♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Futbol, Siyaset ve Tribünlere Dair: Yakarız Bu Gezegeni

Milyonları peşinden sürükleyen meşin yuvarlak 7’den 70’e, kadınıyla erkeğiyle herkesin her dönem ilgi odağı oldu. Din, dil, ırk ayırmadan, sosyal statüye bakmadan kitleleri aynı renkler altında buluşturdu. Oyuncusundan taraftarına, kulüp yöneticisine kadar herkese sevinci de, öfkeyi de bir arada yaşattı. Ve bu büyük ilginin kaçınılmaz bir sonucu olarak zaman içinde futbol, adeta ülkelerin ekonomisine yön veren büyük bir endüstri haline geldi. Bu spor dalının böylesine ilgi görmesinin sırrı çözüldü mü bilinmez ama futbol tutkunu araştırmacı yazar, Sema Tuğçe Dikici bu sırrın peşine düştü, müthiş bir analize imza attı. Caretta Yayınları’ndan Tortuga markasıyla piyasaya çıkan “Yakarız Bu Gezegeni” adlı kitabında Dikici, futbolu ortaya çıktığı ilk günden bugüne, değişimi ve dönüşümüyle masaya yatırdı.

11 kişilik takım oyunundan bugün milyonları peşinden sürükleyen, izahı zor bir tutkuya dönüşen, milyonlarca insanı da istihdam eden dev bir endüstri futbol… Sema Tuğçe Dikici de futbola gönül veren, tuttuğu takımı kalbiyle destekleyen bir taraftar… Aynı zamanda da Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında pek çok çalışmaya imza atmış bir araştırmacı… Dikici, her iki kimliğini de bir araya getirdi ve futbol üzerine bugüne kadar yazılmış, çizilmiş pek çok eserden farklı bir analize imza attı. Futbolu “Yakarız Bu Gezegeni” adlı kitabında, siyaset, ekonomi ve taraftar üçgeninde anlattı. 

İlkel Günlerden Modern Dünyaya Futbol…
17. yüzyıl başlarında İngiliz denizcilerin, demir attıkları limanlarda oynadıkları oyunlar ve yerel halkın onlara ilgisiyle başlıyor futbolun hikâyesi… Zamanla farklı coğrafyalara taşınıyor ama savaşlara ve devrimlere, ekonomik buhranlara ve doğal afetlere rağmen hep bir şekilde var oluyor. Türkiye de 1. Dünya Savaşı öncesinde tanışıyor meşin yuvarlak ve peşinde koşan 11 adamla… Sonrasında 4 büyükler ve Anadolu kulüpleriyle hep ülkenin gündeminde yer alıyor…

Futbolun iki gücü: Halk ve Para…
Sema Tuğçe Dikici, yeri geldiğinde tüm dünyayı aynı anda yeşil sahalara kilitleyen futbolu en önemli dönüm noktalarıyla anlatırken, tarihe adını yazdırmış önemli isimleri de ihmal etmiyor; gelmiş geçmiş en yüksek bonservis bedeliyle Gareth Bale’den, dünyanın en zengin kulüpleri Barcelona ve Real Madrid’e futbolu dev bir endüstri olarak anlatıyor kitabında… Barcelona ve Real arasındaki sahaları aşan rekabetin perde arkası, Hitler Almanya’sının futbolu propaganda aracı olarak kullanması, Avrupa’da filizlenen Ultras hareketi, Türkiye’deki tribün kültürü dahil futbola dair bilinmeyenler, “Yakarız Bu Gezegeni”yle  gözler önüne seriliyor.

Kadın Gözüyle Futbol…
“Yakarız Bu Gezegeni” kitabını özel yapan bir başka unsur ise futbolun doğuşundan günümüze gelen öyküsünü bir kadın taraftarın kaleme alması… Daha önce Türkiye’deki futbol taraftarlığı ve Çarşı Grubu üzerine yazdığı “Çarşı” adlı bir çalışması olan Dikici, bu kitabında en önemli bölümünü de taraftar olgusuna ayırıyor. Tribün gruplarının hikâyelerinden rekabetin spor dışındaki nedenlerine, futbol taraftarlığının fanatizme dönüştüğü evreleri neden ve sonuçlarıyla sadece bir araştırmacı değil taraftar gözüyle de anlattığı kitabı “Yakarız Bu Gezegeni”, Sema Tuğçe Dikici imzası ve Caretta Yayınları’ndan Tortuga markasıyla tüm kitapçılarda… 

"Yakarız Bu Gezegeni", siyaset, ekonomi ve taraftar üçgeninde futbolu anlatırken, futbolun tarihçesine, futbolun ekonomik gücüne ve en önemlisi futbolun vazgeçilmezi taraftar gruplarına detaylı ve özenli bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

"Kazanılan kupalarda sadece gol atan ya da kurtaranlar ve bu 11'i sahaya çıkaranların değil; yöneticisi, başkanı, masörü ve malzemecisi, seyircisi hatta basınıyla muhakkak herkesin az ya da çok bir payı vardır... Ve önemli olan, bu başarıyı paylaşmayı hazmedebilmektir." 
-Fatih Terim-

"Futbolun içine bütün ifadeleri koyabilirsin; isteği, sevgiyi, hırsı, arzuyu, kazanmayı, temaşa zevkini, paylaşımı. Futbol bu yüzden herkesi içine katan bir oyundur."
-Mustafa Denizli-

"Futbol önceden fakirlerin oynayıp zenginlerin izlediği bir oyundu. Şimdi ise zenginler oynuyor, fakirler izliyor..."
-Şenol Güneş-

Dünyanın her yerinde karşılık bulmuş bu tutkunun macerasını, Sema Tuğçe Dikici'nin kaleminden keyifle, heyecanla ve tutkuyla okuyacaksınız. Önünüze özenle serilen pek çok çarpıcı bilgiyle dünya futboluna dair bilmediğiniz pek çok şey öğrenirken, kendi futbol anlayışınız dışındaki farklı anlayışları daha iyi kavrama fırsatı bulacaksınız. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template