♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Verita Kitap’tan Üç Kitapla Okura Merhaba

Bir grup editörün girişimiyle 2014 sonbaharında Kadıköy’de kurulan Verita Kitap, ilk kitaplarıyla okura merhaba dedi... Kendi ifadeleriyle “İster çeviri ister telif eser olsun, seçkin edebi ve kurgu-dışı yapıtlarla Verita’nın yayın dünyasında saygın bir yer edinmesini sağlama arzusu içindeyiz. Verita Kitap olarak, yayın sürecinin her aşamasında, yayına hazırladığımız her kitaba hak ettiği azami özen ve titizliği göstermeyi en önemli görevimiz sayıyoruz.” diyen Verita Kitap, yayına üç kategoriden kitapla başladı... 2015 kataloğunu da şimdiden okura sunmuşlar... Yakında yayımlayacakları kitaplar da ilgi çekici... Sayelerinde Viktor Pelevin romanları yeniden raflarda olacak... “Yolsuzluğun İcadı” tam da gündemdeki tartışmalara ışık tutacak... Popüler bilim serisinden çıkacak olan “Bebekler ve Diğerleri” çok ilginç görünüyor... Kobane direnişinde yitirdiğimiz Suphi Nejat Ağırnaslı’nın hem yüksek lisans tezi hem de çevirdiği kitap okurla buluşurken, İran’lı edebiyatçı Feriba Vefi de ilk kez Türkçe’ye kazandırılacak... Hedeflerini tutturacaklar ve okurun sevgisini kazanacaklar gibi görünüyor... 


Mavi Fener / Viktor Pelevin
Modern Rus edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olarak gösterilen Viktor Pelevin, sekiz hikâyeden oluşan Mavi Fener’de okuyucuya sarsıcı bir deneyim sunuyor. Pelevin’in etkileyici, eğlendirici ve şaşırtıcı bir üslupla kaleme aldığı bu hikâyeler okuyucuyu kimi zaman düşsel bir dünyadan acımasız bir gerçekliğe doğru, kimi zamansa tam tersi yönde bir yolculuğa çıkarıyor. Dünyanın anlamını sorgulayan tavuklar, birbirlerine çeşitli hikâyeler anlatan ölüler, öte dünyadan ruh çağıran yerliler, varlığının derinlerinde bisiklet olma tutkusu yatan bir kulübe ve daha niceleri, Pelevin’in hikâyelerinde kendilerine yer buluyor. 

“Pelevin’in açık ve pürüzsüz sesi, ruhunu arayan Rus edebiyatına yeni bir soluk getiriyor.”
– Publishers Weekly

Viktor Pelevin
1962 yılında Moskova’da dünyaya gelen Viktor Pelevin, çağdaş Rus edebiyatının en önemli isimleri arasında gösterilmektedir. Eserlerinde gerçek ve fantastik arasındaki sınırları sıradışı ve kendine has üslubuyla sarsan Pelevin, pek çok ulusal ve uluslararası ödüle de layık görülmüştür. Gerçeklik, aidiyet, dönüşüm ve ölüm gibi temaları harmanlayarak kaleme aldığı kısa hikâyeleri ve romanlarıyla, Sovyet sonrası Rusya’nın en üretken ve yaratıcı yazarlarındandır. Amon Ra, Buda’nın Serçe Parmağı, Dehşet Miğferi yazarın daha önce Türkçede yayımlanan kitapları arasındadır.

Çeviren: Savaş Kılıç
Orijinal Dili: Rusça
Türü: Hikâye
Sayfa sayısı: 200 sayfa 
Baskı Tarihi: Ocak 2015
Etiket Fiyatı: 16,00 TL


Kapital Kompakt / Georg Fülberth
Karl Marx’ın yüzyıllardır dünyayı sarsmaya devam eden eseri Kapital’in oldukça kapsamlı bir özeti niteliğindeki Kapital Kompakt, Kapital’i okumaya vakti olmadığını düşünen okuyuculara hitaben, açıklayıcı ve akıcı bir dille kaleme alınmış bir kitaptır. Yazar Georg Fülberth, önsözünde de belirttiği gibi, Kapital Kompakt’ta okuyucuya Kapital’in yeni ve özgün bir yorumunu değil, kapsamlı bir özetini vadediyor. Bu eser Marx’ın kapitalizm analizini, kapitalist teorilere yönelik eleştirilerini ve Kapital’de kullandığı örnekleri herkesin anlayabileceği bir dille okuyucunun bilgisine sunuyor.

Marksist araştırmacı Georg Fülberth’in büyük bir titizlikle kaleme aldığı bu önemli çalışma, Kobanê direnişinde yitirdiğimiz değerli dostumuz Suphi Nejat Ağırnaslı’nın yetkin çevirisi ve ayrıntılı dipnotlarıyla birlikte okuyucuyla buluşuyor.

Georg Fülberth
1939’da Almanya’da doğdu. Frankfurt Üniversite’sinde tarih ve Alman edebiyatı, Berlin ve Marburg Üniversitelerinde siyaset bilimi öğrenimi gördü. Konkret ve Junge Welt gibi yayınlara katkıda bulundu. Uzun yıllar Almanya’daki Marburg Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olarak görev yapan Fülberth, Almanya’nın önde gelen Marksist düşünürlerindendir. Kapitalizmin Kısa Tarihi başlıklı çalışması daha önce Yordam Kitap tarafından yayımlanan Georg Fülberth, işçi sınıfı hareketleri, kapitalizm ve sosyalizmin tarihi üzerine sayısız çalışmaya imza atmıştır.

Çeviren: Suphi Nejat Ağırnaslı
Orijinal Dili: Almanca
Türü: İnceleme
Sayfa sayısı: 134 sayfa 
Baskı Tarihi: Ocak 2015
Etiket Fiyatı: 12,00 TL


Sultanın Kulları: Erken Modern Dönem İstanbul’unda Savaş Esirleri ve Zorunlu İstihdam
Nida Nebahat Nalçacı
Fernand Braudel, 1591 yılında Türklere esir düşen üç İspanyol’dan bahseder ve ardından sorar: Kim bunların maceralarını düşlemez ki? Osmanlılara esir düşen pek çok batılının yaşadıkları, geçmişte özellikle batıda benzer bir merak uyandırsa da, akademik yazında hak ettiği kadar yer bulamadı. Savaşlarda, çatışmalarda, isyanlarda vb. ele geçirilen ya da ‘yasal’ korsanlık faaliyetleriyle esir edilen sayısız insan, uzun yıllar boyunca Osmanlı başkentinde köle işgücü olarak kullanıldı. Osmanlı Devleti’nin yönetimindeki İstanbul’da, tam bir hukuka tabi olmayan, şansları yaver giderse “imtiyazlı kul” statüsüne ulaşabilecek ama genellikle işgücü olarak kullanılan bu insanlar, elinizdeki çalışmanın ana unsurudur. 

Zorunlu işgücü biçimindeki köleliğin bir çeşidi olan ve literatürde kamu köleliği olarak isimlendirilen bu tutsaklık ve istihdam türü, Osmanlı Devleti’ne ait arşiv kaynaklarında mirî esirlik olarak anılır. Mirî esirlerin tedarik edilmesi Osmanlı Devleti’nin üzerinde itina ile durduğu, bunun için lojistik ağ kurduğu bir sistemdi.  Nida Nebahat Nalçacı, sunuş yazısını Suraiya Faroqhi’nin kaleme aldığı bu çalışmada, erken modern dönem İstanbul’unda şehir nüfusunun hatırı sayılır bir kısmını oluşturan kölelerden savaş esiri olarak şehre getirilenlerin varlığını, belgeler ve anlatılar yoluyla titiz bir biçimde izliyor. 

Sultanın Kulları yukarıda bahsedilen esirlerin nasıl ve ne koşullarda ele geçirildikleri, ne gibi işlere koşuldukları ve imkân bulurlarsa özgürlüklerini hangi yollarla kazandıkları hakkında okuyucuya detaylı bir inceleme vadediyor. Kitapta kullanılan arşiv belgeleri ve minyatürler de bu kitaba konu olan esirlerin serencamını merak edenleri orijinal kaynaklara yönelmeye teşvik ediyor.

Nida Nebahat Nalçacı
1983 yılında Bolu’da dünyaya geldi. Fatih Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul Araştırmaları Anabilim Dalı’nda “Erken Modern Dönem İstanbul’unda Savaş Esirleri ve Zorunlu İstihdam” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. İstanbul’un 100 Seyyahı isimli çalışması İBB Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan Nalçacı, çeşitli yayınlara ve sempozyumlara makale ve bildirileriyle katkıda bulundu. 

Türü: Tarih 
Sayfa sayısı: 174 sayfa 
Baskı Tarihi: Şubat 2015
Etiket Fiyatı: 17,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template