♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Tekin Yayınevi’nden Ocak Yenileri

1962’den beri kültürel yayıncılığın önde gelen adresi olan Tekin Yayınevi, 2016 yılını altı yeni kitapla karşılıyor... Çağdaş Ulus’un Türkiye’den ABD’ye uzanan suikastler zincirini anlattığı “24 Saat”, Afonso Cruz’un ödüllü romanı “Kokoschka'nın Kuklası”, Mehmet Bican’ın ülkemizdeki karanlık dönemi başlatan bir gecenin öyküsünü anlattığı “O Gece”, Carol Bakhos’un İbrahim’in üç büyük dindeki izlerini sürdüğü “İbrahim'in Ailesi”, Yalçın Küçük’ün kısa özlü sözleri, kendine has çıkışları “Aforizmalar”ı yenilenmiş baskısıyla ve Özdemir İnce’nin İmam Hatipleri irdelediği “İmam Hatip Saltanatı ve İmamokrasi” Ocak ayının yeni kitapları olarak raflarda...

24 Saat / Çağdaş Ulus
Türkiye’den ABD’ye uzanan iki suikastin öyküsü
24 Ocak 1993’te öldürülen, Uğur Mumcu’nun anısına…
Frank Darling, uzun zamandır CIA içerisinde çalışan bir Orta Doğu uzmanıydı. Emekli bir doktor olan Lansing Bennett da CIA’nın Türkiye uzmanıydı. Her ikisi de uzmanlık alanları olan bölgeye birçok kez gitmiş, özellikle Lansing Bennett, CIA için birçok gizli operasyona katılmıştı. Türkiye’ye, suikaste kurban gittiği 25 Ocak 1993 tarihinden bir süre önce giriş yapıp bir hafta kaldıktan sonra da ABD’ye geri dönmüştü. Türkiye’ye hangi istihbarat faaliyeti için geldiği bilinmese de Türk istihbaratından görüştüğü kişilere Türkiye’de düzenlenecek bir suikastle ilgili bilgi vermişti.

Uğur Mumcu cinayeti, benzeri birçok siyasi cinayet gibi devlet yetkilileri tarafından bilinen, “Geliyorum” diyen bir cinayetti. Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’yu suikast günü evinde ziyaret eden ve Mumcu suikasti için “Zaten bekliyorduk” diyen dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve MİT Müsteşarı Teoman Koman’ın söyledikleri de Kolombiyalı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in “Kırmızı Pazartesi” kitabında anlatılan cinayetin bir benzeriydi. Bu açıklamalar, Mumcu cinayetinin bilindiğini ama önlem alınmadığını açıkça ortaya koyuyordu.

Mumcu suikastiyle ilgili bir bilgiyi Türk İstihbaratı ile paylaşmış olan Türkiye uzmanı CIA ajanı Bennett de Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden yalnızca 24 saat sonra bir suikast sonucu hayatını kaybediyordu. 

Gazeteci Çağdaş Ulus, araştırmacı gazeteciliğin önemli bir örneğini vererek Türkiye’den ABD’ye uzanan suikastler zincirini sarsıcı bilgilerle ortaya çıkarıyor.
144 Sayfa / 15,00 TL

Kokoschka'nın Kuklası / Afonso Cruz
Hayat hikâyenizin bir başka kitapta yazılı olduğunu öğrenseydiniz ne yapardınız? Cruz’un kahramanları da bu sorunun peşinden gidiyor.

Oskar Kokoschka, yaşadıkları fırtınalı aşkın sonucunda kendisinden ayrılan Alma Mahler’in kuklasını yaptırır. Gerçekmiş gibi yaşar kuklayla, ta ki bir gün kafasında şarap şişesi kırıp bırakana dek. Adını bu yaşanmış olaydan alan Kokoschka’nın Kuklası, bu hikâye etrafında kurgulanan, çarpıcı metaforlar ve eşsiz dil oyunlarıyla yazılmış bir anlatı. En yakın arkadaşı gözlerinin önünde vurulan bir asker, dünyayı hepimizden farklı şekilde algılayan bir çocuk, kitaplarını bastırmak için her yolu deneyen bir yazar, Oskar Kokoschka’nın attığı kuklayı bulup Tanrıçası yapan bir hizmetçi, herkese bir müzik akoru gözüyle bakan gitarcı ve çok daha fazlası… Bütün bu insanların iç içe geçen hikâyeleri bize varlığımıza her daim dışarıdan bir şahit gerektiğini hatırlatıyor. Bazen bir başka insan, bazen aşk, bazen ölümüyle hayatımıza damgasını vurmuş bir arkadaş, ama varlığımız mutlaka “başka”nın varlığıyla anlam kazanıyor. 

Afonso Cruz’a 2012 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nü getiren bu eser zengin bir anlatı kurarken, politik atmosferi de incelikli bir biçimde örüyor. Kendi ülkesinde de ödüller almış bir yazar olan Afonso Cruz, Kokoschka’nın Kuklası kitabıyla edebiyat klişelerini yerle bir ediyor.
Ödüllü Dünya Edebiyatı Serisi
Portekizceden Çeviren: Canberk Koçak
264 Sayfa / 18 TL

O Gece / Mehmet Bican 
“O Gece”, 11 Eylül’ü 12 Eylül’e bağlayan gece ile başlayan bir karanlık dönemin, öncesi ve sonrasıyla öyküsü… 

Birçoğumuzun tanık olmadığı “O Gece”ye yıllar sonra bakmak, hatırlamak o kadar önemli ki… “O Gece”yi bilmezsek, yaşadığımız bugünleri nasıl değerlendireceğiz?

Cumhuriyetin kazanımlarını ve Atatürk devrimlerini tümüyle reddeden, çağın gerisinde kalmış ülkelerin gömüldüğü karanlığı Türkiye’ye taşımak isteyenlerin akıl, mantık, ahlak ve hukuk ötesi yönetimini… 

Cuntacı zihniyetin sona erdiğini iddia ederek, o dönemdeki anayasa ve yasalardan daha da antidemokratik uygulamalara imza atanları… Hukukun ortadan kalktığını, özgürlüklerin sıfırlandığını nasıl göreceğiz? Sahte ihbar mektupları, yalan beyanlar, düzmece belge ve gizli tanıklarla esir alınan subayları, aydınları, gazetecileri, suçsuz birçok yurtseveri sorgusuz sualsiz zindanlarda çürüten; hukukun temel ilkelerine, insan haklarına aykırı ve taraflı çalıştığı belgelenen mahkemelerin savcılığına soyunanların hukuk anlayışını nasıl değerlendireceğiz? İnsanlarımızı ırk ve din istismarcılığıyla ayrıştıran ve düşman kamplara bölenlerin kimler olduğunu nasıl bileceğiz? Ülkemizdeki karanlık dönemi başlatan bir gecenin yaşanmış öyküsü olan “O Gece” iste bütün bu sorularımıza cevap veriyor.
376 Sayfa / 20 TL

İbrahim'in Ailesi / Carol Bakhos
“Töre’yi izleyen bir Musevi, Yahudi kavminin atası, Mesih’e inanan bir mümin, Muhammed’in öncüsü.”

Tarih boyunca kimi zaman dinler arasında ortaklık kurup inananların kardeşlik duygularını pekiştirmenin, kimi zamansa oğulları üzerinden amansız bir bölünmenin ve kanlı kavgaların aracı kılınmış İbrahim Peygamber’in hayatını, yolculuklarını, üç dinde de genel olarak Allah’a imanın ve itaatin yüksek mertebesi olarak yorumlanmış kurban kıssasını, oğulları ve eşleriyle olan ilişkisini inceleyen bu akademik çalışma, içinde bulunduğumuz coğrafyanın, yani Ortadoğu’nun tarihsel olarak nasıl bir süreklilik arz ettiğini gösteriyor.

Gündelik hayattan hikâyelerle bezenen ve yazarın yerinde sorularıyla şekillenen İbrahim’in Ailesi, konunun meraklılarına tarihi ve politik bilgiler sunuyor. 

Carol Bakhos, aynı coğrafyada doğmuş olan Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyeti “İbrahimî” olarak adlandırmanın artılarına ve eksilerine değinirken; İbrahim’in bu üç büyük dindeki izlerini sürüyor. 
Çeviri: F. Büşra Helvacıoğlu
312 Sayfa / 20 TL

Aforizmalar / Yalçın Küçük
Her büyük aşk, bir büyük seçimdir. Her büyük aşk, her büyük bilim, her büyük devrim, bir büyük seçim'dir. Benim aşka bakışım ihtilale bakışım gibidir.

Mapusluk da bir yaşamdır, eksikli yaşam. Ama yaşam. Yaşam, her yerde güzeldir. Moral, yaşamın zemzem suyudur.

Bunların, "Aforizmalar" demek istiyorum, başlarda belki çok çok azı hariç, hiç birisini gündüz yazmadım ve hiç birisini planlamadım,  gece ve uykumda düştüler ve önceleri, sabah olunca hepsini unutuyordum. Sonra, yatağın başucuna kart ve kalem almaya başladım. Sabahları okuyordum ve çok şaşırıyordum ve sanki bana uzaktan geldiler.

Ne kadar diyalektik ve ne kadar hırslı,  sonsuz sevgili;  benim Aforizmalarım hep böyledir. Artık korkmuyorum.

Yalçın Küçük’ün AŞK, HAPİS, İNSAN, SAVAŞ, DİN, BİLİM, TARİH, EDEBİYAT VE FELSEFE, MEMLEKET, KEMALİZM, SOSYALİZM VE DEVRİM üzerine kısa özlü sözleri, kendine has çıkışları, AFORİZMALAR’ı yenilenmiş basımıyla bu kitapta…
272 Sayfa / 20 TL

İmam Hatip Saltanatı ve İmamokrasi / Özdemir İnce
"İmam hatip ürünü olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne Başbakan olması ve yedi yıldır bu görevde kalması, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu değil olmadığını gösterir. Seçilmesi bir skandal, o koltukta kalabilmesi bir başka skandal! Seçime indirgenmiş bir demokrasi olsa olsa bir Talibanî Demokrasi olur.

İki türlü eğitim ve öğretim vardır: Laik eğitim öğretim; dinî eğitim öğretim. Klasik lise adı verilen laik eğitim ve öğretim bütün mesleklere kaynaklık eder. Klasik liseden sonra ilahiyat fakültesine girip mezun olan bir kimsenin siyasete girmesine karşı değilim. Ama hukuk, siyasal, iktisat, vb. fakültelerinde okusalar bile imam hatip okulu mezunlarının ve imam hatipten sonra ilahiyat okuyanların siyasete girmelerine ve başbakan olmalarına karşıyım. Bu karşı oluş imam hatiplinin laik olmayan zihinsel yapısıyla ilgili!

Çünkü imam hatipler din adamı yetiştirir. Bu okulun verdiği formasyon ile sadece imam olunabilir. İmamlık dışında hiçbir meslek yapmamalı! Cumhuriyet ikili eğitim öğretimin tehlikeleri gördüğü için Tevhidi Tedrisat Kanunu'nu çıkarmış. Cumhuriyet ve devrimlerinin karşıt ve düşmanlarının ilk işi Öğretim Birliği Yasası'nın iğdiş etmek olmuştur."
208 Sayfa / 15 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template