♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kısa Klasiklerde Bu Ay: Evlilik, İnsan Neyle Yaşar

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Evlilik
Kadına biçilen en iyi gelecek projesi “evlilik”e ironik bir bakış.
Edebiyat tarihinin en sevilen romanlarına imza atan Jane Austen, dört kült romanından derlenen bu metinlerde, 19. yüzyıl İngiltere’sinde evliliğe neden bu denli önem atfedildiği sorusuna yanıtlar arıyor. İronik yaklaşımıyla, İngiliz toplumunun evlilik merakını, ailelerin, soyluların ve evlendirilmek istenen gençlerin bakışından evlilik “müessese”sini ele alıyor. Flörtler, entrikalar arasında dünyanın pek çok yerinde geleneklerin kadına biçtiği en iyi gelecek projesi “evlilik”le, kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi mizah, zekâ ve sevecenlikle yansıtırken, bir yandan da genelde toplum doğrularıyla özelde ise sınıf farklılıkları ve kadının konumlanışıyla incelikli bir şekilde dalga geçen yazar, dönemin yaygın birçok geleneğini eleştirmekten de geri durmuyor.

#kısaklasikler #ingilizklasikleri #evlilik #proje #gelenek #eleştiri #ironi #aşk

JANE AUSTEN, 1775’te İngiltere’de, Steventon’ın Hampshire kasabasında doğdu. Reading’deki Manastır Okulu’na gönderilen Austen, daha sonra eğitimini evde sürdürdü. Günün toplumsal ve siyasal olaylarından uzak, sıradan bir yaşam sürdü. Romanlarında işlediği yerler, karakterler ve konular, çevresindeki küçük toprak sahipleri ve taşralı din adamlarına özgü, köyden, komşulardan, taşra yaşamından oluşan bu dünyadan alınmaydı. Austen’ın ilk romanı Sağduyu ve Duyarlık 1811’de yayımlandı. Bunu 1813’te Aşk ve Gurur, 1814’te Mansfield Park, 1815’te Emma, ölümünden sonra 1817’de Northanger Manastırı izledi. Austen, 1817’de sağlığı iyice bozulduğu için son yapıtı Sanditon’u yarım bırakmak zorunda kaldı. 18 Temmuz 1817’de öldü ve Winchester Katedrali Mezarlığı’na gömüldü. 

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Berrak Göçer
Dizi: Kısa Klasik
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 96
Fiyat: 8,00 TL


İnsan Neyle Yaşar
İnsanı insan yapan nitelikleri yücelten bir başyapıt.

İnsan Neyle Yaşar ünlü düşünür ve yazar Tolstoy’un okuyucunun manevi dünyasına hitap eden en önemli eserlerinden biridir. Nasıl iyi insan olunur sorusuna, insan doğasındaki iyilikle kötülüğü, bencillikle paylaşımcılığı irdeleyerek, herkese rehber olacak bir yanıt verir: Sevgi. Soğuk bir kış günü sokakta tuhaf bir adama rastlayan yoksul ayakkabı ustası Semyon, kim olduğunu ve nereden geldiğini açıklamayı reddeden adama yardım ederken kendisinin ve ailesinin kaderini değiştirecek bir seçim yaptığının farkında olmasa da, insanı insan yapan nitelikleri yücelterek yeni bir ahlak anlayışını ortaya koyar.

#kısaklasikler #rusklasikleri #insansevgisi #inanç #ahlak #insandoğası 
LEV NİKOLAYEVİÇ TOLSTOY, 1828 yılında Rusya’da, Yasnaya Polya¬na’da doğdu. Toprak sahibi soylu bir ailenin oğluydu. Çocuk yaşta anne babasını kaybettiği için akrabaları tarafından yetiştirildi. Özel öğretmenlerden ders aldıktan sonra Kazan Üniversitesi’ne girdiyse de, resmî eğitime duyduğu tepki nedeniyle 1847’de evine dönerek topraklarını yönetmeye ve kendi kendini eğitmeye karar verdi. 1855-1863 yılları arasında yazdığı Polikuşka gibi öykülerinde, daha çok ahlaki sorunlara ağırlık verdi. 1850’lerin sonlarına doğru, köylü çocuklar için açtığı okulda, ilerici öğretim yöntemlerini başarıyla uyguladı. Başyapıtları olan Savaş ve Barış ile Anna Karenina adlı romanlarının yayımlanmasından sonra yaşadığı bunalımın etkisiyle yaşamın anlamına ilişkin soruların yanıtını Yeni Ahit’te aradı. Ailesinin rahat yaşamıyla inancının gerektirdiği basit yaşam arasındaki çelişkiye katlanamayan Tolstoy, 1910 yılında doktoru ve küçük kızı Aleksandra’yla birlikte bir gece evini terk etti; birkaç gün sonra da ıssız bir tren istasyonunda zatürreeden öldü.

Yazar: Lev Tolstoy
Çevirmen: Çağlar Danacı
Dizi: Kısa Klasik
Tür: Düşünce
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 8,00 TL

Kısa Klasikler serisinin diğer kitapları: Fyodor Dostoyevski - Uysal Kız; H.P Lovecraft – Nyarlathotep;  Gustave Flaubert - Saf Bir Yürek; Lev Tolstoy – Polikuşka; John Stuart Mill - Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine; Platon - Kriton ya da Görev Üstüne; Herman Melville - Kâtip Bartleby; Anton Çehov - Altıncı Koğuş, Öylesine Bir Hikâye; Alexis de Tocqueville - Demokratik Zorbalık; Henry David Thoreau - Yürümek; Émile Zola - Nasıl Ölünür; Arthur Schopenhauer - Mutlu Olma Sanatı; Edgar Allan Poe - Morgue Sokağı Cinayetleri.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template