Sinemalife 40. Sayısıyla Yayında!
Türkiye’nin İlk Online Sinema Dergisi Sinemalife, Mart ayında her zaman olduğu gibi birbirinden seçkin dosyalarıyla nitelikli okumalar sunmaya devam ediyor. Dergi, bu ay seyirci ile buluşan Gölgeler ve Suretler’i kapağına taşırken meraklısının zevkle okuyacağı iki önemli isme de sayfalarını açtı, “Kir” ve “Saklı Hayatlar” filminin yönetmenleriyle söyleşi yapan Sinemalife, Yusuf Çetin ile Kürt sorununu masaya yatırırken, Ahmet Haluk Ünal ile de bir başka sorun Alevilerin dünyasına girizgah yaptı.
Ülkemizdeki Kürt sorununda önemli bir rol alan koruculuk sisteminin bölge halkına yaşattığı acıları beyazperdeye yansıtan Yusuf Çetin söyleşi de T.C’nin kuruluşundaki en önemli ittifak tarafının Kürtler olduğunu söylüyor. Sinemalife’a açık yüreklilikle konuşan Çetin,
‘Kir”i yazarken neyi amaçladığını şöyle özetliyor: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ittifaklar üzerinden olmuştur. En önemli ittifak tarafı da Kürtler’dir. Lozan’dan günümüze kadar Kürt halkının inkar ve asimilasyonunda ayak direyen bir resmi ideoloji var. Karşısında ise bu resmi ideolojinin asimilasyoncu politikalara karşı Kürt halkının da anayasal güvenceli dil, kültür ve kimlik hak talepleri var. Bu taleplerin karşılanması içinde demokratik ve meşru mücadele yürütülüyor. Ancak bu mücadeleye karşı ısrarla yok sayma ve inkarda direnmenin çeşitli yöntemleri denendi. Bu yöntemlerin başında şiddet politikaları geliyor. Korucululuk sistemi de şiddeti farklı biçim ve boyutlarda uygulamıştır. Kürt halkı bunu biliyor bilmeyenler içinde bu sistemin deşifre edilmesi gerekiyordu.”
“Saklı Hayatlar” ile Alevilerin yaşadıkları dramı sinemaya aktaran Ahmet Haluk Ünal dergiye verdiği röportaj da ise ezilen kimliklerin farkına varılmasına katkı yapacak bir film çektiklerini söylüyor. Ünal; “Önyargıların oluşturduğu nefrete dair bir film çektik. Seçtiğimiz ezilen saklanan kimliğin, Alevi olması elbette tesadüf değil. Ama bu ülkede devlet İslami ve bir tür Kemalist değilseniz, Ermeni, Yahudi, Kürt, komünist, eşcinsel mutlaka saklı bir hayatınız olmuştur. Aleviler bunların içinde yarası en eski ve kanaması en büyük olanların başında geliyor, bu yüzden filmin, ezilen kimliklerin farkına varılmasına katkı yapacağını düşünüyoruz” dedi.
Bu önemli söyleşi haberlerinin yanında, Sinemalife özel çalışmasıyla, 12 Eylül askeri darbesinin sinemaya sansürü ne şekilde kullandığına dair örneklerle anlatıyor. Öyle ki, erotik filmlere bile nasıl sansür uyguladığına parantez açılıyor Sinemalife da. Darbeden sonra erotik sinemanın nasıl bıçak gibi kesildiğini ilgiyle okuyacaksınız. Sinemalife’ın zoom sayfalarının bu ayki konukları ise, Hollywood’un büyüyen ama hala bebeği olan Natalie Portman, önsözü olmayan adam Nejat İşler ve yine görüntüyü hissettiren yönetmen Robert Bresson. Öte yandan sinemaseverler, animasyon severler içinde ‘Düş Perdesi’ başlıklı köşeleri de bu ayda takip edebilecek. Masal Perdesi, To Be Continued, Kayıp Bakışlar, Modern Klasikler ve Büyüteç köşeleri ile de sinemaya farklı bir pencereden bakacaksınız. Vizyondakiler, beyazperdeden haberler, Şubat sayısında yeni çıkan DVD'ler ile gösterimdeki filmlerin eleştiri yorumlarını da bulmanız mümkün. DVD ödüllü yarışma sayfasında okuyucuyu sürprizlerin beklediği www.sinemalife.com önünüzdeki ekranda!..
Yorum Gönder