♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hex : Azgın Ruh


Korku gerilim filmleri deyince şeytani bir gücün musallat olmasını konu edinenlerin sonu gelmiyor. Hayaletler, kötü ruhlar, doğmamış ikizler, ormanda dolaşan cadılar derken neredeyse her türünü her anlatım şekliyle gördüğümüzü düşünsek bile türün yönetmenlerini heyecanlandırmaya devam ediyorlar. Güney Afrikalı yönetmen Rudolf Buitendach, doğaüstü gerilimi “Hex” ile bu yolun yolcularından.

Kurgucu olarak başlayan Rudolf Buitendach, günümüzün gözde isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor. 2003 ile 2009 yılları arasına altı kısa film ve bir dökümanter sığdıran yönetmen uzun metraja 2014’te iki filmle birden girişmiş ve rüya gibi bir başlangıç yapmıştı. Fantastik gerilim “Dark Hearts” vasat bir filmdi ama dikkatleri dramayla çekmişti. Ekvator Gine’sinde çekilen ilk film olarak da tarihe geçen “Where the Road Runs Out” beş ödülle taçlanmakla kalmadı yönetmenin BBC tarafından “en iyi yeni yönetmen” adayı olarak ilan edilmesiyle katlandı. Dünyanın ilk dijital filminin çekilmesini sağlayan 2K Viper kamerasının üretilmesinde de parmağı olan Buitendach, üç yıl sonra “Amerika’da her şey satılıktır” sloganını kullanan “Selling Isobel” ile seks kaçakçılığını anlatan gerilimle başarısını tekrarlamıştı. Bir çok festivalde ayakta alkışlanan yönetmen on bir ödülle taçlanmış ve bir sonraki filmi heyecanla beklenir olmuştu. “Hex”in ilgi görmesinin nedeni de yine farklı bir ülkeye gitmesi esasında. Bu kez Kamboçya’yı mesken tutarak bir doğaüstü bir gerilim ile dönmüş. Senaryoyu daha önce “Dark Hearts”ta birlikte çalıştığı Christian Piers Betley ile birlikte kotarmış. Oyuncu kadrosunu da dizilerden aşina olduğumuz simalardan oluşturmuş. “Legacies”in Lizzie’si Jenny Boyd, Aaron Stone, Ross McCall, Adrian Hough, Philip Philmar, Steve Bakken ve Sarita Reth başı çeken isimler.

“Hex”, yabancı ülkede kütü güçler tarafından ele geçirilen gençler formülünü kullanan bir korku/gerilim. Önce Ben ile tanışıyoruz. Amcalarıyla balık turuna katılma planlarında tatil yapan sahilde birasını yudumlayan bir adam. Tam bu sırada gördüğü güzel kadın Amber’den etkileniyor ve tavlamak için hamlede bulunuyor. Küçük flört oyununun ardından başlayan birliktelik bir adamla kavga etmesine kadar gidince olaylar başlıyor.

Daha yarım saati dolmadan berbat olduğu anlaşılan filmlerden biri Hex. Bütünlükten uzak senaryosu ile saç baş yoldurup can sıkıyor. Her hamlesinin mantıksızlığı ve sürekli değişerek ters yöne gidişiyle kafa karıştırıcı. Gidelim bir korku filmi çekelim denmiş ve her set günü sonunda zil zurna olana içmişler de bir sonraki gün o kafayla devam etmişler gibi alakasız sahnelerle donanmış. Amber’ın bir sorunu olduğu belli ama sürekli sebeplerinin değişmesi gibi bir saçmalık mevcut. Epilepsiden başlanıp doğmamış ikize kadar giden süreç inandırıcılıktan uzak. Bu arada nereden ortaya çıktığı belli olmayan kötü adamlar ve ölümler de sıralanıyor ki hepsinin amatörce olması güldürüyor. Efektlerin basitliğiyle germekten çok sinirden kahkaha attıran sahneler bunlar. Betley ve Rudolf Buitendach’ın senaryosu tahmini mümkün olmayan bir çorba. Senaryo neredeyse hiç olmayınca çıplaklık ve sekse yüklenelim demişler. Hazır elde güzel bir kadın var çıplak gösterelim, öpüştürelim, seviştirelim ve seyirci filme devam etsin. Boyd sayesinde atılan yemin ergenler üzerinde etkili olacağına şüphe yok. Sürekli öpüşme sahnesiyle bir ara porno filme mi dönüşüyor sorusunu sordurtan film neyse ki sonunda kızın tuhaflığına dair sebebe karar veriyor da azaptan kurtarıyor herkesi. Beklenenin dışında yaptığı tercih ile iyi final yapmış gibi görünüyorsa da oraya kadar dayanabilmek zor.

Prömiyerini Raindance Film Festivali’nde yaptıktan sonra Vietnam, Meksika ve Polonya’da vizyon görmesine şaşırmamak elde değil. Bütünlükten yoksun çalakalem yazılmış senaryosu, mantık dışı ilerleyişleriyle berbat bir film olan “Hex” seksen beş dakikanızı heba etmek için bekliyor. Sakın ola aldanmayın.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template