♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kadir Baziki: "Amacımız Sinema Kültürü Oluşturmak"


MERSİNEMA sözcüsü Baziki, topluluğun amacını anlattı:

Gazeteci, tiyatrocu, müzisyen, ressam, görüntü yönetmeni ve fotoğrafçı… Farklı birikimler ve farklı deneyimler bir araya gelerek Mersin’in ilk sinema topluluğunu MERSİNEMA’yı kurdu. Topluluk ilk etkinliğini gerçekleştirerek, kentte yaşayan sinemacıların çektiği kısa metrajlı filmlerin toplu gösterimini yaptı. Topluluğun sözcüsü Kadir Baziki, gerçekleştirdikleri etkinliği ve yakın gelecekte uygulamaya koyacakları projeleri anlattı.


Mersin’de yaşayan genç sinemacıların çektiği kısa metrajlı filmleri, düzenledikleri toplu gösterim etkinliğiyle bir araya getiren Mersin Sinema Topluluğu ‘MERSİNEMA’, kentte sinema kültürünün oluşması için yürüttüğü çalışmaları sürdürüyor. Öncelikle ‘dernekleşme’ için hazırlık yapan topluluk, yakın zamanda da kısa metrajlı film yarışması düzenlemek için çalışma başlattı.

Topluluğun ilk etkinliği ve planları hakkında bilgi veren MERSİNEMA Sözcüsü Kadir Baziki, “Topluluk olarak Mersin’de sinema kültürünün oluşturulması için çalışıyoruz ve etkinliklerimizin tamamında bu amaç güdülüyor. Etkinliklerimizin biçimini de bu amaç belirliyor. İlk etkinlik kısa metrajlı filmlerin toplu gösterimiydi. Burada kıstas olarak, ‘Mersin’de yaşayan genç sinemacıların çektiği filmleri yayınlamak’ oldu. 3 ay hazırlık aşaması yaşadık. 20’ye yakın film gösterildi” dedi.

‘Bu kadar ilgi beklemiyorduk’
Etkinliğin hazırlık aşamasında görüştükleri kişilerin ‘sizin dışınızda kısa metrajlı film çeken mi var’ şeklinde söylemlerde bulunduğunu belirten Baziki, “Bu bizde moral bozukluğu yaratıyordu. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda bu filmlere ulaştık. Filmlere ulaştıktan sonra şöyle bir gerçeğe ulaştık ki kısa metrajlı film çekenler sadece birkaç kişiye gösteriyor. Dolayısıyla kimse tarafından bilinmiyordu. Biz de yapacağımız etkinliği toplu gösterim olarak düzenledik ki daha geniş bir kitle tarafından seyredilsin. Kısmen de olsa amacımıza ulaştık. Yaptığımız etkinlikte salon doldu. Biz fazladan sandalye katmak zorunda kaldık” diye konuştu.

‘Sinemaya olan saklı ilgi ortaya çıktı’
‘Herkesin böyle bir organizasyona ihtiyacı varmış, bunu anladık’ diyen Baziki, etkinliğin kişilerde sinemaya olan saklı ilgiyi ortaya çıkardığını söyledi. Etkinliğe katılanların, festival yapmak için öneride bulunduğunu belirten Baziki, “Etkinliğimizin bu tür büyük festivaller için ilk adım olduğunu düşünüyoruz. Bunu sadece topluluğumuz değil katılan herkes vurguladı. Herkes ‘bunu festivale dönüştürelim’ talebinde bulundu. Yönetmenler filmlerinden sonra 5 dakika süreyle, çalışmalarını anlattılar. İşin doğrusu beş dakika çok bile geldi çünkü hepsi çok heyecanlıydı. En güzel tarafı, çalışmalarını ilk kez beyaz perdede seyrettiler. Dolayısıyla hatalarını, eksikliklerini ve güzelliklerini ilk kez net bir şekilde gördüler. Etkinlik sırasında çok güzel yapıcı eleştiriler oldu. Bu filmlerin bir çoğu yönetmenlerinin ‘ilk film’ denemesiydi. Fikir alışverişinde bulundular. ‘Daha iyisini yapabilirim’ düşüncesine hakim oldular. Filmlerle hiç alakası olmayan birisi ‘artık ben de bu iş içerisinde yer almak istiyorum’ dedi. Bu etkinlik duyurulmaya başladığından beri 5 kısa metrajlı film çekilmeye başlandı. Bir yerde, insanların sinema sanatına olan saklı ilgisini ortaya çıkardı” dedi.

Gazeteciden ressama…
Etkinliğe, kısa metrajlı filmleriyle katılanların farklı meslek gruplarından olduğunu belirten Baziki, bu durumun farklı fikirlerin bir araya getirilmesi açısından önem taşıdığını söyledi. Baziki, “Birçoğunun ilk filmiydi. Etkinlikten sonra yeni filmler yapmak için çalışma başlatacaklarını söylediler. Filmleri yapanlar arasında gazeteci, tiyatrocu, televizyoncu, müzisyen, ressam, fotoğrafçı gibi bir çok alandan kişi vardı. Yani görselliği bilen ancak sinema içerisinde bulunmayan kişilerdi. Bu durum ilk bakışta ‘dezavantaj’ gibi görünebilir. Ancak aksine, farklı fikirlerin buluşması açısından önem taşıyor” diye konuştu.

Topluluk ‘dernek’ olacak
Sinema sanatı ile uğraşanların topluluğun bir parçası olmak istediğini belirten Baziki, MERSİNEMA’nın bu nedenle dernekleşme sürecine girdiğini söyledi. Baziki, “İnsanlar bize katılmak istiyor. Bu nedenle ‘tüzel kişilik’ kazanmamız gerekiyor. Ayrıca bir mekana ihtiyacımız var. Burada atölye çalışmaları yapacağız. Sinema, tiyatro, fotoğraf ve resim alanında kurslar düzenlemeyi planlıyoruz. Bu alanda yetkin arkadaşlarımız var. Dernekleşmenin, diğer bölgelerdeki ve yurt dışındaki sinema toplulukları ile iletişim kurabilmek ve ortak faaliyetler yürütebilmek açısından da faydası olacaktır. Ekonomik bir yapıya sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımız olacak. Yaptığımız etkinlikte sponsor almadık ancak çok zor koşullarda gerçekleştirdik. Sponsorsuz etkinlikleri bir kez yapabiliyorsunuz ancak ikinci üçüncü kez yapmak istediğinizde zorlanıyorsunuz. Sponsor bize bu tür etkinliklerde katkı sunacaktır. Sponsordan kastımız sadece bir marka veya şirket değil. Biz destekçi arıyoruz. Bu anlamda yerel yönetimler başta olmak üzere kentteki tüm demokratik kitle örgütlerinin desteğine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Yarışma yapılacak
Kısa metrajlı filmlerin toplu gösteriminin ardından ‘kısa metrajlı film yarışması’ düzenlemeye karar verdiklerini belirten Baziki, etkinliğe katılan eser sahiplerinin ve izleyenlerin böyle bir beklenti içinde olduklarını ifade etti.

Baziki, “Bu geceden yola çıkarak ‘kısa metrajlı film yarışması’ düzenlemeye karar verdik. Bunun ışığını, etkinliğe gösterilen ilgide gördük. Yarışmada tek kıstas konunun Mersin’i kapsaması ve sürenin en fazla 10 dakika olması. İşleniş biçimi tamamen serbest. Yarışmaya bu kenti anlatmak isteyen her amatör veya profesyonel katılabilir” dedi.

Neden yarışma
Yarışmaların, eğitimden sosyal yaşama kadar ‘motivasyon ve başarı’ için sık kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Baziki, şöyle devam etti:

“Yarışmalarda genel olarak katılımcıların teşvik edilmesi ve yeni fikirlerin ortaya çıkması amacı taşınır. Topluluk olarak düzenleyeceğimiz yarışma da bu amacı güdüyor. ‘Yarışma’nın en etkin tetikleyici unsur olduğunu düşünüyoruz. Düzenleyeceğimiz yarışmanın, Mersin’de sinema kültürünün oluşmasında ve sinema sanatı ile ilgilenenlerin nitelikli ürünler ortaya koymasında etkili olacağını düşünüyoruz. Yarışmanın takvimini, katılım şartlarını ve dereceye girecek olanlara verilecek ödülleri yakın zamanda açıklayacağız.”

MERSİNEMA hakkında
MERSİNEMA, tamamen sinema sanatıyla profesyonel olarak uğraşan isimlerden oluşmuyor. Ancak topluluğun etkili ve iz bırakan eserler ortaya koymasının temelinde belki de bu özelliği yatıyor. Gazeteci Umut Koşan, tiyatrocu Güler Cengiz, Erhan Sönmez, İpek Yabanelli, ressam Mehmet Bayırhan, müzisyen Arif Adalı, görüntü yönetmeni Yasin Korkmaz ve fotoğrafçı Kadir Baziki’den oluşan MERSİNEMA, farklı birikimleri bir arada buluşturarak kent için önemli görevler üstleniyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template