♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

“Pippa’ya Mektubum” İzleyicisiyle Buluşuyor


İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın yarım kalan barış yolculuğunun Türkiye ayağını devam ettiren Bingöl Elmas bu yolculuğu “Pippa’ya Mektubum isimli bir belgesele dönüştürdü.

Türkiye’deki ilk gösterimi, İf İstanbul 9. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde gerçekleştirilen film ulusal ve uluslararası festival yolculuklarına başladı.

İtalyan Sanatçı Pippa Bacca’nın beyaz bir gelinlikle Milano’dan başlattığı ve Kudüs’te son bulmasını planladığı “barış yolculuğu” bundan 2 sene once Gebze’de bir saldırı ile son bulmuştu. Öldürülen sanatçı Bacca’nın yarım kalan yolculuğunu devam ettirmek isteyen belgeselci Bingöl Elmas, Bacca’nın öldürüldüğü yerden siyah bir gelinlikle yola çıktı. Elmas, Bacca gibi otostop yaparak, Hatay’ın Cilvegözü sınır kapısına kadar bu barış yolculuğunu devam ettirdi. 11 gün süren bu yolculukta, barışın, insana güvenin, kadın olmanın izini sürdü. Bu izleri ve yolda rastladığı Insana dair öyküleri kendi kamerasına kaydetti.

Bingöl Elmas, belgeseli, “Filmde, Pippa’ya olanlardan, ‘erkeklik’ hallerinden bahsedilirken bir yandan da Türkiye’de kadın olmanın gerçekliği ile yüzleşildi. Erkeklere ait alanlarda, bir otobanda, bir kamyonda kadın olarak hiçbir tacize, tecavüze uğramadan var olabilmek üzerine bir film” diye tanımlıyor.

“Pippa’ya Mektubum” Fransız kanalı Arte tarafından desteklenerek, yapım şirketi Article Z’den Patrice Barrat’ın “Öteki Türkiye Programı” çerçevesinde ve Tuğrul Artunkal’ın editörlüğünde gerçekleştirildi. Yolculuk sırasında Bingöl Elmas’ı 5 kişilik bir yapım ve çekim ekibi izledi.



Pippa’ya Mektubum

Dünya barışı için beyaz gelinlikle, Milano’dan otostopla yola çıkan Pippa Bacca’nın yolculuğu, Türkiye’de uğradığı saldırıyla çok üzücü bir şekilde sonlandı. Film, yönetmenin siyah gelinlikle ve otostopla “Barış Gelini”nin yarım kalan yolculuğunu devam ettirmesini anlatıyor. Yolculuk Pippa’nın son otostop yaptığı yerden başlayıp Suriye sınırında son buluyor.

Bu yolculukta Pippa’ya olanlardan, ‘erkeklik’ hallerinden bahsedilirken bir yandan da Türkiye’de kadın olmanın gerçekliği ile yüzleşiliyor.

Erkeklere ait alanlarda, bir otobanda, bir kamyonda kadın olarak hiçbir tacize, tecavüze uğramadan var olabilmek üzerine bir film.

Bir kadın belgeselcinin güven, barış, korku ve kötülük üzerine sorgulamaları, sesli düşünmeleri.

 
Bingöl Elmas Özgeçmiş

1976 Erzurum Doğumlu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. 1998-2001 yılları arasında ulusal yayın yapan çeşitli televizyon kuruluşlarında muhabirlik ve haber programlarda yönetmen asistanlığı yaptı. 2001-2008 yılları arasında Türkiye Belgesel Sinemacılar Birliği’nde hakla ilişkiler ve ulusal-uluslararası festival sorumlusu olarak çalıştı. Belgesel Sinema alanında yönetmen, yapımcı, metin yazarı olarak üretimler gerçekleştiriyor.

Filmografi
2008 TransAsya (Belgesel, Yapım, Yönetim)
2005 Ağustos Karıncası (Belgesel, Yapım, Yönetim) 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Birincilik Ödülü.
2004 Kalimerhaba Side (Belgesel, Yönetmen Yardımcılığı)
2003 Çıralı: Doğala Dönüş (Belgesel, Yönetmen Yardımcılığı)
2002 Oyun (Kısa Film, Yönetmen)



My Letter to Pippa
The journey of Pippa Bacca who set off from Milano in a wedding dress and attempted to go to Jarussalem for the world peace by hitch-hiking has ended regrettably in Turkey. The movie depicts the history of the director who undertakes the journey of “Peace Bride” but in a black wedding dress. It starts from the spot where Pippa Bacca last seen and continues until the Syrian frontier.
In this journey what happened to Pippa and states of masculinity are discussed as well as the reality of being a woman in Turkey is faced with.
This is a movie about existing as a woman in a truck or on a highway without being harrased or raped. It’s a questioning and a loud thinking of a female documentary filmmaker about trust, peace, fear and being bad.

Bingöl Elmas background
She graduated from the Radio, Television and Cinema department of Marmara University Faculty of Communication. In 1997 she won the first, second and special jury award for the best news report - programme with the projects she realised at MIHA (Marmara University News Agency).
She worked as a reporter at various national television channels between 1998 and 2001 as well as director's assistant in TV programmes. Also she worked at The Association of Documentary Filmmakers in Turkey (BSB) for 8 years which is the only professional union in the field of documentary.
Cicadant, her first documentary film has been screened in various festivals and won the award for the best documentary film at the 42 nd Antalya Golden Orange Film

Filmography
2008 TransAsia (Documentary, Producer, Director)

2005 Cicadant (Documentary, Producer, Director)
2004 Kalimerhaba Side (Documentary, Assistant Director)
2003 Çıralı: Return to The Nature (Documentary, Assistant Director)
2002 Game (Short Film, Director)

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template