♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kafka, Kumpfmüller’in Kalemiyle Konuşuyor : Yaşamın İhtişamı

“Şu sıralar yaşadığım hiçbir şey gerçek değil, bir şekilde gerçekleşiyor sadece, seninle olan hayat ise gerçekleşmiyor, ama hiç şüphesiz gerçek.”

Kafka 1923 yılında, nekahet dönemini geçirmek için gittiği Baltık Denizi’nde Dora Diamant’la tanışır ve birbirlerine âşık olurlar. Kafka 40 yaşındadır ve ağır tüberküloz hastasıdır. Ölümün kıyısında gezinen Kafka, 25 yaşındaki Dora’da yaşamın özünü görmüş gibidir. Kafka’nın hastalığı ilerleyince Berlin’i terk edip Viyana yakınlarında bir sanatoryuma taşınmak zorunda kalırlar. Bu taşınma, yarattıkları cenneti de tehdit etmektedir.

Dora, Kafka’nın ölümünün ardından, onun defter ve mektuplarını saklamış, ancak el yazmaları Naziler tarafından kaybedilmiştir. 2013 Jean Monnet Edebiyat Ödülü’nü kazanan Yaşamın İhtişamı’nda Kumpfmüller, işte bu kırılgan ve hassas aşk hikâyesini, bizzat şahit olmuşçasına ustalıkla yeniden kurguluyor.

Kafka’nın günlüklerini ve mektuplarını inceleyen Kumpfmüller, yaşarken bir avuç insan tarafından bilinen ve eserlerinin yayınlanmasıyla birlikte, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya çapında hızla tanınmaya başlayan, yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından birinin son yılını araştırmacı gazeteci titizliğiyle ele alıyor. Kafka’nın metinlerinden aktarılanlarla Kumpfmüller’in kurgusunun harmanlandığı anlatıda bu ayrım dile de yansıyor ve Kumpfmüller kendi kurgusunu geniş zamanla aktarırken Kafka’nın kaleminden öğrendiklerini geçmiş zaman ifadeleri ile aktarıyor. Üç bölümden oluşan kitapta Kafka’nın hayata bakışı, ailesi ve arkadaşlarıyla ilişkileri, umutları ve umutsuzlukları, yaşadığı dönemin toplumsal ve ekonomik yapısı ile Dora’yla yaşadığı aşkın nasıl geliştiği ve yaşamını nasıl etkilediği incelikle işleniyor. 

Yaşamın İhtişamı’nda hayatının son gününe kadar yazmaya devam eden bir yazarın dağılma hikâyesiyle, ölüm heyulası peşini bırakmazken yaşadığı aşk ve umutlu olmada direnmesinin inanılmaz hikâyesi sizi bekliyor.

MICHAEL KUMPFMÜLLER, 1961 yılında Münih’te doğdu. 1985 yılından beri bağımsız gazeteci olan Kumpfmüller, çoğunlukla işçi sınıfı, savaş ve din konularında yazıyor. 2005 Almanya federal seçimlerinde Günter Grass tarafından kurulan ve Sosyal Demokratlar’la Yeşiller’in zorunlu koalisyonunu destekleyen sivil inisiyatife üyeydi. Seçimlerden kısa bir süre sonra da Alman yazarların oluşturduğu Lübecker Literaturtreffen (aynı zamanda Lübeck 05, Gruppe 06 ya da Gruppe Lübeck 05 olarak da bilinen) edebiyat topluluğunun bir üyesi oldu. 1986 yılından beri gazeteci ve yazar olarak çalıştığı Berlin’de yaşıyor.

Yaşamın İhtişamı / Michael Kumpfmüller
Çevirmen: Gülperi Sert & Göknur Korkmaz
Yayınevi: Nora Kitap  
1. Baskı Ağustos, 2016
Türü: Edebiyat 
Sayfa: 240
Fiyat: 18 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template