♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sidar’dan Fırtına Estirecek Kürtçe Rock Albümü: Bêje

“Kürtçe gitar çalmak” suçlamasıyla 4 ay hapis yattı. Şimdi çıkardığı Kürtçe Rock albümde hem ‘gitar çalıyor’ hem de Kürtçe şarkı söylüyor.

Kürtçe Rock müziğe yeni bir tarz getiren Sidar, Ahmet Kaya’nın Kürtçe şarkı söylemek istediği için yargılanıp yurt dışına çıkmak zorunda kaldığı yıllarda ‘’Kürtçe gitar çalmak’’ suçlamasıyla yargılanıp 4 ay hapis yattı. Korkunun hakim olduğu o dönemde, sadece Kürtçe müziğe değil, muhalif olan, öteki olan, bir şeylere tepki gösteren, toplumsal olaylara karşı bir şeyler söylemek isteyen herkese baskı vardı. Kürtçe şarkı söylemek, yetenek değil, cesaret işiydi. Linç edilmeyi, yargılanmayı göze almak demekti.

"Kürtçe gitar çalmak" suçlamasıyla 4 ay hapis yattıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Sidar, tıpkı Ahmet Kaya gibi yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Bir süre yurtdışında kaldıktan sonra evrensel bir bakış açısıyla yazdığı şarkılarını, kendini en iyi ifade edebildiği Rock tarzında, hem gitar çalıp hem de Kürtçe şarkı söyleyerek Bêje albümünde topladı.

Ahmed Arif’in "Terk etmedi sevdan beni" adlı şiiri Kürtçeye çevrilerek bestelendi!
Adından sıkça söz ettirecek "Bêje" albümünde ağırlıklı olarak kendi şarkılarına yer veren Sidar, ünlü şair Ahmed Arif’in "Terk etmedi sevdan beni" adlı şiiri de Kürtçeye çevirerek besteledi. Dokuz şarkının bulunduğu albümde; yaşanan dünya, şiddet, savaş ve bireyin yalnızlığı sorgulanırken aşk, özgürlük, çocuklar ve kadınlar anlatılıyor. 

Kürtçe ile Rock müziğin iyi bir uyum yakaladığını düşünen sanatçı, yıllar içerisinde geliştirdiği müzikal duruşunu Rock Müzik ile birleştirmeyi başarıyor. Albümün geneline bakıldığında birbirleriyle bütünlüğü olan fakat her bir şarkının kendine özgü bir karakteri olduğu görülüyor.

İlk video klip "Beje" şarkısına çekildi!
Albümün ilk video klibi ise albüme adını veren ‘Bêje’ şarkısına çekildi. ‘Beje’ ‘Söyle’ demek.  Aslında bir duyarlılık ifadesidir. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki acılar, ölümler, mutsuzluklar… Bu kaos hali ne zaman biter, bunun yanıtını bulmaya dair, soruların cevabını bulamamaya, çaresizliğe dair bir yardım çığlığıdır.

"Bêje" şarkısında anlatılmaya çalışılanlar albümün genel havasına da uygun. Albümde toplam dokuz şarkı var ve genelinde bir sorgulama, bir isyan, yaşananların bitmesine dair bir çığlık var.  Aynı zamanda aşk, dik duruş, umut, özgürlük, direnç, yalnızlık ve yabancılaşma var. İnsanlar giderek yalnızlaşıyor, yaşadığı hayata, sokağına, komşusuna, işine, aşkına… Yabancılaşıyor… Mış gibi yaşıyor. Bu nedenle de giderek yalnızlaşıyor. Kısaca hayata dair hissettiklerini, hayatta insana değen şeyleri kendi penceresinden anlatmaya çalışıyor. 

Albümde çok değerli müzisyenlerin de imzası bulunuyor!
Pel Records/Sony Müzik Etiketi taşıyan "Bêje" albümünde sanatçıya çok değerli müzisyenler eşlik ediyor. Elektrik gitarda Emre Yalçıntaş, Bas gitarda Volkan Doğan Kayıkçı, davulda Neco Engin, klavyelerde Ömer Okay yer alıyor. 

Aranjörlüğünü Volkan Doğan kayıkçı'nın yaptığı albümün kayıtları, İstanbul'da Kurtuluş Cengiz tarafından Stüdyo Hayyam'da bir yıl gibi bir zamanda tamamlandı. Albümün mixleri Alper Gemici, masteringler ise Almanya da Michael Schwebe tarafından Monoposto Stüdyoları'nda yapıldı. Kapak tasarımını Ahmet Fuat Ocak'ın üstlendiği, fotoğraflar ise Umut Kaçar imzasıyla albümdeki yerini alıyor. Genel Dağıtımı Sony Music tarafından yapılan Bêje albümü, tüm tanınmış müzik marketlerden, dijital müzik platformlarından ve Avrupa genelinde Amazon'da 'Kurdish Media Shop' üzerinden temin edilebilir. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template