♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dark Matter : Uzayda Toplu Hafıza Kayıpları

Bilim kurgu fanatiklerinin merakla beklediği “space opera” için aranan kan adayları birer birer görücüye çıkmaya devam ediyor. Türü seven kitlenin ilk duyurusuyla heyecanlandığı “Dark Matter” Syfy’ın yaz yenisi olarak başladı. Köklerini de aynı adlı çizgi romandan alan dizinin ilk sezon macerası bolca soru işaretiyle sürüyor. 

Joseph Mallozzi ve Paul Mullie’nin yaratıcısı olduğu çizgi roman 2012’de yayımlanmış ve Dark Horse Comics’in beğenilen işleri arasında yerini almış. Çok geçmeden dizi uyarlaması gündeme gelmiş. Üç “Stargate” dizisinin de senarist kadrosunda yer alan ikili, uyarlamayı da üstlenince beklentiler artmıştı. İlk izlenimde işi bilen ekibin ellerinden çıkacak olması da diziyi yaz sezonunun en önemli yapımı haline getirmişti. İlk hayal kırıklığı da tam bu sıralarda, oyuncu kadrosu açıklandığında geldi. Marc Bendavid, Melissa O'Neil, Alex Mallari Jr,, “The Listener”in Brian’ı Anthony Lemke, “Kingdom Hospital”in Mary’si Jodelle Ferland, Continuum’un Travis’i Roger Cross ve “Lost Girl”ün Doktor Lauren’i Zoie Palmer’dan oluşan hayli zayıf bir ekip nede olsa. 

Alarm vermiş bir uzay gemisinde altı kişi uyanır. Hepsi kim olduğundan habersizdir ve topluca hafıza kaybına uğramışlardır. Muhtemelen bir müdahale ile belleklerinin silinmiştir. Uyanma sırasıyla alırlar adlarını… Bir, iki, üç… Terkedilmiş uzay gemisinin mürettebatı olduklarını anladıktan sonra malzemelerle dolu gemide ne aradıklarını, nerden geldiklerini bilemedikleri sırlarla dolu bu uyanışın sis perdesini biraz olsun aralayan da android olur. Gemiyi çalışır hale getirir ve gitmeleri gereken yeri öğrenirler. Zor durumdaki bölgeye iniş yapacaklardır ama ne için? En basiti kimin tarafında olduklarıdır. İyilerin mi, kötülerin mi? Kısa bir tartışmanın ardından yardıma gitmeye karar verirler ve macera başlar…

12 Haziran’da yayımlanan pilot bölümle başlayan dizi beş bölümü devirmiş durumda. Bu da bize değerlendirmek için yeterince fırsat veriyor. İlk bölümün çok kötü olduğu herkesin ortak fikri olarak tescillendi bile. Sonraki bölümlerde de herhangi bir şey olmadan ekip savrulmaya devam ediyor. Hafıza kayıplarının açtığı ilk sorun olan kim olduklarının gizemi çözüldü. Altılıdan beşi sabıka kaydı koleksiyonu yapmış azılı ve aranan suçlular. İkinci uyananımız Portia liderliği alıyor ve yavaş yavaş tanımaya başlıyoruz. Belli ki Marcus sürekli sorun çıkaracak, Ryo’nun geçmişi diğerlerinden çok farklı ve ekibin en gencinin kim olduğu da halen soru işareti. Hikaye ilerledikçe açılıyor ve sezon finaline doğru ilerliyor.

“Dark Matter” beklenen “space opera” olmaktan çok uzakta. Senaryosunun kötülüğünü bir şekilde izleniyor olmasına bağlayıp es geçebilirdik ama bununla kalmıyor. Efektler berbat, oyunculuklar da dökülüyor. Temposuzluğu sayesinde bir bölümünü sıkılmadan bitirmek neredeyse imkansız. Kurgusu ve işleyişi de hayli kötü. Anlaşılan, ekip ne biliyorsa bizde o kadar bileceğiz ve peşlerine takılıp keşfedeceğiz. Flashbackler eşliğinde geçmişe dönmeye niyeti yok gibi. 13 bölümlük sezonu tamamlamayı sağlayabilecek bir kıvılcım çakaramayan dizinin gidişatı da hiç umut vermiyor.

Kısır sezonda iyi bilim kurgu ümitlerini hızla boşa çıkaran “Dark Matter”, kötü senaryosu ve işleyişine tuz biber eken berbat efektleri ve oyunculuklarıyla bir zaman kaybından öteye geçemiyor.



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template