♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İhtilal öncesi Fransasından Çarpıcı Bir Roman : Saf

Ülkemizde bol ödüllü romanı “Özel Bir Acı”yla tanınan Andrew Miller’ın 2011 Costa Yılın Kitabı Ödüllü romanı “Pure” nihayet dilimize kazandırıldı ve “Saf” adıyla Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle raflarda...

1960 Bristol doğumlu Miller, 1997’de yayımlanan ilk romanı “Ingenious Pain” ile ülkesi İrlanda ve İngiltere’de kısa sürede çok büyük satış rakamlarına ulaşmış ve bu başarının tesadüfi olmadığını otuzdan fazla dile çevrilerek göstererek yılın en çok konuşulan yazarlarından biri olmuştu... Genç yaşına rağmen aldığı ödüllerle, şöhrete ve paraya kavuşmasıyla öne çıkmıştı... Bizde de “Özel Bir Acı” adıyla 2000 yılında yayımlanan roman, 18. yüzyılda, bütün Avrupa’yı saran dondurucu soğukların hayatı felç ettiği bir kış günü dünyaya gelen kahramanın tüm güçlüklere göğüs gerdikten sonra cerrah olmayı başarma öyküsünü anlatıyordu. Romanı öne çıkaran da atmosferi, başarılı üslûbu ve olağanüstü bir kurguya dayanan olaylar örgüsü olmuştu. Miller, tarihi romanının arkaplanında felsefi boyutlarıyla “ahlâk” kavramını sorguluyor, insanlığı ve dünyayı “acı”yla anlamayı ve anlatmayı başarıyordu. Bu yönden çok özel bir roman olduğunu ve zamanında yapılan o baskının çoktan tükendiğini belirteyim... Belki bir duyan gören olur da yeniden baskısı çıkar ya da Kırmızı Kedi yapar bir güzellik daha kimbilir... İkinci romanı “Kazanova”da da karakteri bilinen aksine bozguna uğramış olarak resmeden Miller’ı daha sonra raflarda görmemiştik... Altıncı romanıyla kazandığı ödüller sonrasında yeniden dilimize kazandırılarak raflarda yerini aldı... 

"Şişko kral, paçoz kraliçe dikkat edin! Beche bütün Versailles'i yutacak kadar büyük bir çukur kazıyor!"

Yıl 1785. Fransa Kralı, Aydınlanma düşünürlerinden aldığı ilhamla Paris’i arındırmaya niyetlenmiştir. Kral’ın halkı zehirlediğine inandığı Les Innocents Mezarlığı’nın duvarlarında görülmeye başlayan sloganlar ise bir devrim öncesinin gizemli atmosferini yansıtmaktadır.

Kutsal mezarlığı ortadan kaldırma projesini üstlenen genç ve saf mühendis Jean-Baptiste “Beche” Baratte, karşısındaki manevi ve maddi sorunları çözmek için hesaplar yapmaktadır: Yaşamın cıvıl cıvıl sürdüğü Les Halles mahallesine komşu olan ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan mezarlığı, duygularından ve korkularından arınarak nasıl ortadan kaldırabilecektir? Kent sakinlerini rahatsız etmeden, kendisine inananları hayal kırıklığına uğratmadan, Paris’in şatafatına kapılmadan ve aşk, dostluk, vazife, inanç sorgulamalarıyla yılgınlığa düşmeden bu işin altından kalkabilecek midir?

Ve duvarlarda müjdelenen devrimin temellerini de atacak mıdır?

“Andrew Miller, devrim öncesi Paris’ini o kadar renkli ve yaratıcı canlandırıyor ki, öyküsü o kadar etkileyici ki bir an önce bitirmek için hayatınıza ara veriyorsunuz.”
The Times

Dizisi : Dünya Edebiyatı
Türü : Roman
Özgün Adı : Pure  
Yazan : Andrew Miller
Çeviren : Volkan Atmaca
Sayfa  : 360
Fiyatı : 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template