♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dünya Edebiyatında Yükselen Bir Yıldız: Petina Gappah

Öyküleriyle The Guardian’ın “ilk kitap ödülü”ne layık görülen Zimbabve’li yazar Petina Gappah’ın okurlarından tam not alan romanı Hafıza Defteri, Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı. 

Hafıza Defteri geçmiş ile şimdi arasında gidip gelirken yoksul mahalleleri ile zenginlerin banliyölerinde akıp giden etkileyici bir hikâye anlatıyor bizlere. İncelikle işlenmiş bir kurguya kedimizi bırakırken bir yandan da sistem kurbanı sıradan insanların ıstırap dolu yaşamlarına tanıklık ediyoruz.  

“Anlatmamı istediğin hikâye Lloyd’un ölümünün acınası çirkinliğiyle başlamıyor. Güneşin kabarcıklı yüzümü dağladığı, dokuz yaşında olduğum ve babamla annemin beni yabancı bir adama sattığı çok eski bir ağustos gününde başlıyor. Babamla annem diyorum ama aslında annemdi.”

Hafıza Defteri’nin anlatıcısı Memory, cinayetten hüküm giyip Zimbabve’de Chikurubi Hapishanesi’ne kapatılan ve idam edilmeyi bekleyen albino bir kadındır. Onu küçük yaşta yanına alan Lloyd Hendricks’i öldürmekten suçlu bulunmuştur. Avukatı, temyiz talebinin parçası olarak ondan olayları hatırladığı şekliyle kâğıda dökmesini ister; ayrıca yazacaklarını, hikâyesiyle ilgilenen Amerikalı bir gazeteciye de ulaştıracaktır.

Memory yazmaya başlar, anılar hafızasının kuytularından çıkıp önüne serilir. Peki ama her şey onun anlattığı şekilde mi gerçekleşmiştir? Kendini inşa ettiği geçmiş, ya hakikat değil de yanılsamalardan örülmüşse?

“Petina Gappah’ın öyküleri Zimbabve’nin muktedir seçkinlerini sert bir dille hicvetmekten gerçekçi komediye ve sistem kurbanı sıradan insanların ıstıraplarının dokunaklı anlatımına kadar uzanıyor. Gappah dünya edebiyatında yükselen bir yıldız.” 
J. M. Coetzee

Zimbabve’li yazar Petina Gappah, Cambridge Üniversitesi, Graz Üniversitesi ve Zimbabve Üniversitesi’nde hukuk okudu. Bir öykü derlemesi olan ilk kitabı An Elegy for the Easterly yeni ve güçlü bir sesin gelişini müjdeledi. The Guardian’ın “İlk Kitap Ödülü”ne layık görülen Hafıza Defteri, Petina Gabbah’in ilk romanı.

Hafıza Defteri / Petina Gappah
Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 296
Fiyatı: 18.00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template