♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Chopsticks : Seçenekler Hep Vardır

Arabanız daha ilk gün hem de sizin hatanız yüzünden çalınırsa ne yaparsınız? Polisin hiç umurunda değilse ve herkes çoktan parçalara ayrılıp satılmıştır diyorsa? Üstelik bir de iş arkadaşlarınızın ezik diye dalga geçtiği biriyseniz ve yol yordam bilmiyorsanız ne yaparsınız? Arabayı bulma ümidini nasıl canlı tutarsınız? 2019 yapımı Hint filmi “Chopsticks” işte bu soruların cevabını arıyor.

Netflix yapımı filmin senaryosunu Rahul Awate ile Sachin Yardi kotarırken yönetmen koltuğunda da Yardi oturuyor. 2007’de “Salaam-E-Ishq”nin diyalog sorumlusu olarak başlayan filmografisinde beş film ve dört dizi bulunan Awate, 477 bölümlük “Sajan Re Jhoot Mat Bolo” ile adını duyurmuş bir romantik komedi tecrübesi. Sinemaya 2005 yılında senarist olarak başlayan Yardi, ilk yönetmenlik denemesineyse 2008’de soyunmuş ve “C Kkompany” ile pek de ses getirememiş. Dört yıl sonra “Kyaa Super Kool Hain Hum” ile ikinci filminde parlamış ve ödüllerle taçlanmış. Yedi yıl aradan sonra daha büyük oynamış ve daha evrensel bir film için motor demiş. Filmin başrollerini yine Netflix için çekilen “Little Things” ile beğenilerek çıkış yapan Mithila Palkar ve yılda iki üç filmde oynayarak neredeyse hiç boş kalmayan, çıkışını da 2003’te “Raanjhanaa” ile yapan Abhay Deol paylaşmış. Vijay Raaz, Achint Kaur, Benafsha Soonawalla ve Abhishek Bhalerao da onlara eşlik edenlerden öne çıkan isimler…

Chopsticks, Nirma’nın dönüşüm hikâyesi. Nihayet kalabalık otobüslerden kurtulmasını sağlayacak arabasını alırken tanışıyoruz Nirma ile. İlk sürüşle yola çıkıyor ve tapınağa şükretmeye gidiyor. Kalabalık yerde yanına yanaşan adamın park ihtiyacınız var mı sorusuna evet demekle kalmıyor bir de anahtarı verip sen park et diyor. Tapınak çıkışında arabasını bulamadığında civardaki polise fişi göstermesiyle durum anlaşılıyor. Arabası çalınmış. Karakolda gördüğü umutsuzluk üzerine bir suçlunun yardım edebileceğini söyleyerek verdiği numarayı aramasıyla karizmatik hırsız Artist’ten yardım istiyor. Birlikte kolları sıvıyor ve arabayı aramaya başlıyorlar… 

Chopsticks, sevimli ve akılda kalıcı bir karakterin öyküsü. Nirma, hayatı boyunca hep geride kalmış, görmezden gelinmiş, yetenekli olmasına rağmen bunu gösterecek özgüvenden yoksun, görenlerin birbirine “ezik” diye fısıldadığı bir kadın. Tercihlerini de kendisi yapmamış. Avrupalılara güven olmaz diyerek ikinci dil olarak onun adına Çince’yi seçen babasına uymuş. Çalıştığı şirkette hep arka plan işlerde yer almaktan mutsuz ama bunu söylemekten aciz bir kadın. Patronunun “yontulman gerek” diye uyardığı biri. Adını da babasının bayiliğini aldığı deterjan markasından almış. Ona eşlik eden Artist de, modern Avrupalı bir hırsız. Temiz ve klas giyinen, hobi olarak yemek yapan, restoran açma hayalleri kuran kendini sürekli geliştiren bir şef. Karakterlerini derinleştirerek ete kemiğe büründüren film, sonrasında da arayışı ilerleterek hamleler yapıyor. İki ayrı kutup karakterin birbirlerine söyleyecekleri ve anlatacakları çok şey var ne de olsa. Nirma ve Nirma gibilerin dönüşümlerine dair söylemler için Artist’i kullanıyor. “Her şey siyah ya da beyazdır. Ama kimse bunu görmek istemez.” Ve “Ne olursa olsun ikinci bir seçenek her zaman vardır” en çok öne çıkan ve vurgulanan mesajlar. Elbette iki karakterle sınırlı kalmıyor. Hindistan’ın arka sokaklarını geziyor, bozuk para sektörünü gösteriyor, “Slumdog Millionaire”in çekildiği yeri ismini anarak gezdiriyor ve ilginç gangsterler ve onların özel keçisiyle zenginleşiyor. İkinci yarıda konuyu aynı şekilde ilerletmek yerine doğru tercihle zamanda yaptığı atlama ile eğlenceli finaline yürüyor. Keçi olayının güldürüsünü iyi değerlendiriyor. Nirma’nın dönüşüm hikâyesini de iyi sonlandırıyor. Mithila Palkar’ın sevimliliği, yan öyküler için seçilen karakterlerin zenginliğiyle gayet akıcı ve tempolu bir komedi. Müzik kullanımı da çok iyi.

Chopsticks, sevimli ana karakteri üzerinden ilerleyen ve seyirciye keyifli anlar yaşatacak bir eğlencelik. Arkadaş ortamında izlendiğinde yorumlarla etkileşimli olarak eğlenceyi katlama potansiyeli olan bir pamuk şeker.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template