Kadim mitlerin günümüz anlatılarıyla, masalların tarihle birlikte dokunduğu, zengin, komik, trajik; aynı anda hem gerçekçi hem de fantastik bir başyapıt, Geceyarısı Çocukları…
“Anlatacak öyle çok hikâye var ki, bir sürü, birbirine geçmiş bir hayatlar olaylar mucizeler yerler rivayetler bolluğu, olanaksızla olağanın son derece yoğun bir karışımı! Ben bir hayat yutucusuyum ve beni tanımak için, bir tek beni tanımak için sizin de bütün hepsini yutmanız lazım.”
15 Ağustos 1947, geceyarısı saat on ikide, Hindistan’ın tam da bağımsızlığa kavuştuğu anda dünyaya gelen Salim Sina, basında ilgi odağı olup Başbakan Nehru tarafından kutlanır. Ancak bu tesadüfün kahramanımız için beklenmedik sonuçlar olur. Zira kendisi gibi aynı saat doğmuş bin çocukla telepati kurmak ve tehlikeleri koku alma duyusuyla sezmek yetenekleri bahşedilmiştir kendisine. Bu yolla içinden çıkılmaz bir biçimde ülkesinin tarihine bağlanan Salim, zaman içinde yol aldıkça modern Hindistan’ın zaferlerine, felaketlerine, trajedilerine ve büyük çelişkilerine ayna olur.
Salman Rushdie, karakterlerini sembollere ve arketiplere dönüştürerek, fantastik, tarihsel ve metaforik, aynı anda birçok düzlemde okunan modern bir epik yaratmış...
SALMAN RUSHDIE, on roman, bir kısa öykü derlemesi ve dört edebiyatdışı yapıtın yazarı ve Mirrorwork adındaki çağdaş Hint edebiyatı antolojisinin iki editöründen biridir. Yazarın Gece Yarısı Çocukları adlı romanı 1981’de Booker Ödülü’nü, 1993’te Booker of Bookers ve 2008’de Best of the Booker ödüllerini aldı. The Moor’s Last Sigh (Mağriplinin Son İç Çekişi), 1995’te Whitbread Ödülü’nü ve 1996’da Avrupa Birliği Aristeion Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Salman Rushdie, edebiyata yaptığı katkılardan dolayı 2007 yılında “Şövalye” unvanıyla ödüllendirildi. Ayrıca, İngiltere Kraliyet Edebiyat Derneği üyesidir ve Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Commandeur des Arts et des Lettres unvanına da sahiptir.
GECEYARISI ÇOCUKLARI
Yazar: Salman Rushdie
Çeviri: Aslı Biçen
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 702 Sayfa
Fiyatı: 43 TL
Yayın tarihi: 18 Eylül 2012
Yorum Gönder