Küresel iklim değişikliği, her geçen yıl büyüyen bir tehdit olarak kendini daha fazla hissettiriyor. İklim değişikliğini durdurmak, öncelikle politik mücadele yaparak mümkün. Öte yandan sivil toplumun, yurttaş insiyatiflerinin mücadelesinin önemi çok büyük. Bu insiyatife rehber olacak kitap “Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi”, Yeni İnsan Yayınevi’nden raflarda...
Hepimiz iklim değişikliğine neden olan salınımları çok iyi biliyoruz. Alternatif, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını da o derece iyi biliyoruz. İyi ve temiz olanı istemek her ahlaklı yurttaşın ödevidir.
İklim değişikliğinin toplumsal yanı böyleyken, bireysel çözümleri de ihmal etmemek gerekiyor. Hülasası bir yanıyla okyanusa deniz yıldızlarını atan adamı toplumsal mücadeleye davet etmeli, öte yandan deniz yıldızlarını okyanusa atmasına yardım etmeliyiz.
Acaba her bireyin ya da hane halkının karbon ayak izi ne kadar? Bunun hesabını yapmak, kişisel yaşam alışkanlıklarımızı sorgulamak, sürdürülebilir bir gezegenin ön koşullarından. Elinizdeki hesabın öncelikle ülke ortalaması, ardından dünya ortalaması ile karşılaştırılması ve sırasıyla bunların kişisel karbon ayak izinizi azaltmak için hedef alınması zorunluluk.
Devin Bahçeci bir iklim aktivisti. Yaşıyla karşılaştırıldığında çok uzun bir zamandır küresel iklim değişikliğini durdurmak için çabalıyor. Birleşmiş Milletler'in düzenlediği iklim konferanslarında bulunuyor, savuculuk ve politika yapma süreçlerine dahil olmaya çalışıyor. Türkiye'de ve pek çok ülkede özellikle gençlerin dikkatini çekmek ve bilgi düzeylerini arttırmak için eğitimler veriyor.
Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi, Devin Bahçeci'nin ziyaret ettiği pek çok şehirde kendisine sorulan sorulara yıllar içinde hazırladığı kapsamlı ama anlaşılması kolay bir rehber niteliğinde. Güncel veriler ve örnek tablolarla, kendi karbon ayak izinizi kolayca hesaplayabileceğiniz bir başucu kaynağı.
Bu kitaptan elde edilecek bütün gelir, Devin Bahçeci'nin, Yeryüzü Derneği çatısı altında gerçekleştidiği iklim değişikliği eğitimlerinin finanse edilmesinde kullanılacaktır. Gezegenin karşı karşıya kaldığı, insan kaynaklı bu felaketler zincirine karşı, siz okurlarımızı da kişisel karbon ayak izinizi düşürmekten başlayarak iklim değişikliğini durdurmak için harekete geçmeye, hükümetleri ve Birleşmiş Milletleri ise aktivistlerin ve sivil toplumun çözüm önerilerini kabul etmeye çağırıyoruz.
Devin Bahçeci
2004 yılından beri yeşil bir aktivist olan Devin Bahçeci, İklim Değişikliği, İnsan Hakları, Azınlık Hakları, Katılımcı Demokrasi ve Gençlik konularında faaliyetler yürütüyor ve makaleler yazıyor. Geçmişte; TEGV; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı gibi kurumlarda görev alan, Devin Bahçeci; şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Eğitim ve Araştırma Birimi’nde çalışmaktadır. Özellikle iklim değişikliğinin sosyal boyutu ve insan hakları konuları ile ilişkileri üzerine araştırmalar yapan Devin Bahçeci, yerel katılım ve kent gibi konulara da ilgi duymaktadır. Devin Bahçeci, halen, İstanbul Üniversitesi Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Programında yüksek lisans yapıyor, “Kentsel Alanda Toplumsal Temelli İklim Değişikliği ile Mücadele: Bir Yöntem Olarak Kent Bahçeleri” başlıklı bir tez hazırlıyor.
Yorum Gönder