♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Proof : Ölüme Yakın Deneyimler

Bilinen en büyük merak uyandırıcı boşluk, kalbi durduktan sonra masaj ve şok cihazıyla hayata geri dönen kişinin o arada neler yaşadığıdır. Ölümü yenen kişinin mutluluğu arasında o kısacık anda neler gördüğü de paranormal deneyimler arasında kendine geniş bir yer edinir. O kısacık anın daha uzun hissedildiği ve beyaz ışık görüldüğüne dair yaygın bir anlayış da çoktan benimsenmiş durumda. TNT’nin yaz dizisi “Proof” da o kısacık anların peşine düşerek ölümden sonra ne olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Dizinin yaratıcısı Rob Bragin ilk dizisinde. Doksanlı yılların dizilerinin senaryo ekibinde adını gördüğümüz Bragin, “Miami Vice”, “Roc” ve “Murphy Brown”dan sonra verdiği arayı “Lipstick Jungle”, “Army Wives” ve “Greek” ile kapattıktan sonra ilk dizisini yaratmış. Tv ekranlarının yabancı olmadığı konuyu sevilen oyuncularla da süsleyerek iyi bir oyuncu kadrosu da oluşturmuş. “Flashdance” ile efsaneleşen “Lie to Me” ile dönüş yaptığı tv dünyasında güzelliğiyle de ilgi odağı olan Jennifer Beals, “Cracked”in dedektif Aiden’i David Sutcliffe, “X-Men: First Class”ın Darwin’i Edi Gathegi, “Smallville”in General Zod’u Callum Blue, “Eureka”nın Henry’si Joe Morton, güzel kadınlar kontenjanını ilk rolleriyle dolduran Caroline Kaplan ile Annie Thurman ve benim için “Birdy” ile efsaneleşen Matthew Modine…

Dr. Kathryn Russo ile tanışıyoruz… Oğlunun ölümüyle sarsılmış, etkilerini halen atlatamamış, boşanmaya kadar giden süreci halen yaşamakta. Kızının üzerine fazlaca titreyen bir zorba… Çok iyi ve ünlü bir doktor olarak Tsunami döneminde bölgeye yardıma da koşturmuş. Tam o dönemde kısa süreliğine kalbi durmuş ve oğlunu görmüş… Birde yeşil şallı yaşlı bir kadını... Ivan Turing ile tanışıyoruz… Milyon dolarlık servetiyle her şeyi yapmış, keşif meraklısı bir adam. Tedavisi olmayan bir kanser hastası olarak ölümünü beklerken sonrasında ne olacağına dair karşı koyamadığı bir merakı var. Ölümden sonra neler olacağını bilimsel açıdan incelemesi ve kanıtlaması için sınırsız bir bütçeyi Kathryn’e teklif ediyor Turing. Önce yok dese de tamamen önyargılı olduğu konuyu araştırmaya tamam diyen doktorumuz, böylece oğlu ile ilgili gizi de çözmenin peşine düşüyor. İki tarafa da yarayan bir araştırma bu. Turing kaynaklarıyla birlikte asistanı Janel’i de veriyor. Hastanenin stajyer doktoru Zedan da ekibi tamamlıyor. Böylece üç kişilik ölüm sonrası deneyimlerini araştırma ekibi dosyaları kurcalayarak işe koyuluyor.

16 Haziran’da yayımlanan pilot bölümle başlayan dizi bir yandan tıp draması olarak ilerlerken polisiyeye de göz kırpmadan edemiyor. Vasat pilot ile benzer konulu dizilerden herhangi bir farkı olduğunu gösteremeyince istenen etkinin çok uzağında. İlk vakanın gizemler yerine sağlık problemi teşhisiyle sonuçlanmasının da bunda payı var. Her bölüm bir olayı incelemenin de artık eskidiği malum. Dört bölümü geride bırakan dizinin henüz etkili bir dosyaya denk gelmemesi de reytinglere düşüş olarak yansıyor. Dördüncü bölümde konu edilen deneyimin sıradan bir polisiyeyle cinayet çözümü olması da iyice tuz biber ekti. Konu ilgi çekici olsa da “Proof” bunu henüz tam anlamıyla değerlendirememiş durumda. Bu yüzden henüz ortada yeni sezon onayı da görünmüyor. Her bölüm bir olayı işlemek yerine doktorun oğlu ile ilgili araştırması ve sürekli gördüğü yeşil şallı yaşlı kadının peşine düşse tadından yenmeyecek bir dizi olarak 10 bölümden oluşacak sezonunu 18 Ağustos’ta tamamlayacak. Sezon finalinin adının “Tsunami” olması belki durumu kurtarabilir ama ilk dört bölümden görünen ikinci sezon onayının sürpriz olduğu. 

Köklerini 1990 yapımı klasik “Flatliners”dan alan ve bir kaç dakikalığına ölen kişilerin deneyimlerinin peşine düşen “Proof” konuya özel ilgi duyanları da tatmin etmekten çok uzak kalınca ancak bolca boş vakti olanlara hitap ediyor.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template