♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Alejandro Zambra'dan okumak ve yazmaya dair : Serbest Kürsü

Günümüz edebiyatının en önemli yazarlarından Alejandro Zambra’nın okumak ve yazmak üzerine odaklandığı deneme kitabı “Serbest Kürsü” Notos Kitap etiketiyle raflarda. Nitelikli okurun mutlaka tanışması ve kayıtsız kalmaması gereken yazarlardan biri olan Zambra’nın her kitabını ısrarla önerdiğimizi bir kez daha hatırlatarak pası bültene atalım.

“Şilili yazar Alejandro Zambra’nın deneme ve öyküleri tür ya da konu gibi sınırlara boyun eğmeksizin Serbest Kürsü’de bir araya geliyor. Okumak, yazmak, çeviri, dil ve edebiyat dünyası ekseninde dönen eleştirel ve mizahi bakışı türlü türlü odaktan geçiyor: öğretmenlik, eleştirmenlik, şiir ve müzik, depremler, Santiago, New York ve Meksiko’da yaşamanın farklı deneyimleri, çocukluk, aile hayatı, ebeveynlik…

Dilin sesine kulak veren, takıntılarla ve çelişkilerle hemhal olmaya korkmayan yaklaşımıyla Alejandro Zambra samimiyet dolu bir anlatı dünyası kuruyor.

“Edebiyatta sadece üç, dört, bilemedin beş konu olduğu söyleniyor ama belki de tek bir konu vardır: ait olmak. Tüm kitaplar ait olma arzusu yahut bu arzuyu reddetme üzerinden okunabilir. Bize konu serbest dendiğinde bunun hakkında yazıyoruz; aşk, ölüm, seyahat, sinekler, telgraflar ya da döner tekerlekli bavullar hakkında yazdığımızı zannederken de yine bunun hakkında yazıyoruz. İster şaka yollu ister ciddiyetle, ister şiir ister düzyazı biçiminde hep bundan bahsediyoruz: ait olmak.”

İspanyolcadan çeviren Seda Ersavcı
Notos Edebiyat – Deneme, Öykü, Ocak 2020
149 sayfa • 20 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template