♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

AWOL-72 : Kaçak Askerin Mahşeri

Doksanlı yıllara canlılık getiren video piyasası eskisi kadar ilgi görmese de internet çağında inatla üretmeye devam ediyor. Düşük maliyetlerle kotarılan b türü filmleri izle-öde sistemi üzerinden pazarlayan ve dvd pazarından beslenen bu filmlerin albenisi eskisi kadar olmasa da halen sürüyor. Türün ön plana çıkan oyuncularından biri olan Luke Goss’un 2015 yılına dört film sığdırmasından bu ilgiyi daha rahat anlamanız mümkün. O dörtlüden “AWOL-72” salt aksiyon olmanın dışına taşmaya çalışan bir deneme.

Filmin yaratıcıları b türü filmlerin vasat isimleri Cecil Chambers ile Christian Sesma. Senaryoyu kotaran ikiliden Chambers prodüktör olarak bilinen bir isim. 2012’de “God's Country” ile ilk senaryosuna imza attıktan üç yıl sonra yeniden kalemi eline almış ve iki senaryo kotarmış. Yönetmen koltuğunda da oturan Sesma ise ilk sınavını 2005’de “6:30” ile veren bir isim. “On Bloody Sunday”, “Shoot the Hero” ve “I'm Not Like That No More”la geçen komedi yıllarından sonra 2014’de “Lost Time” ile korku bilim kurgu sularına dalış yapmış. Bizde pek bilinmese de üretmeye devam ediyor ve ajandasında şimdiden iki film var. Luke Goss, Heather Roop, RZA, Bokeem Woodbine, Louis Mandylor ve Brooke Newton’un başını çektiği oyuncu kadrosu da birkaçı dışında tanımadığımız isimlerden oluşuyor.

Conrad Miller ile tanışıyoruz… Sevgilisiyle birlikte kaçış hazırlıkları yapıyorlar. Neden kaçtıklarını anlamamız ise uzun sürmüyor. Conrad’ın elinde hükümetin gizli belgeleri var. Bu yüzden hem Rus özel kuvvetleri hem de Los Angeles polis teşkilatı peşinde. Arananlar listesinin başında yer alan Conrad da kaçmak üzere arabasına atlıyor ve gaza basıyor… 

AWOL-72, benzerlerinden ayrılarak farklı bir yere konuşlanıyor. Klişe bir senaryosu olmasına rağmen kurgusu ile çekici hale getirilmiş. Seyircisini tahmin yürütmeye zorlayarak ilerliyor. Beklendiği üzere aksiyona da pek meyletmiyor. Bu tür filmler için konusunu o kadar ciddiye almış ki yan öykü ile de zenginleştirme çabasında. Hoş, o yan öykü de çok bilindik ama olsun en azından deniyor. Yola düşen asker başına ekstra bela açacak ve mahşerini yaşayacak, yaşatacak… Sesma vasat bir aksiyon filminden daha fazlasını yaratma isteğiyle bol bol Goss üzerine oynamayı tercih etmiş. Kamerasını hep doğru noktaya çeviriyorsa da kötü senaryo yüzünden ne yapsa boş… Atmosferi kuramayan film, saçma diyalogları yüzünden müsamere havasında sürüyor. Oyunculukların kötü olduğunu söylemeye bile gerek yok sanırım. Birkaç kapışma sahnesi dışında tempo da yok, heyecan da. Tüm bunlara ek olarak bir de şaşırtmaca denemesi var. 

Televizyon kanallarının gece yarısı sineması kuşaklarında izlenebilecek herhangi bir filmden farksız AWOL-72 bütünlükten uzak bir karma. Bolca klişe, karikatür karakterler ve ucuz numaralar. Kötü film olmanın da hayli uzağında 82 dakikalık bir zaman kaybı. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template