değiştirerek önceki çalışmalarından farklı bir örnek ortaya koyuyor.

Nasdaq’daki teknoloji şirketlerine ait hisse senetlerinin satışı için Berlin’deki bir fondan verilen talimat o kadar büyüktü ki, Hong Kong’ta bir aracı kurumda çalışan Patrick Lau’nun bu işten alacağı komisyon ona şimdiye kadar kazanmadığı parayı kazandıracaktı. Ya da o, öyle sanıyordu. Tıpkı, eski medya şirketleri için satış işlemi yapmayı kabul eden ve Johannesburg’da bir aracı kurumda çalışan Sawa Luhabe’nin sandığı gibi. Gerçi Sawa Luhabe hayatta kalmayı becerebilecekti; ama Patrick Lau, gözetime takılmasını önleyecek küçük miktarlara bölünmüş yüzlerce işlemi gerçekleştirmesinin üzerinden 24 saat geçmeden evinde ölü bulunmuştu.

Birbirine çok benzeyen bu işlemleri farklı sektörlere ait hisse senetleri için gerçekleştiren Dubai, Rio de Janerio ve Dublin’deki aracı kurum çalışanları için de aynı tehlike söz konusu muydu?
Bu işlemlerin tam karşısındaki alım emirlerinin sahibi ve Wall Street’in yeni yıldızı Yükselen Fon ve sahibi Rick Salvado’nun tüm bunlarla bir ilgisi var mıydı?

Salvado’nun sermaye piyasalarında bir yıldız gibi parlamasını sağlayan istatistik dehası Drew Havens, fonun bazı işlemlerindeki tuhaflığı araştırması için görevlendirdiği adamı Danyy Weiss’in, patronu Salvado tarafından öldürüldüğünü anlamıştı. Peki, buzdağının görünmeyen yüzünde ne vardı?

Şimdi, tüm eğitimi, dehası ve hırsını; önce kendi hayatını korumaya, sonra da bu gizemli olayların arkasındaki sırrı açığa çıkararak arkadaşının intikamını almaya adamıştı; ama başarabilecek miydi? Bu iş sandığı kadar kolay olmayacaktı: “Ha Rick Salvado’yu cinayet ve finansal terörizmle suçlamışsın, ha Pearl Harbour saldırısını Warren Buffett’in üzerine yamamaya çalışmışsın, ikisi de aynı kapıya çıkıyordu”.

Finansal sistem ve ekonomi dünyasının başrolde olduğu bir gerilim romanı. Türkiye’de ilk kez.

Reklam dünyasındaki müşterileri arasında eski ve yeni teknoloji şirketleri, medya şirketleri ve finansal kuruluşlar bulunan Othmer, aynı zamanda, New York University’de yaratıcı yazarlık dersi aldı ve hikâyeleri ve güldürü denemeleri VQR, The New York Times, Nylon Magazine, The Chattahoochee Review ve Madison Review gibi yerlerde yayınlandı. James P. Othmer, ilk romanı Futurist ile kurgu dalında National Magazine Award (2005) finalisti olmuştu. Reklamcılık dünyasındaki anılarını yazığı Adland 2009 yılının ilgi çeken kitaplarından biri olurken, 2011’de ikinci romanı Holy Water’ı yazmıştı.

Müşterisi olan başarılı bir Hedge Fund’a daha iyi danışmanlık yapabilmek için, araştırmacı olarak katılan Othmer, farklı bir türe James Conway müstear adıyla giriş yapmasına ilham veren ortamı burada buldu ve Türkçeye Büyük Vurgun olarak çevrilen “Financial Thriller” türünün iyi bir örneği ortaya çıktı. Kitabın çevirisi Elif Sema Mutlu tarafından yapıldı. 

Matbuat Yayın Grubu’nun Yayın Yönetmeni Onur Yılmaz, kitap hakkında şu bilgileri veriyor:
“Matbuat Yayın Grubu kurgu kitaplarda, Türkçeye bire bir çevirisi çok uygun olmayan “financial thriller” türünde bir seri oluşturmayı planlıyor ve Büyük Vurgun bu türün ilk örneği olarak satışa sunuldu. Kitap, hem finans dünyasının küresel ölçekte nasıl işlediğine dair, terminolojik kullanımı çok öne çıkarmayan ve her okuyucunun anlayabileceği biçimde yazılmış bir panorama sunuyor, hem de gerilim meraklılarına hitap eden yönüyle okuyucu merakını giderek tahrik eden bir ivmeyle oldukça akıcı bir hikâye anlatıyor. 

Sadece Matbuat Yayın Grubu’nun Beyoğlu ofisinde ve www.matbuat.com.tr üzerinde satışa sunulan Büyük Vurgun ile ilgili detaylı bilgi için http://www.matbuat.com.tr/BUYUK-VURGUN__UD10 adresini kullanabilirsiniz.

Orijinal Adı: The Last Trade
Çeviren: Elif Sema Mutlu 
Sayfa Sayısı: 434
Fiyat: 18TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template