♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kırmızı Kedi’den İki Klasik Daha: “Kızıl Dosya” ve “Dubrovski”

Dünya klasiklerinin en seçkin örneklerini yeni çevirileriyle, klasiklerden uzak duranlara bile sevdirecek küçük boyutlu ve zarif tasarımlarla okurlara yeniden kazandırdığı “Kırmızı Kedi Klasikler Dizisi” iki öncü romanla sürüyor... Edebiyat dünyasının efsane dedektifi Sherlock Holmes ile ilk tanışmayı sunan ve harika çizimlerle desteklenen “Kızıl Dosya” ve Puşkin’in ayaklanma öyküsü “Dubrovski” dizinin yeni kitapları olarak raflarda...

İki farklı yayınevinden raflarda bulunan “Kızıl Dosya” nihayet iyi çeviriyle raflarda yerini almış oluyor... Puşkin’in “Maçka Kızı” ile birlikte en önemli öyküsü olarak kabul edilen “Dubrovski”, uzun süredir piyasada yokken, yeni çevirisiyle dönmüş oluyor...

Kızıl Dosya
İngiliz yazar Arthur Conan Doyle’un bizi Edebiyat Tarihi’nin en ünlü dedektifi Sherlock Holmes ve ortağı Dr. Watson ile tanıştırdığı ilk yapıt “Kızıl Dosya”, harika çizimlerle birlikte Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda…

“Cinayetin kızıl ipliği hayatın renksiz yumağının içinden geçiyor, bizim de görevimiz onu çözmek, bir kenara ayırmak ve her karışını ortaya çıkarmak.”

Brixton'da kana bulanmış bir odada işlenen cinayetten geriye sadece birkaç küçük ipucu kalmıştır: Bir yüzük, bir kol saati, bir kitap ve duvara kanla yazılmış bir not. Bu gizemli cinayeti çözmek için uğraşan Sherlock Holmes, müthiş bir dostluğa ve ortaklığa adım atacağı Doktor Watson'la da bu hikâyede tanışır. Aklın çözemeyeceği hiçbir vaka yoktur ve aklı Sherlock Holmes kadar iyi kullanan başka biri de yoktur.  

Bir kimya laboratuvarında tanışan kahramanlarımız, meşhur Baker Sokağı 221B adresindeki evi tutmalarıyla ayrılmaz bir ikili haline gelir. Holmes, zamanının büyük kısmını kendisini geliştirmekle geçirirken bir yandan da emniyet teşkilatına zor davalarda yardımcı olur.

Üstün zekâsı, ayrıntılı gözlem gücü, sıra dışı merakları, akıl yürütme yeteneği ve sonuçtan sebebe ulaşma yöntemiyle Sherlock Holmes, en anlaşılmaz ve çözülmez gözüken vakaları neredeyse hiçbir efor sarf etmeden kolayca çözebilir. 

Bu dâhi dedektifin Doktor Watson’la birlikte tanık olduğumuz ilk macerası Kızıl Dosya, zamanla dizinin en beğenilen örneklerinden olmuştur.

Dizisi : Kırmızı Kedi  / Klasikler
Türü : Roman
Özgün Adı : A Study in Scarlet 
Yazan : Arthur Conan Doyle
Çeviren : İlknur Özdemir
Sayfa  : 172  
ISBN : 978-605-4927-83-8 
Fiyatı : 10 TL  


Rus Edebiyatı’nın öncüsü Puşkin’den bir Robin Hood hikayesi: Dubrovski
“Çetenin lideri zekâsı, cesareti ve soyluluğuyla ün yaptı. Onunla ilgili mucizeler anlatılıyordu; Dubrovski adı bütün dillerdeydi, herkes cesur canilere öncülük edenin ondan başkası olamayacağına inanıyordu.”

Rus edebiyatının kurucularından ve en büyük isimlerinden biri olarak görülen Aleksandr Puşkin, 1837 yılında bir düello sonucu vakitsiz ölünce, yapıtları yarıda kalmıştı: Haksızlık karşısında isyan eden ama aşk karşısında boyun eğen romantik kahramanıyla Dubrovski de son döneminde yazdığı, ölümünden sonra basılan bu yapıtlardan biriydi.

Puşkin, romanda Çarlık Rusyası’ndaki büyük çiftlik sahiplerinin kaprisli ve hırslı ilişkilerini, toprağa bağlı köylülerin birer mal gibi alınıp satılabildiği koşullarını ve malikâne sahiplerini tedirgin eden köylü ayaklanmalarını ele alır. Ayaklanmanın önderliğini, soylu ve subay olmasına rağmen adalet için insanlarıyla birlikte Robin Hood’vari bir “zenginden çalıp yoksula verme” düzeneği kuran Dubrovski’ye vermesiyle yazar, dönemine göre ilerici yanını da göstermiştir.

Dizisi : Kırmızı Kedi  / Klasikler
Türü : Roman
Özgün Adı : Дубровский (Dubrovski) 
Yazan : Aleksandr Puşkin
Çeviren : Sabri Gürses
Editör : Mert Tanaydın
Sayfa  : 148 
ISBN : 978-605-4927-81-4
Fiyatı : 9 TL 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template