Edebiyatımızın usta yazarı Adnan Binyazar’dan okuru alıp uzak coğrafyalara, birbirinden çok farklı kahramanlara götürecek yepyeni öyküler...
Diyelim geminin güvertesinde canım sıkıldı, soluğu kaptan köşkünde alıyordum. Orada da sıkıldım, alt katlara, geminin makine dairesine iniyordum. İstediğim yerleri gördükten sonra kamarama geçiyor, balkondan horozların ötüşlerini duyduğum, tropikal adalara bakıyordum. Karada ise, trenlere, otobüslere, kamyonlara, motosikletlere, bisikletlere, faytonlara; tekeri dönen her araca binip kilometrelerce uzaklıktaki kentlere ulaşıyordum.
Edebiyatımızın usta yazarı Adnan Binyazar’dan okuru alıp uzak coğrafyalara, birbirinden çok farklı kahramanlara götürecek yepyeni öyküler... Binyazar, çocukluğun şiirle, masalla, türlü yoksullukla yoğurulmuş büyülü taşrasından Latin ülkelerinin sıcak aşklarına uzanıyor. Tıpkı bir öyküsünde işaret ettiği gibi: dünya haritasını önüne açıyor, canının istediği yere düşle, şiirle, öyküyle unutulmaz bir yolculuk yapıyor. Onunla birlikte yolculuğa var mısınız?
“Bitişin çanı birdenbire çalıyor,/Bitki birdenbire soluyor,/Canlı birdenbire yokluğa karışıyor.../Her şey, birdenbire, birdenbire, birdenbire.../Birdeeennnbiiireee...”
Okyanusun ışık almayan kuytu bir yerinde koca bir beyazlığın belirdiğini gördüm. Uzaktan çok katlı bir yolcugemisini andırıyordu. Beyazlık, burnunu çöle vermiş, üstüme geliyordu. Geminin çölde yürüdüğünü ilk görüyordum.
“Gel, gel,” dedim içimden,
“gel de, beni yuttuğu gibi, seni de yutsun çöl!”
Yeni Tanışanlar için ADNAN BİNYAZAR
1934’te Diyarbakır’da doğdu. Dicle Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde okudu. İlköğretmen okulundan üniversiteye, değişik okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı. Uzun yıllar kaldığı Berlin’de ders kitapları yazma projelerinde çalıştı. Cumhuriyet gazetesinde denemeler yazdı. Edebiyata öykü, deneme, eleştiriyle başladı, daha sonra romanlar da yazdı. Deneme ve eleştirilerini Toplum ve Edebiyat (2010), Ağıt Toplumu (2008), Ozanlar Yazarlar Kitaplar (2008), Ayna (2008), Duyguların Anakarası (2006), Edebiyatın Dar Yolu (2008), Ardında Leke Bırakmamalı Sevgi (2009), Atatürk Anlatıyor (2009) adlı kitaplarında topladı. Halk yazınıyla ilgili kitapları ise Dede Korkut, Kan Turalı, Halk Anlatıları, On Beş Türk Masalı, Elif ile Mahmut, Kerem ile Aslı adlarını taşıyor. Yazdığı ilk öykülerden “Tohum” 1965 yılında Öğretmenler Bankası Öykü Ödülü’nü aldı. Masalını Yitiren Dev (2000) adlı romanında kendi hayatını anlattı. Ardından, 2005 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer bulunan Ölümün Gölgesi Yok (2004) adlı roman 2011 yılında Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü’nü aldı. Şairin Kedisi, Şah Mahmet, Bozkır Aydınlığında Aşk adlı öykü kitapları var. 2010 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Toplum ve Edebiyat adlı deneme kitabına verildi. Konak Belediyesi’nce yılın edebiyatçısı seçildi, edebiyat dalında, 14. Truva Kültür-Sanat, Dil Derneği Onur, Bartın Kitap Fuarı Onur, 2012 Ankara Uluslararası Öykü Günleri Onur ödüllerine değer bulundu.
KIZIL SAÇLI KONTES
Yazar: Adnan Binyazar
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 130 Sayfa
Fiyatı: 13 TL
Yayın tarihi: 03 Haziran 2014
Yorum Gönder