♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Altyazı’nın Şubat sayısı bayilerde


Aylık Sinema Dergisi Altyazı’nın Şubat sayısının kapağında, Jane Campion’ın İngiliz şair John Keats’in hayatının son demlerinde yaşadığı aşka odaklandığı ve Keats’in şiirlerinin dokusunu perdeye taşıdığı filmi Parlak Yıldız (Bright Star) yer alıyor. Şubat ayında vizyonda olması planlanan Parlak Yıldız, derginin Şubat sayısının ana dosya konusu için de önemli bir yere sahip. 2000’lerin ‘En İyi 50 Film’inin seçildiği ve Mulholland Çıkmazı, Aşk Zamanı, Beyaz Bant ve Parlak Yıldız gibi filmlerin yer aldığı bu dosyada Altyazı yazarları, “2000’ler sineması hangi filmler olmasa bizim için tüm anlamını yitirirdi?” sorusuna yanıt arıyorlar ve seçilen filmleri bu gözle yeniden hatırlayıp, bu filmlerde neyin bizi sinemaya daha çok bağladığını, sinemaya olan inancımızı neyin tazelediğini sorguluyorlar.

Dergideki bir diğer geriye dönük değerlendirme dosyası ise geçtiğimiz yıl beyazperdede iz bırakanları masaya yatırıyor. Sinema yazarlarının ‘İlk On’ listelerinin yer aldığı ve seçilen ‘En İyi On’ filmin her sene olduğu gibi yine Altyazı yazarları tarafından kaleme alındığı bu 2009 değerlendirmesinde, 2009’da vizyonda öne çıkan Açlık, Hayat Var, Soysuzlar Çetesi ve Şampiyon gibi filmler hatırlanıyor.

Altyazı’nın 92. sayısının diğer iki dosya konusunu ise Aralık ayında kaybettiğimiz usta yönetmen Zeki Ökten ve sinemaseverlerin Şubat ayını iple çekmesini sağlayan !f İstanbul oluşturuyor. Zeki Ökten’in anısına hazırlanan dosya, birçok farklı türde filme imza atan yönetmenin sinemasındaki ortak temaları değerlendiren bir incelemenin yanı sıra, Ökten’in Sürü, Pehlivan, Düşman gibi belli başlı işleri hakkında kaleme alınmış yazılardan oluşuyor. !f İstanbul için hazırlanan özel bölümde ise, festivalin ‘Erkeklik Halleri’ ve ‘Kürt Filmleri’ gibi seçkileri değerlendiriliyor ve zengin festival programında öne çıkan filmler vurgulanıyor. Bu sene !f İstanbul kapsamında Altyazı işbirliğiyle gösterilecek olan Ben Küba (Soy Cuba) ise derginin ‘İkinci El’ köşesinde geniş olarak inceleniyor. Mikhail Kalatozov’un 1694 yılında çektiği ve döneminin çok ötesinde bir estetiğe sahip olan, devrimci bir sinema dili arayışındaki Ben Küba, !f İstanbul esnasında, 19 Şubat Cuma günü saat 17.00’de Festival Merkezi: The Hall’da tüm sinemaseverlere açık olan bir tartışmayla Altyazı yazarlarınca masaya yatırılacak ve böylece Ben Küba incelemesi derginin sayfalarının dışına taşıp okuyucularla buluşacak.

Altyazı’nın artık gelenekselleşen ‘Yuvarlak Masa Tartışmaları’nın bu ayki konuğu ise James Cameron’ın son birkaç aydır tüm dünyada sinema gündemini meşgul eden filmi Avatar oluyor. Avatar, teknolojiyle ve sanal gerçeklikle olan ilişkisiyle, çok farklı okumalara imkân veren ideolojik boyutuyla ve içerdiği temsil biçimleriyle oldukça hararetli bir tartışmaya konu oluyor.

Tüm bu dosya konularının dışında, Altyazı’nın 92. sayısında yer alan diğer filmlerden bazıları ise şöyle: Kan Arzusu (Chan-wook Park), Sherlock Holmes (Guy Ritchie), Ada: Zombilerin Düğünü (Murat Emir Eren & Talip Ertürk), Aşk Dersi (Lone Scherfig), Cennetimden Bakarken (Peter Jackson), Yahşi Batı (Ömer Faruk Sorak), Aklı Havada (Jason Reitman), Başka Dilde Aşk (İlksen Başarır), Kırık Kucaklaşmalar (Pedro Almodóvar).

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template