♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

From Within / İçten Gelen



Elden Ele İntiharlar

Yunanistan’da doğup, Almanya’da büyüyen Münih’te aldığı fotoğraf eğitiminden sonra Roger Corman’la çalışarak sinema kariyerine başlayan günümüzün önemli görüntü yönetmenlerinden Phedon Papamichael yönettiği üçüncü filmle karşımızda. 3:10 to Yuma, Pursuit of Happyness, Walk the Line, Sideways, The Weather Man, The Million Dollar Hotel, Identity filmlerinin görüntülerini borçlu olduğumuz Papamichael kırk sinema filmi, yüz reklam filmi ve müzik videosunda çalışmış olunca film direk ön plana çıkmış oluyor bir anda.


Henüz kariyerinin başında iken 1992’de Tv filmi “Sketch Artist” ile yönetmenliği deneyen Papamichael, iki yıl sonra yine gerilim filmi olan “Dark Side of Genius”u çekip iki filminde başarısızlığı sonrası Görüntü Yönetmenliği’nde kariyer edindi. Ki 1998’de “Patch Adams”la başlayan yükselişi bugüne kadar sürdü. “3:10 to Yuma” sonrası her şey tamam bir tek yönetmenlik kariyerim zayıf demiş olacak ki 14 yıl sonra yeniden yönetmenlik koltuğuna oturmuş durumda. Bu sefer arayı o kadar uzatmaya da niyeti yok üstelik. Post prodüksiyon aşamasındaki “Arcadia Lost” ile drama dönerken, senaryosunu da yazdığı “Whirr” ile komediye de el atacak.

Papamichael küçük bütçeli hafiften bağımsız bir korku filmi seçmiş kendine. Büyük isimlere yer vermeden iddadan uzak kendi halinde bir film olarak görünüyor ilk anda da. Amerika’da düzenlen “After Dark Horrorfest III” kapsamında gösterilen 8 filmden biri olarak kendisine dağıtım ağı aramıştı. Ülkemizde bu festivalde yer alan filmlerin gösterime girme sayısı artıyorken, “İçten Gelen” festivalden gösterime giren üçüncü film konumunda aynı zamanda.

İkinci senaryosunu yazmış olan Brad Keene’in hikayesini görüntülendiren bu kez yönetmenin birçok kez birlikte çalıştığı Işık Teknisyeni Rafael E. Sánchez. Oyuncu kadrosunda da yıldız olmamış ama tanınmış olan yüzler yer alıyor. Ki tanınmışlıkları da dizilerden… “Terminator: The Sarah Connor Chronicles” dizisiyle parlayan Thomas Dekker ve Elizabeth Rice’ın ağırlığında ilerleyen film genç oyuncularından besleniyor… Kadronun en ilginç isminin Jason Cooper olduğunu belirtmekte fayda var. “The Cure” gitaristi Cooper filmin müziklerinden sorumlu ve o da ilk denemesinde…

Küçük sakin bir kasabada genç bir çiftin intiharı ile başlayan film, başka insanların da zincirleme intiharlarıyla yönünü direk belli ediyor. Tipik bir küçük kasabada karmaşa, karmaşaya neden olan günah keçisi arayışıyla sürüyor. Alışık olduğumuz şekilde vaizin oğlu ile arkadaşlık eden Lindsay ile ateist aileden gelen Aiden’ın arkadaşlığı, Aiden’ın annesinin cadı olduğuna inanılıp infaz edilmiş olması ile de işin içine cadılık sosu katılmış oluyor. Konusu klişelerle dolu filmin izlemeye değer tek yanı ise yönetmenin tercihleri oluyor. Bir idam mahkumunun elden ele ruhunu geçirdiği Wes Craven filmi “Shocker”daki gibi bu kez intiharlar için ruh beden değiştiriyor. Kasabalının paniği arasında her şey iki arkadaşta düğümleniyor.

İzleyicinin özdeşleştiği Lindsay ile Aiden’ın arasında geçen her an ile gerilimi tırmandımaya çalışan, korku anını tek bir sahneye veya birkaç parlamaya bırakmayan Papamichael ucuz ve kanla dolu klişe sahneler yerine başından sonuna dek süren bir gerilimi hedeflemiş ve bunu başarmış. Görüntü Yönetmenliğinden gelmesinin avantajı ile filmin atmosferini de gerilimi besleyen tonlarla aktarıyor.

Başından sonuna kadar gerilimin sürdüğü ama izleyicinin yeni bir şey göremeyeceği “İçten Gelen” başroldeki genç oyuncularının başarısı ve atmosfere hizmet eden görüntüleriyle başarılı olsa da orta karar bir gerilim olmaktan kurtulamıyor…

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template