♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İletişim Yayınları Faşizm’i Mercek Altına Alıyor!

Faşizm üzerine üç ayrı araştırma İletişim Yayınları’ndan çıktı. Roger Griffin “Faşizmin Doğası”nda, ayrıntılı örneklerle Avrupa’dan Asya’ya, Japonya’dan Latin Amerika’ya kapsamlı bir faşizm dökümü ortaya koyarken, Wolfgang Schivelbusch “Uzak Akrabalar” metaforuyla 1933-1939 yılları arasında faşizm, nazizm ve Amerika’daki New Deal uygulamalarının nasıl bir ortak bağ oluşturduğunu örnekler üzerinden ele alıyor. Robert Paxton da “Faşizmin Anatomisi”nde faşist parti ve hareketleri İtalya ve Almanya başta olmak üzere ele alıyor. İletişim Yayınları, faşizmi mercek altına aldığı bu üç yayınla okurun zihnini açmayı ve dünya siyasal tarihine yakından bakma imkânı sunmayı sürdürüyor.

Faşizmin Doğası / Roger Griffin

Roger Griffin Faşizmin Doğası’nda, ayrıntılı örneklerle Avrupa’dan Asya’ya, Japonya’dan Latin Amerika’ya kapsamlı bir faşizm dökümü ortaya koyuyor. Ancak sadece tarihsel bir bilgi yığını oluşturmak yerine faşizmin ideolojik özüne odaklanarak, var olan siyasi düzenlerde nasıl yeni bir angajman arzusu yarattığı ve bu arzuyu tatmin etme iddiasını nasıl temellendirdiği üzerine etraflı bir tartışma yürütüyor. 

“Bu kitap, gerçekleştiği biçimiyle faşizmin korkunç insani sonuçlarını, mitsel nüvesini oluşturan palingenetik bakışına atfeder. O bakış ki, dış dünya ile yaratıcı bir etkileşimi ve güçlü bir bütünleşmeyi değil de onun sadece dar bir bölümüyle topyekûn ve sapkın bir özdeşleşmeyi destekler.”

Faşizmin sosyo-tarihsel ve ideolojik yapısı hakkında akademik dünyanın önde gelen isimlerinden biri sayılan Roger Griffin Faşizmin Doğası’nda, ayrıntılı örneklerle Avrupa’dan Asya’ya, Japonya’dan Latin Amerika’ya kapsamlı bir faşizm dökümü ortaya koyuyor. Ancak sadece tarihsel bir bilgi yığını oluşturmak yerine faşizmin ideolojik özüne odaklanarak, var olan siyasi düzenlerde nasıl yeni bir angajman arzusu yarattığı ve bu arzuyu tatmin etme iddiasını nasıl temellendirdiği üzerine etraflı bir tartışma yürütüyor. 

Her biri kendi içinde çeşitli özgünlükler taşımakla beraber, faşist hareketlerin propaganda, dil ve siyasal varoluşları arasındaki ortaklıklara eğiliyor. Tüm bu analizlerinde “arındırıcı milli yeniden diriliş (palingenesis)” temasının etkin ve kavrayıcı bir önemi olduğunun altını tekrar tekrar çiziyor. Şabloncu bir karşı propaganda dili üretmek yerine, daha önce yapılmış faşizm tahlillerinin haklı oldukları ve yanılgıya düştükleri noktaları belirleyerek, faşizmin analizinde nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda saptamalarda bulunuyor.

Griffin, yaşadığımız dünyanın tarih-öncesine aitmiş gibi davranılan faşizme karşı, okurunu uyanık olmaya davet ediyor...

Çeviren: Ali Selman
Politika - 117
396 sayfa
1. baskı - Mart 2014
27,00 TL


Uzak Akrabalar / Wolfgang Schivelbusch

Wolfgang Schivelbusch Uzak Akrabalar metaforuyla 1933-1939 yılları arasında faşizm, nazizm ve Amerika’daki New Deal uygulamalarının nasıl bir ortak bağ oluşturduğunu örnekler üzerinden ele alıyor. 

Hitler ve Mussolini’yi yan yana düşünmek olağan, peki ya onları Roosevelt’le birlikte düşünmek? Faşizm ve nasyonalsosyalizm rejimlerini birlikte anmaya alışığız, peki ABD’nin iki dünya savaşı arası dönemde izlediği New Deal rejimini onlarla aynı sıraya koyabilir miyiz?

Uzak Akrabalar, faşist-totaliter rejimlerle liberal-demokratik rejimleri aynı kaba koymaksızın, 1930’lardaki şaşırtıcı ortak noktalarını gösteriyor bize: Topyekûn savaşa ayarlanmış toplum ve ekonomi düzeni; kitleleri “avcunun içine almaya” dönük propaganda teknikleri; lider kültü; dev ekonomik projeler; anıtsallığa olan düşkünlük; kır-kent, bahçe-şehir idilleri ve toprağa dönüş mitolojileri…

Bu rejimlerin sürekli birbirlerini gözlediklerini, bir yandan eleştirir veya kınarken, bir yandan birbirlerinden emsal de aldıklarını görüyoruz. Tarihçi Wolfgang Schivelbusch, bu çarpıcı mukayeseyi yaparken, son derece canlı örneklerle, kapitalizmin 1930’lardaki büyük krizini ve dönüşümünü ortaya koyuyor. Billûr gibi bir zamanın ruhu kitabı...

Entfernte Verwandtschaft Faschismus, Nationalsozialismus, New Deal, 1933-1939
Çeviren: Muhammet Metin
Araştırma-İnceleme - 332
208 sayfa
1. baskı - Mart 2014
17,50 TL


Faşizmin Anatomisi / Robert O. Paxton

Robert Paxton da Faşizmin Anatomisi’nde faşist parti ve hareketleri İtalya ve Almanya başta olmak üzere ele alıyor. Her ülkede çeşitli korku ve kriz durumlarına karşı teyakkuzda bulunan faşizmin “birinci aşama”sıyla iktidara giden yolda siyasi merkezin, toplumun ve fikirler dünyasının faşizmin meşruiyetini tesis ettiği “ikinci aşama” örnekleri ayırıyor ve faşizmi “iş başında” ya da kenarda hazır beklerken tahlil ederek okurlarını uyarıyor: “Ön uyarılara karşı hassaslaşırsak, gerçek bir faşizmi ortaya çıkma aşamasındayken fark edebiliriz belki.”

“…faşizmi iş başında izleyelim; en baştaki gelişmelerden, yarattığı nihai felakete kadar ve toplumla oluşturduğu karmaşık etkileşim ağının içinde... Sıradan vatandaşlar ve faşizme yardım etmiş ya da ona direnememiş bütün politik, toplumsal, kültürel ve ekonomik güç sahipleri bu hikâyenin bir parçasıdır. İşimiz bittiğinde, faşizme uygun bir tanımı daha iyi verebiliriz belki.”

Faşizm iktidara geldiği ülkelerde de, iktidar adayı olamayıp yalnızca kitlesel mobilizasyon yarattığı ülkelerde de benzer kuvvetli kriz durumlarını, sola karşı hassasiyetleri, “yozlaşma ve çöküş korkularını; milli ve kültürel kimliğin öne çıkarılmasını; asimile edilemeyen yabancıların milli kimliğe ve sağlam toplumsal düzene karşı oluşturdukları tehdidi ve bu sorunlarla başa çıkmak için daha fazla otoriteye duyulan ihtiyaç” histerisini kullanmıştır. Liberallerin tarif ettiği gibi yalnızca şansla iktidara gelmiş, sadece haydut sömürüsünden ibaret bir ideoloji de değildir. İdeolojik tutarlılık, liderin her zaman faşist ilkelere göre kararları vermesi, parti üyelerinin her konuda uzlaşmış olması da gerekmez. 

“Faşizm ne kendi programının sorunsuz bir uygulamasından ne de pervasız bir fırsatçılıktan ibarettir.”

The Anatomy of Fascism
Çeviren: Hakan Atay , Hivren Demir Atay
Politika - 119
419 sayfa
1. baskı - Nisan 2014
28,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template