♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Matbuat Yayın Grubu’ndan Dört Büyük Casusluk Romanı

Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda ilk kez okuyucuları ile buluşma heyecanı yaşayan Matbuat Yayın Grubu, 4 önemli yazarın 4 büyük casusluk romanının daha basımını tamamladı: Yaşayan en büyük romancılardan Ha Jin’den “Bir İhanet Haritası”, casusluk romanlarının usta ismi Gerald Seymour’dan “Onbaşının Karısı”, John Le Carre’in varisi olarak gösterilen Olen Steinhauer’den “Kahire Olayı ve BBC’nin duayen radyocusu James Naughtie’den “Temmuz Cinneti.


Matbuat Yayın Grubu,büyük romancı Ha Jin’in son kitabını okurlarla buluşturuyor: “Bir İhanet Haritası”
Türkçede daha önce dört kitabı bulunan Çin asıllı Amerikalı romancı ve şair Ha Jin’inson kitabı Bir İhanet Haritası, Matbuat Yayın Grubu tarafından yayımlandı.Tarih profesörü Lilian Shang’in, Amerika’da yakalanmış en önemli Çinli casus olan babası Gary Shang’in 1949-80 arasında yazdığı günlükleri bulmasıyla başlıyor Bir İhanet Haritası. Kitap, birbiriyle sürekli konuşan iki ana eksende ilerliyor. Günlüklerin izinden Gary Shang’in Çin’deki ikinci ailesine ve kayıp akrabalarına ulaşan Lilian, babasının kafasını meşgul eden, içini kemiren dertlerle (vatanseverlik, aidiyet, yanlış bir hayat, mutluluk vs.) tanıştıkça bu dertlerin sadece babasını değil kendisini de çevrelediğinin farkına varıyor. Lilian’ın hikayesine paralel olarak, Gary Shang’in gelgitlerle, çelişkilerle dolu hayatına da derin ve dikkatli bir üslupla yaklaşan Ha Jin, bir yazarın anadili olmayan bir dilde de sihirbazlık yapabileceğini bir kez daha gösteriyor.

İnsanın evi neresidir, sorusuna bir cevap niteliğindeki Bir İhanet Haritası, iki vatan arasında sıkışıp kalmış bir casusun kederli hikayesi olarak da okunabilir; bir kızın babasını anlama çabası olarak da. Nereden bakılırsa bakılsın, büyük bir yazarın usta işi bir romanıyla karşı karşıyayız.

1965 yılında Çin’de doğan Ha Jin, demiryollarında telgraf operatörlüğü yaptığı sırada İngilizce öğrenmeye başladı. 1985’te Amerikan Edebiyatı doktorası yapmak üzere Amerika’ya gitti ve bir daha geri dönmedi. İngilizce yazdığı romanlarıyla Ulusal Kitap Ödülü (Bekleyiş) ve iki kez de Pen/Faulkner Ödülü (Bekleyiş, Savaş Artığı) başta olmak üzere sayısız önemli ödülün sahibi oldu. Savaş Artığı aynı zamanda 2005 yılında Pulitzer’de finale kalan üç romandan biriydi. Ha Jin’in İngilizcedeki son romanı Bir İhanet Haritası 2014 yılında Vintage etiketiyle yayımlandı.
Orijinal Adı: A Map of Betrayal
Çeviren: M. Barış Gümüşbaş
Seri: Paspartu
Yayın no: 7
Sayfa Sayısı: 300
Fiyat: 30 TL


Onbaşının Karısı: Gerald Seymour, yine en iyi bildiği şeyi yapıyor; okuru tutsak eden bir üslupla hikayesini anlatıyor.
The Times’ın “İstese de iki boyutlu karakterler yaratamaz.” diyerek selamladığı casusluk romanları ustası Gerald Seymour’un 2013’te yayımlanan kitabı Onbaşının Karısı Matbuat etiketiyle raflarda.İngiliz istihbarat aygıtının avucunda bir Onbaşı; Mehrak. Ancak, Mehrak’ın rütbesi, kendisi hakkında çok az şey söylüyor. O, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun sınır dışı operasyonlar özel birliği Kudüs Kuvvetleri’nden kurt General Rıza Joyberi’nin şoförü. Ve vakıf olduğu sırlar İngiliz ajanlarının ağzını sulandırıyor. Ancak Mehrak, güzel karısı Feride’yi getirmezlerse konuşmayacak… Üç eski asker ve bir eski Fars Dili ve Edebiyatı öğrencisinden müteşekkil bir tim, güçlü ve ihtiraslı Feride’yi Tahran’dan kaçıracakları bir göreve atılıyorlar. Sınırın Türkiye tarafında, Doğubayazıt’ta, onları bekleyen iki ajanla buluşabilecekler mi?

Onbaşının Karısı yalnızca aşk, nefret, cesaret ve ölüm sarmalında kurgulanmış soluk soluğa bir kaçış değil, aynı zamanda sahada çarpışan piyonların gözünden hayatın anlamsızlığına çarpıcı bir bakış.

60’larda gazeteciliğe başlayan ve yakın tarihin önemli olaylarına bir gazeteci olarak tanık olan Seymour 1975 yılında çok ses getiren Harry’s Game romanıyla adım attığı edebiyat dünyasında bu güne kadar yazdığı, bazıları televizyona da uyarlanmış otuz bir romanla bir istikrar abidesi olarak parlamaktadır. İlk kez 2013’te yayınlanan Onbaşının Karısı, Seymour’un otuzuncu romanıdır.
Orijinal Adı: The Corporal's Wife
Çeviren: Banu Karakaş
Seri: Paspartu
Yayın no: 10
Sayfa Sayısı: 400
Fiyat: 25 TL


Kahire Olayı: Olen Steinhauer’den soluksuz okunacak bir roman.
New York Times, Washington Post ve Publishers Weekly’de çok satanlar listelerine giren romanı Kahire Olayı Matbuat Yayın Grubu tarafından yayımlandı.Kahire Olayı’nın ana karakteri, Amerikalı diplomat eşi Emmett Kohl’ün gözleri önünde öldürülmesine şahit olduktan sonra olayın arka planını aramaya kendini adayan Sophie Kohl’dür. Üstelik bir Budapeşte restoranındaki bu sırlı cinayet, tam da Sophie’nin, eşine kendisini aldattığını itiraf etmesinden birkaç dakika sonra gerçekleşmiştir. İlk ipuçları onu gizlice doğru adrese, yani eşinin bir önceki görev yeri Kahire’ye götürecektir; ve eşini aldattığı eski sevgilisine. Aşk nerede başlar, istihbarat nerede biter; belli değildir. Tıpkı Ortadoğu’nun istihbarat karmaşasında yerli oyuncularla yabancıların ayırt edilmemesi gibi. Steinhauer’in Le Carre ile benzeştirilmesi tesadüf değil: istihbarat dünyası içindeki kadın ve erkek karakterlerinin ilişkilerini okudukça, Smiley’i ve karısını hatırlıyorsunuz. Steinhauer, çok satan yazar olmasını bu kitapta da yetkin bir şekilde sergilediği akıcı dil ve zekice kurgulara borçlu; üstelik içerik günümüz Ortadoğusu’nun Arap Baharı ve sonrasında alt üst olan güncel ortamını zemin olarak alıyor. Ama casusluk dünyasında bölge, ülke veya coğrafi sınırlar yok; elbette ipuçlarını doğru okuyabilenler için. 

1970’te Amerika’da doğan Olen Steinhauer, Romanya Devrimi hakkındaki beş kitaplık seriyi yazmasına ilham veren Romanya tecrübesini Fullbright bursu ile sağladı. 2009 yılında yazdığı The New York Times Best Seller olan ve 9/11 sonrası dönemde geçen CIA romanı TheTourist, 25 dile çevrildi ve Sony Pictures Entertainment tarafından filme uyarlandı. 2009-10 yıllarında Leipzig Üniversitesi Amerikan Çalışmaları Enstitüsü’nde misafir edebiyat profesörü olarak ders verdi. Dashiell Hammett Award ödülü sahibi olan yazar, iki kez Edgar ödülü finalisti olduğu gibi; Anthony, Macavity, Ellis Peters Historical Dagger, Ian Fleming Steel Dagger ve Barry ödüllerine de aday olarak gösterildi. Kahire Olayı; New York Times, Washington Post ve Publishers Weekly’de çok satanlar listelerine girdi. Hâlihazırda zamanını eşi ve kızı ile birlikte New York ve Budapeşte arasında geçiriyor.
Orijinal Adı:Cairo Affair
Çeviren: Irmak Gümüşbaş
Seri: Paspartu
Yayın no: 9
Sayfa Sayısı: 400
Fiyat: 25 TL


Temmuz Cinneti:James Naughtie’den sadakat ve hayatta kalma üzerine bir Soğuk Savaş romanı.
James Naughtie’nin BBC’deki uzun radyoculuk kariyerinde edindiği politik bilgi ve tecrübesini temel alarak yazdığı Temmuz Cinneti,Matbuat Yayın Grubu’nun geniş casusluk romanları seçkisi arasındaki yerini aldı.

Soğuk Savaş’ın en ateşli zamanlarında bir ajan olarak eğitilen Will Flemying, şimdi Britanya Dışişleri Bakanlığında görevli bir politikacıdır ve kariyerinde hızla yükselmektedir. Fakat bir Amerikan ajanının Avam Kamarası’ndaki bir dolapta ölü bulunmasıyla başlayan olaylar, bazı devlet sırlarını açığa çıkaracağı gibi, Will Flemying’i, aşina olduğu tehlikeli bir dünyanın da içine çağıracaktır. 1970’lerin ortasında, altı sıcak yaz gününde geçen Temmuz Cinneti, yakın zamanın Soğuk Savaş dönemi casusluk romanları arasında kendine hatırı sayılır bir yer açarken iştahlı üslubuyla da türün ustalarına göz kırpıyor.

Aslen İskoçyalı olan Naughtie, Keith Grammar Okulu, Aberdeen Üniversitesi ve Syracuse Üniversitesi’nde okudu. Gazetecilik kariyerine 1975 yılında Aberdeen Press&Journal’da başladı. 1977 yılında The Scotsman’ın Londra ofisine geçti, 1978’de de şef siyasi muhabir oldu. 1981’de The Washington Post’ta çalıştı. 1984’te katıldığı The Guardian’da ertesi yıl şef siyasi muhabir oldu. 1986 yılında radyo dünyasına geçen Naughtie, hazırlayıp sunduğu politika içerikli programlara ek olarak çeşitli belgeseller de yaptı ve İngiliz iç politikası üzerine iki kitap yazdı. BBC 4’deki Bookclub programı en çok ilgi gören programlarından biri.Temmuz Cinneti Naughtie’nin ilk romanı.
Orijinal Adı: The Madness of July
Çeviren: Seda Hauser
Seri: Paspartu
Yayın no: 8
Sayfa Sayısı: 450
Fiyat: 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template