♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Robert Harris’den Etkileri Günümüze Uzanan Siyasi Bir Davanın Romanı: Subay ve Casus

İngiliz yazar Robert Harris’in yayımlandığı 2013 yılına damga vuran romanı “An Officer and A Spy” İlknur Özdemir’in çevirisiyle Türkçede. 2014 Walter Scott Tarihsel Roman Ödüllü “Subay ve Casus” Kırmızı Kedi’den raflarda.

Tarihin en ünlü siyasi davasının romanı övgülere boğulmuş ve yönetmen Roman Polanski’nin de dikkatini çekmişti. Romana ilgisini belirten Polanski Temmuz ayında Paris’te filmin prodüksyonuna girişecek ve “The Ghost Writer”dan sonra ikinci Harris uyarlamasını çekmiş olacak. Hazır sinema demişken yazarın geniş kitlelerce tanınmasında ikinci romanı “Enigma”nın 2001’de sinemaya uyarlanmasının önemli bir rolü olduğunu hatırlatalım.

Bismarck ordularının Alsace ve Lorraine’i işgalinden yirmi yıl sonra, Fransız Yüzbaşı Alfred Dreyfus, 15 Ekim 1894’te vatana ihanet suçlamasıyla tutuklanır. Dava sürecinde yaşananlar, Dreyfus’ün rütbeleri sökülerek ordudan atılıp ıssız bir adaya sürgüne gönderilmesi, kabaran Yahudi düşmanlığı, yüzyıl dönümündeki Fransız toplumunu adeta bıçakla bölünmüşçesine iki kampa ayırır.

Ancak Dreyfus’ün masum olduğuna inanan ve gerçek casusun kimliğini ortaya çıkarmaya çalışan tek bir subayın çabası tarihin akışını değiştirecektir. Askeri İstihbarat’ın başındaki Albay Georges Picquart, gizli belgeler ve sahte kanıtlara dayalı iddianameler, yalanlar, iftiralarla örülü askeri yargılamalar boyunca Fransız ordusunun yüksek komuta kademesinin tamamının bu düzmecenin arkasında olduğunu keşfeder. 

Émile Zola’nın dönemin Fransa cumhurbaşkanına hitaben yazdığı ”Suçluyorum!” başlıklı mektupla tüm dünyanın gündemine oturan, tarihin bu en ünlü siyasi davasının hikâyesi günümüzdeki örneklerine şaşırtıcı benzerliğiyle de dikkat çekiyor. Subay ve Casus, onurlu bir askerin örgütlü kötülük karşısında eğilip bükülmeden, yalnızca gerçeği savunarak adalet mücadelesini nasıl kazandığını anlatıyor.

Özgün Adı: An Officer and A Spy
Çeviren: İlknur Özdemir
Sayfa: 464 sayfa
32 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template