♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Suudi Arabistan'ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al Mansour'dan Yeşil Bisiklet

Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al Mansour tarafından çekilen Wadja filminden hareketle kitaplaştırılan Yeşil Bisiklet, baskıcı bir yönetim altında hayallerinin peşine düşen kız çocuğu Vecide’nin hikayesini anlatıyor.

“Herkesin onlara kabul edilebilir diye dayattığı bir yaşamdan mutlu olmaları olası mıydı, gerçekten olası mıydı?”

ASLA HAYALLERİNDEN VAZGEÇME!
“Daha hızlı pedal çevirmeye başlarken kendi kendine, Bu duyguyu hayatım boyunca kimselere bırakmayacağım, diyordu.”

Filmden kitaba…
On bir yaşındaki Vecide, Suudi Arabistan’da ailesiyle yaşan bir kız çocuğudur.

Kadınların araba kullanmalarının yasak olduğu, kız çocuklarının bisiklete binmelerinin bile engellendiği bu dünyada yeşil bir bisiklet süslüyordur hayallerini.

Bisikletine atlayacak, mahalle arkadaşı Abdullah’ı geçecek ve sınırları zorlayıp hayata meydan okuyacaktır.

Vecide’nin hikâyesini okurken onun umut dolu mücadelesine ortak olacak, yasaklara ve engellere rağmen hayallerinin peşinde koşan bu kız çocuğunu seveceksiniz…

“Vecide gözlerini ta uzaklardaki bir noktaya dikmiş, ileriye bakıyordu. Her ne kadar tam olarak göremese de orada olduğunu biliyordu. Gelecek artık onundu.”

Haifa Al Mansour kimdir?
Haifa Al Mansour,  1974 yılında doğdu. Suudi Arabistan’ın en çok bilinen ve en tartışmalı yönetmenlerinden biri ve ilk kadın Suudi sinemacıdır. Babasının teşvikiyle, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde karşılaştırmalı edebiyat okudu. Daha sonra, Avustralya'nın Sidney kentinde film okuluna gitti. Way Out filmiyle Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda'da ödül kazandı. Bunu Gölgeler olmadan Kadınlar isimli belgeseli izledi. Basra Körfezinde ki Arap Devletlerindeki kadınların gizli yaşamlarını inceleyen belgesel, 17 uluslararası festivalde gösterildi. Yönetmen olarak senaristliğini de yaptığı Vecide adlı filmi, 2012 Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Bir kadın yönetmen tarafından Suudi Arabistan'da yapılan tek uzun metrajlı film olan Vecide, en iyi film dalında Oscar aday adayı seçildi. Amerikalı diplomatla evlidir ve iki çocuğuyla birlikte Bahreyn'de yaşamaktadırlar.

Yeşil Bisiklet, Haifa Al Mansour, 359 Sayfa, Siyah Kuğu, Edebiyat-Roman, 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template