♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Petros Markaris’ten Bir Komiser Haritos Polisiyesi : Batık Krediler

2010 yazı: Yunan hükümetinin bir borç dalgasına kapılıp sürüklendiği sıcak günler… Kriz, devlet güvencesinde olduğunu sanan herkesi vurmuştur. Kesintiye uğrayan maaşıyla Komiser Haritos da durumdan nasibini alanlar arasındadır. Üstelik tam da kızı evleniyorken…

Çok geçmeden krizin sadece ekonomik olmadığı anlaşılır. Sosyal yaşama yayılan kriz, kriminal alana da sıçrar ve böylece Yunan finans dünyası birbiri ardı sıra yaşanacak ölümlerle sarsıntıdan sarsıntıya yuvarlanır. Cinayetleri soruşturmakla görevlendirilen Haritos, haksız kazançlarla kimlerin hızla zenginleştiğinin izini sürmeye başlar.

Polisiye edebiyatın nevi şahsına münhasır komiserlerinden Kostas Haritos, Batık Krediler’de Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a akan paranın peşine düşüyor. Batık Krediler, İstanbul doğumlu Petros Markaris’in Yunanistan’ı iflasa sürükleyen ekonomik sarsıntıya adadığı bir Atina polisiyesi. 

Ayrıca Petros Markaris’in kaleminden yine Can Yayınları tarafından  yayımlanmış iki Komiser Haritos polisiyesi "Che İntihar Etti" ve "Alan Savunması" da yeni kapaklarıyla okuyucularla  buluşuyor.

İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris, "Alan Savunması"nda Atina’nın bize hiç yabancı gelmeyen atmosferinde, medyası ve polisiyle soluk soluğa okunacak bir serüven sunuyor.

Markaris’in tüm Komiser Haritos kitapları gibi "Che İntihar Etti" de toplumsal polisiyenin en çarpıcı örneklerinden. Günümüz gündelik yaşamından, yakın geçmişin politik dolambaçlarına uzanan bir polisiye roman. 

PETROS MARKARİS, 1937’de İstanbul’da, Heybeliada’da doğdu. Ekonomi öğrenimi gördükten sonra, edebiyat dünyasına ilk adımını Ali Re-co’nun Öyküsü adlı oyunuyla attı. Kral İbu’nun Destanı ve Atlar gibi oyunlar da yazan Markaris, ünlü sinema yönetmeni Theo Angelopoulos’un 1936 Günleri, Sonsuzluk ve Bir Gün, Büyük İskender, Leyleğin Geciken Adımı ve Ulysses’in Bakışı gibi filmlerinin senaryolarını kaleme aldı. Aralarında Bertolt Brecht’in de bulunduğu birçok Alman yazarını Yunan diline kazandırdı, Goethe’nin Faust adlı yapıtının çevirisiyle büyük başarı kazandı. Yunan televizyonunda üç yıl kesintisiz gösterilen Bir Cinayetin Anotomisi adlı polisiye dizisinin senaryosunu yazdı. 1950’li yılların ünlü polisiye yazarı Yannis Maris’in geleneğini sürdüren Markaris, son yıllarda başkahramanı Komiser Kostas Haritos olan polisiye romanlar yazıyor.

Batık Krediler / Petros Markaris  
Çeviri: Hulki Demirel 
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 358 Sayfa
Fiyatı: 27,5 TL
Yayın tarihi: 20 Haziran 2017


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template